За първи път в България: "Софийска вода" въвеждат онлайн мониторинг на ВиК мрежа

Софийска вода

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Дружеството ще инвестира 40 милиона лева за 2020 г., 87% от потребителите са доволни от услугите на концесионера

За първи път в България се въвежда система  за ежедневен мониторинг на водните количества по пътя от водоизточниците до градските измервателни зони и крайните клиенти на дружеството. Въвеждането на онлайн мониторинга е на концесионера "Софийска вода".

Това е първото дружество у нас, което чрез тази система ще се осъществява дигитален мониторинг на подаваните водни количества в разпределителната мрежа на Столична община с възможност за реакция до 24 часа. 

През тази година стартира и smart metering система, чрез която ще се проследяват дистанционно потребяваните водни количества от големите клиенти. Целта е прецизно отчитане на тяхната консумация. Smart metering стартира при 5000 клиента и поетапно ще бъдат разширявана.

"Софийска вода" ще продължи мащабните инвестиции и през 2020 г. Планира да вложи 40 млн. лева за подобряване на ВиК мрежата и дигитални иновации в управлението на водата в столицата.

Голяма част от инвестициите са предвидени за изграждане на нова и рехабилитация на съществуващата водопроводна и канализационна мрежа. Планирани са ремонти на над 40 км водопроводи. През 2020 г. ще се реализират няколко основни инфраструктурни проекта на територията на Столична община. Част от тях за в Централна градска част, в зоната около Пирогов, бул. Сливница, в Модерно предградие, Кокаляне и Суходол.

Ще приключи строежът и ще се въведе в експлоатация новият метан танк в Пречиствателната станция за отпадъчни води край Кубратово. Той е с обем 7000 кубически метра и изграждането му ще увеличи капацитета на съоръженията за добив на биогаз, което ще приближи компанията до пълната й енергийна независимост.

„Осигуряваме трайно съответствие на качеството на питейната вода, то е отлично в продължение на години. Основният фокус сега е в обновяването на ВиК мрежата на столицата и дигиталното управление на водата. Всички инвестиции, които правим, са добре планирани и целенасочени, защото водят до цялостно подобряване на качеството и модернизирането на услугите, които доставяме на потребителите ни“, коментира Васил Тренев, изпълнителен директор на „Софийска вода“.

Той допълни, че дружеството влага много и в технологични иновации, защото те позволяват по-прецизно и надеждно да се следят процесите по пречистване и контрол на водата по пътя от водоизточниците до пристигането й в домовете на хората.

„С тези два проекта ще можем по-бързо да установяваме „скрити“ течове, да намалим авариите и най-вече да осигурим надеждно водоснабдяване за потребителите“, коментира Станислав Станев, заместник изпълнителен директор на компанията.

За да подобрява клиентското обслужване и достъпа до информация, „Софийска вода“ всяка година се допитва до потребителите. Проучване от края на 2019 г. показва, че се увеличават хората, които са много доволни от услугите на дружеството. Общо делът на удовлетворените клиенти нараства до 87%.

Качеството на водата продължава да е сред най-важните показатели и 74 % от потребителите са доволни от него. Увеличили са се и хората, които пият чешмяна вода и той вече е достигнал 76%, при 73% през 2018г. Постоянният анализ на пазарните тенденции и предпочитанията на клиентите кара „Софийска вода“ ускорено да въвежда все повече дигитални услуги.

Те, заедно с наличието на мобилен център и безплатен денонощен телефон, се оценяват много високо и затова дружеството ще продължи да разширява портфолиото си от модерни, бързи и удобни възможности за комуникация и обслужване. Към момента дружеството предоставя електронни фактури, известява за прекъсвания на водоснабдяването чрез SMS-и и електронна поща, дава възможност за смяна на партида при промяна на собственост чрез страницата на дружеството.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Какво мислите за Covid-19?
 • Притеснявам се и стоя вкъщи (35%, 223 Гласове)
 • Мисля, че се преувеличава (21%, 130 Гласове)
 • Мерките трябва да са още по-строги (32%, 203 Гласове)
 • Трябва да се изгради обществен имунитет след преболедуване (10%, 63 Гласове)
 • Нас не ни лови, ракия да има (2%, 10 Гласове)
Общо гласували: 629 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Удължават служебно срока за плащане на инвалидните пенсии...

Националният осигурителен институт напомня, че експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работ...

Прочети още keyboard_arrow_right