Въвеждат в експлоатация суперкомпютърa „Discoverer“

Въвеждат в експлоатация суперкомпютърa „Discoverer“

Столица.bg

София Тех Парк – домакин на прескофенреция за суперкомпютъра „Discoverer“

На 21 октомври 2021 г. от 10.00 часа ще се състои пресконференция по повод официалното въвеждане в експлоатация на най-новия български суперкомпютър „Discoverer“, част от мрежата на високопроизводителните машини на Европейския съюз - Европейското съвместно предприятие за високопроизводителни изчисления - EuroHPC JU. Събитието ще се проведе хибридно в сграда Инкубатор на София Тех Парк (София, бул. „Цариградско шосе“ №111), зала The Venue.

В пресконференцията ще участват еврокомисарят с ресор „Иновации, изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, изпълнителният директор на EuroHPC JU Андерс Дам Йенсен, министърът на икономиката Даниела Везиева, министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, зам.- кметът на София Дончо Барбалов, главният технологичен директор на компанията „Атос“ и ръководител на Консултативната група за изследвания и иновации към EuroHPC Жан Пиер Панцера, представители на БАН, на бизнес организации и компании от ИКТ сектора, на смесени търговски камари в България и други.

„Discoverer“ със своята изчислителна мощ от 4,5 петафлопа и върхова производителност 6 петафлопа е класиран след специализирани тестове на 91-во място в световната независима експертна класация на високопроизводителни машини - TOP 500.

Проектът за създаване на български суперкомпютър от мрежата на EuroHPC JU се изпълнява от Консорциум „Петаскейл Суперкомпютър България“ с участници „София Тех Парк“ АД, Асоциация „Национален център по компютърни приложения, Стратегически център за изкуствен интелект. Консорциумът обединява познанията на организациите – членове и над 15 години опит на български учени и инженери. Проектът се финансира от бюджетите на България и EuroHPC JU. Суперкомпютърът е произведен и доставен от глобалния лидер в дигиталната трансформация – компанията „Aтос“.

Капацитетът на компютърната система в България ще бъде допълнен от още 4 петаскейл суперкомпютъра, част от мрежата EuroHPC JU, които ще бъдат позиционирани в Люксембург, Словения, Чехия, Португалия, както и от 3 pre-exascale суперкомпютъра във Финландия, Италия и Испания. Главната цел на европейската мрежа на суперкомпютрите е да бъде насърчена научната дейност с приложение в индустрията и да бъдат създадени благоприятни условия за развиване на още по-добра и конкурентна европейска икономика.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кого ще подкрепите на балотажа за Президент тази неделя?
 • Румен Радев (52%, 563 Гласове)
 • Проф. Анастас Герджиков (36%, 388 Гласове)
 • Не подкрепям никого (6%, 64 Гласове)
 • Ще отида за гъби... (5%, 58 Гласове)
Общо гласували: 1073 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Закупилите смартфон Samsung Galaxy от А1 ще получат безжични слуш......

Клиентите, които закупят смартфон Galaxy от А1, ще могат да вземат без допълнително заплащане своя нов смартфон в компле...

Прочети още keyboard_arrow_right