Новини от Анита Найденова

comment 0
visibility 447

Изложба "Австрийските сватби - традиционни и модерни"

Градската градина пред Народен театър "Иван Вазов" се превърна в домакин на изложбата "Австрийските сватби - традиционни и модерни". Изложбата е съгласувана както с посолството на Австрия и със Столична община. Ако искате да видите уникалните снимки, посетете и се насладате на изложбата.

comment 0
visibility 560

Фандъкова е първият носител на наградата „Лидер на промяната“ на СТСБ

Кметът на столицата госпожа Йорданка Фандъкова е първият носител на наградата „Лидер на промяната“. Тя бе учредена от Съюза на транспортните синдикати в България. Съюзът, с председател Екатерина Йорданова, проведе Осми редовен конгрес с международно участие. Това предадоха от общината. Госпожа Фандъкова получи наградата за позитивна промяна, реализирана в развитието на столицата през последните години, а също и за реализираните редица инициативи, свързани с лидерството на жените, развитието на умения и нови политики за подобряване условията на труд и равенство в дружествата на градския транспорт в столицата. Кметът Фандъкова изказа благодарност за наградата. В думите си тя посочи, че през последните години започнахме и изпълняваме най-сериозната модернизация на градския транспорт от десетилетия. Това е много важно за условията на труд.

comment 0
visibility 471

Събития от лятната културна програма на общината днес

Дирекция "Култура" към Столична община през летните месеци организира детски програми и концерти в "Борисовата градина", а също в Южния парк, в парк "Заимов" и на други места на открито. В Борисовата градина днес има две предвидени събития. От 11.00 часа беше изнесено детското представление „Пипи Дългото чорапче” на Театрална къща „Мариета и Марионета”. От 19.00 часа пък предстои концерт на Софийски духов оркестър.  

Реклама
comment 0
visibility 508

Делегация от Шанхай посети Столична община

Вчера заместник-кметът по образование и култура доцент доктор Тодор Чобанов, председателят на ресорната комисия госпожа Малина Едрева, заместник-председателите на СОС господин Иван Велков и госпожа Милка Христова, изпълнителният директор на СОАПИ господин Владимир Данаилов са посрещнали делегация на Постоянната комисия на Общинския народен конгрес на Шанхай. По време на срещата гостите са се запознали в детайли с дейността на Столичния общински съвет. Обсъдили са политиката на Столична община и градския парламент относно опазването и управлението на обекти с културно-историческо наследство, а също така и съществуващата нормативна уредба. Обменили са опит и добри практики в тази сфера.

comment 0
visibility 384

Нов „зелен маршрут“ в центъра на София

От днес вече четири информационни табели указват нов „зелен маршрут“ в центъра на столицата. В него са включени 21 значими дървета, които са разположени в "Княжеската градина" в София. До всяко едно от дърветата в градината е разположена табела с номер. Това дава допълнителна възможност за проследяване. Инициативата се реализира от Британо-българското общество в столицата със съдействието на Столична община.    

comment 0
visibility 661

Кои пътища са затворени за ремонти?

Сезонът на пътните ремонти е в своя разгар. В столицата предстои да бъдат обновени още няколко основни булеварда. Продължава асфалтирането на софийския булевард „Тодор Каблешков”. Участъкът ще е четирилентов. На 19 юли ще бъде пуснато изцяло движението по него. В понеделник, 16 юли, поради строежа на метрото ще затворят част от булевард „Пенчо Славейков”. Движението край Медицинска академия ще е затруднено, но ще има обходни маршрути. Столична община ще се срещне с директорите на всички здравни заведения в района, за да се уточни откъде ще влизат линейките на Спешна помощ. Скоро започва затварянето и на част от булевард „Монтевидео” за разширение, което ще е до улица „Бояна”. След месец пък ще бъде затворена една от основните артерии на път за Летище София, а именно Източната тангента. Това ще се случи, когато приключи ремонтът на бул. „Христофор Колумб”.  

comment 0
visibility 441

Онлайн резервации ще улесняват клиентите на НОИ в София

Наскоро беше въведена система за управление на потока от клиенти в териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) в София град. Тя предоставя възможност на столичани да запазят онлайн предпочитания от тях ден и час за посещение. На сайта на НОИ е достъпна онлайн платформа, която позволява на всеки желаещ да ползва пълния набор от административни услуги, като преди това резервира сам най-удобното за него време за среща със служителите. По този начин пести усилия и време. За използването на услугата е нужно извършване на еднократна първоначална регистрация. Тя изисква въвеждане само на потребителско име и на парола и осигурява сигурен, постоянен достъп до заявките на лицето. След регистрацията онлайн и успешно влизане в системата клиентът подбира желаната услуга и удобния за него ден и час. След като заявката е приета се генерира уникален четирицифрен регистрационен код. Той служи за потвърждение, което става чрез въвеждането му в някое от билетоподаващите устройства. Те се намират в приемните, но само в деня на заявката и не по-малко от 60 минути преди заявения час. След това от устройството издава талон, който насочва клиента към съответното гише, за да бъде обслужен.  

comment 0
visibility 453

АРТПЛАН 2 за месец юли, август и септември 2018 г.

След показан успех на дебютния АРТПЛАН, който беше създаден специално по повод домакинството на София на ротационното председателство на България на Съвета на Европейския съюз, Столичната община вече подготви своето второ издание на културния гид. В него се съдържа информация за множество културни инициативи в столицата. Те ще бъдат проведени през месец юли, август и септември. Книжното издание е на английски език. То отново ще бъде разпространено в информационни центрове, хотели, културни институции и др. Разпространява се и в електронен вариант.

comment 0
visibility 415

Празник на минералната вода – концерт на Джаз формация "София"

На 15 юли, в неделя, от 19.00 часа ще бъде отбелязан Празникът на минералната вода. На открита сцена в град Банкя ще се отчете Празникът на минералната  вода. Входът е свободен, а всички гости са добре дошли на събитието. Празникът ще се почете с концерт на Джаз формация „София“.  

comment 0
visibility 590

Лятно кино на БНТ1 поема на път за седма поредна година

На 19 юли предстои да стартира за седми поред сезон „Пътуващо лятно кино с БНТ1“. Началото ще бъде в Борисовата градина. Издание на националната кампания за възстановяване на летните кина в България през текущата година ще бъде открито с чудесния филм „Посоки“, дело на режисьора Стефан Командарев. По създадена вече традиция откриващата прожекция ще се състои на Лятната естрада в "Борисовата градина" в столицата. Това ще се случи на 19 юли, ден четвъртък, с начало 21.00 часа, като кинолюбителите ще получат възможността да се срещнат с целия екип на продукцията.

comment 0
visibility 452

БЧК провежда общото си събрание в столицата

БЧК провежда годишната си сесия, съобщиха от пресцентъра на организацията. Гости на най-висшия форум на БЧК се очаква да са представители на президентството на Република България, на изпълнителната и законодателната власт, на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, на редица неправителствени организации, много партньори и различни медии. От 9.00 часа делегатите започнаха обсъждане на план и бюджет на организацията за 2019 г. и разглеждане на редица важни за организацията въпроси.

comment 0
visibility 470

Проф. А. Балтов: За 10 години млад лекар може да направи чудеса

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов смята, че в рамките на 10 години един млад лекар в България може да направи чудеса. Той призова младите медици да не напускат страната ни. Изказването направи в ефира на България он еър. Той също така разкри състоянието на "Пирогов" и отговори на въпроса как да задържим младите здравни специалисти у нас. Все повече от медиците ни избират да работят в чужбина, а директорът на "Пирогов" се съгласи, че разликата в заплащането е голяма, но подчерта, че животът в България е съвсем различен от този в държава, която не ти е близка, нямаш приятели и винаги ще бъдеш чужденец. "Пирогов" е една от последните инстанции в здравеопазването, коментира проф. Балтов. Съгласи се с мнението, че болницата има нужда от преструктуриране.  

comment 0
visibility 630

Ограничено движение около НДК на 27 и 30 май

Причината за ограниченото движение край НДК е реализирането на проект "Жив килим от български рози". Между 06:00 и 24:00 часа на 27.05.2018 год. и между 20:00 и 24:00 часа на 30.05.2018 год. ще е забранен престоят и паркирането на всякакъв вид пътни превозни средства по булевард "Витоша", в частта при пилоните на Национален дворец на културата - шест паркоместа.

comment 0
visibility 770

Кметът Йорданка Фандъкова и главният комисар Николай Николов получиха приза „Закрилник на ...

Кметът на столицата госпожа Йорданка Фандъкова и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР главен комисар Николай Николов се сдобиха с приза „Закрилник на надеждата“. Те получиха плакетите чрез тържествено връчване от директора на болница „Надежда“ доктор Анелия Рачева. Двамата са първите носители на този приз на здравното заведение. Повод за връчването е  реакцията на столичните пожарникари и на общината при потушаването на пожар, който избухна на 4 май  близо до здравното заведение. Кметът Фандъкова и главен комисар Николов тогава проявиха и лична ангажираност при координацията на институциите и при скоростното потушаване на пожара. По време на страшната огнена стихия, разразила се до сградата на МБАЛ “Надежда“, в стационара на болницата е имало 67 пациенти, а 29 от тях са били новородени бебета. Бързата реакция и отличната координация между всички институции, взели участие в потушаването на пожара, са довели до предотвратяването на инциденти и са допринесли за спокойствието и за сигурността на болничните пациенти.

comment 0
visibility 538

Ограничено движение днес в столицата

Днес няма да функционират "синя" и "зелена" зона в столицата. В София за днес е забранен престоят и паркирането в централната част на града. Това включва пространството от улица „Оборище” и улица „Кракра”, през булевард „Васил Левски”, улица „Шипка” и площад „Княз Александър Първи”. Движението на коли пък е забранено по булевард "Цар Освободител", улица „Аксаков”, „Леге”, както и „Дякон Игнатий”. От Центъра за градска мобилност съобщиха, че днес - 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост зоните - няма да работят зоните "синя" и "зелена".