Зелена инициатива на Yettel и Бизнес парк София събра над 400 кг електронни отпадъци

Yettel

Снимка: Yettel

Инициативата на Yettel и Бизнес парк София за събиране на електронни отпадъци събра общо 403 килограма устройства. В кампанията се включиха служители на различни компании в Бизнес парк София и жители на столичния квартал „Младост“. Целта на кампанията, започнала като вътрешна инициатива на служителите на Yettel от централния офис, е да повиши осведомеността по темата за правилното събиране на електронния отпадък и да ангажира с каузата възможно най-много хора. Впечатляващото количество излязла от употреба техника бе събрано само в рамките на близо месец в края на миналата година. Споделящите зелените идеи участници предадоха за рециклиране дребни електроуреди като смартфони, таблети, лаптопи, смарт аксесоари, клавиатури, мишки, кабели, батерии и дори детски играчки с електронни механизми.

Специалната инсталация за събиране на стари електронни устройства беше разположена на различни места в Бизнес парка с призив всеки, който има нужда да се освободи от неизползваема техника, да я поставя в контейнерите. Освен че предотвратява попадането на електронни отпадъци в природата, кампанията насърчава и устойчивия начин на живот и рециклирането. Резултатите от тази инициатива са добрият пример, който показва, че компании от различни индустрии като Бизнес парк София, Yettel, Pernod Ricard и Kyndryl могат да се обединят с местната общност и заедно да подобрят общата среда.

Темата за електронните отпадъци и това как да предотвратим попадането им на сметищата е ключова за Yettel. Това, което научихме от последните години работа по този проблем е, че все повече хора знаят, че електрониката не трябва да се изхвърля заедно с общия отпадък. Пред всички тях обаче стои предизвикателството да намерят място, в което старата им техника да завърши полезния си живот. С тази инициатива успяхме да дадем лесно и достъпно решение именно на това предизвикателство за всички компании от Бизнес парка, както и за хората, живеещи в квартал Младост. Видяхме, че хората наистина се вълнуват от темата, но въпрос, който често сами си задават, е и какво точно е и какво не е електронен отпадък – ясен знак, че усилията ни в тази посока трябва да продължат“, коментира Маргита Колчева, старши съветник „Устойчиво развитие“ в Yettel.

„Приятно ни изненада големият интерес от компаниите. Те предадоха стара техника, която до този момент беше складирана в офисите без ясна идея как да се освободят от нея по безвреден за природата начин“, каза Екатерина Радева, ръководител на отдел "Специални проекти и ESG инициативи" в Бизнес парк София.

Активацията е част от последователните усилия на Yettel да стимулира отговорното отношение на обществото към природата поради необходимостта от рециклиране на технологичните устройства, които се разграждат с години при попадане в природата. При неправилно управление, електронният отпадък крие рискове за човешкото здраве, защото може да отдели токсични вещества в почвата, водата и въздуха. В същото време при рециклиране част от металните елементи могат да се вложат в нови продукти и така да се използват отново, без да вредят на природата. От компанията напомнят тревожната статистика, че електронните отпадъци са най-бързо растящите видове отпадъци в света и над 80% от тях не се рециклират.

Грижата за околната среда и темата за рециклирането са заложени в стратегията за устойчиво развитие на Yettel. Телекомът вече предприе редица стъпки в тази посока, като например да предоставя безплатно три години гаранция за всеки смартфон с цел удължаване на техния живот.  

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 42 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 158 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стрийт-арт проект от конкурса на Електрохолд „Енергията си ти“ пр......

Проектът на графити художника Валери Веселинов на тема „Енергията си ти“ беше избран за победител в първия к...

Прочети още keyboard_arrow_right