Новини от Лилия Янкова

comment 0
visibility 5164
София, булевард, зона

Прекрояват бул. "Мария Луиза" в пешеходна зона

Бул. "Мария Луиза" да стане пешеходна зона, предвижда новия идеен проект на архитектурно студио "А и А Архитекти" с водещи арх. Ангел Захариев и арх. Асен Милев. Те спечелиха конкурса на Столичната община и фондация "Визар" за втори градски център през 2018 г. Като първи етап се предвижда зоната да се изгради от Централна гара до Лъвов мост, а след това да се продължи до пл. "Св. Неделя". Южното платно ще бъде в зеленина и за пешеходци, а автомобилното движение ще остане само по северното. До Лъвов мост автомобилният поток ще се движи по локалните платна, а средата на булеварда е предвидена за велоалеи и пешеходци, но точно там засега ще преминава и трамваят. През втория етап зелената зона от Централна гара ще се съедини по бул. "Витоша" с НДК. В трите квартала южно от Предгаровия площад по посока центъра ще се търси инвеститор и място за изграждането на модерна концертна зала за 2000 души. И в трите квартала се очаква бурно строителство, като подготвяният план е за 80%. Предложението за разрешената височина е до 80 м за общинска административна сграда, 45 м за жилищна и 23,5 за концертната зала. Гл. архитект Здравко Здравков и ръководеният от него Общински експертен съвет по всяка вероятност ще предлажат някои корекции. След това ще последва обществено обсъждане и накрая Столичан община ще изготви занаието за нов подробен устройствен план.

comment 0
visibility 1129
футбол, полиция, фенове

УЕФА опразва сектор Г на мача България - Англия

За расистки изпълнения УЕФА наказва БФС и по време на футболната среща България - Англия блокове № 35, 36, 37, 38, 39, 40 и 41 в сектор „Г“ ще останат празни. Срещата е на 14 октомври от 21,45 ч. на Националния стадион "Васил Левски". От полицията напомнят, че е забранено носенето огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, чадъри, бутилки, в това число и парфюми. Малолетните ще влизат на стадиона само с пълнолетен придружител и предварително попълнена декларация. Ще се следи да няма пияни и със съдебна забрана за посещение на спортни състезания. От СДВР приканват зрителите да заемат местата си веднага, след като в 20,00 ч. се отворят вратите на стадиона. За английските привържениците са предвидени входове № 22, 23, 24, на сектор „Г“ и вход № 25 на сектор „А“ на стадиона. Привърженици на българския национален отбор, закупили билети за сектор „А“, ще бъдат пропускани през входове № 1 и 2. Униформените полицаи ще работят заедно с частните охранителни фирми.

comment 0
visibility 1124
боклуци, глоби, ремонти

Солени глоби за безразборно изхвърляните боклуци

Солени глоби са предвидени за всеки столичанин, който изхвърля едрогабаритните си боклуци безразборно, без да спазва графиците за отделните райони, предупреждават от Столичния инспекторат. Глобата за физическите лица, уловени, че замърсяват улиците е от 100 до 5000 лв, а за юридическите от 700 до 20 000 лв. Графиците за събиране на едрогабаритните отпадъци са публично достъпни на страницата на Столичния инспекторат, има ги на информационните табла в съответните районни администрации и районни инспекторати и са раздадени на управителите на етажна собственост Тези, които извършват ремонтни дейности или почистване на домовете си трябва сами да си заявят от лицензирани фирми контейнер, в който да съберат отпадъците, които ще бъдат транспортирани до съоръжения за третиране, напомнят общинските служители.

Реклама
comment 0
visibility 1250
училище, листа, тор

Учениците от 120 ОУ събират окапалите листа в компостери

Учениците от 120 СУ "Г. С. Раковски" " се включиха активно в кампанията за разделно събиране на отпадъците. Заедно със своите преподаватели те почистиха училищния двор от окапалите листа от вековните дървета и ги събираха в компостери. Децата знаят много добре предназначението на съоръжението, ползата от него и по време на междучасията с желание се включват в почистването. Събраните листа се връщат отново в градината на училището и алпинеум като естествен тор.

comment 0
visibility 898
София, анкета, агресия

8 от 10 ученици в София са обект на агресия

Осем от десет ученици в София са обект на агресия, сочи проучване на Българския червен кръст. То е направено в 6 училища. Най-често проявите на агресия са в коридора на училището. Там се осъществява тормоз, а най-често действията се развиват на училищния двор. Сред момичетата агресията е по-висока - 66%, а сред момчетата тя е 57%. Агресията най-често се провява под формата на заплахи - 66%, удряне и блъскане - 53%, изнудване 48% и обиди 42%. Според анкетата момичетата проявяват повече агресия от момчетата, но предимно вербална - говорене зад гърба. Едва 11% от децата обаче са склонни да споделят на училищния психолог. Предпочитат да говорят с приятели за проблема. Понякога учителят и психологът, намесвайки се в случката, нещата стават по-зле и тормозът продължава, но извън училище. От април столичната организация на БЧК работи активно с учениците, участвали в проучването.

comment 0
visibility 1304
Пирогов, инцидент, учителка

Учителката от с. Яна не помни да е хвърляла чин по ученичка

Фани Стоянова, учителката от село Яна, която беше обвинена от своя ученичка, че е нанесла удар на момичето, заяви пред Нова телевизия, че историята е съвсем друга. Шестокласничката се озова в "Пирогов" с наранявания на корема и твърдеше, че е ударена с чин. Стоянова обяснява, че момичето и нейни съученички вдигали много шум от съблекалнята на салона по физическо възпитание. По същото време те трябвало да бъдат в час по история. В съблекалнята учителката санала свидетел на сцена, при която шестокласничките подканвали две момиченца от първи клас да се бият. Прекъснала разправията и споделила на колежка какво е видяла. Пострадалото момиче я нарекло "лъжкиня" и започнало да я обижда. Тогава Стоянова тропнала с чина. Тя е убедена, че това не може да е причинило някакви наранявания и да е причина Станка да е настанена в "Пирогов". Преди това тя била паднала като се гонела със свои съученички. Пред Нова тв бащата каза, че изобщо не знае за инцидента в училище.

comment 0
visibility 978
мъж, арест, майка

Мъж би майка си и я прати в болница

Полицаите от Пирдоп прибраха зад решетките 55-годишен мъж, който нанесе побой над 77-годишната си майка, съобщават от МВР. Извергът е счупил три ребра на жената, която го е родила. Пострадалата е приета в болница, персонал и болни са били потресени от жестокостта на сина ѝ. Образувано е досъдебно производство. Все още не е известно в какво състояние е бил мъжът и какво е предизвикало действията му да посегне на родната си майка. Разследването продължава по наблюдение на районната прокуратура.

comment 0
visibility 689
дом, бебе, Иван Рилски

1000 деца се изоставят годишно у нас

По повод действията на семейството от "Люлин", което изостави детето си на жилищна площадка, психологът д-р Младен Владимиров каза в ефира на "България сутрин" по България Он Ер, че около 1000 деца годишно имат подобна съдба. Според него Съдебно-психиатрична експертиза ще установява психичното състояние на родителите от "Люлин". Постъпката им сочи, че те не желааят да се грижат за детето си, независимо, че първочалния медицински преглед показва, че то е в добро състояние. Оставянето на детето пред вратата на апартамента на дядото на детето по майчина линия показвало, че семейството е имало нужда от подкрепа и не я получила. По думите на психолога важно е да се следи и психичното здраве на родителите преди и по време на бременността. Детето е в столичния медико-социален дом "Иван Рилски" и му предстоят сериозин медицински прегледи.

comment 0
visibility 557
Мюнхен, изложение, България

Електронното издание на СОАПИ - сред най-добрите на Expo Real 2019

Екипът на Инвестирай в София - електронно издание на СОАПИ, представи тенденциите и инвестиционните възможности в София в сектора строителство и недвижими имоти в рамките на първия панел, посветен на България и част от програмата на Expo Real 2019 в Мюнхен.  Expo Real, най-голямото в Европа B2B изложение в бранша. Българският екип се включва за втора поредна година в събитието като институционален партньор в представянето на София по покана на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България (АСБС). В рамките на панела бе представена актуална информация за сегментите - офиси, търговски площи, логистични и индустриални зони, както и актуални данни за общата икономическа и инвестиционна среда в града. Над 100 представители на международни компании, инвестиционни фондове, хотелски вериги и високотехнологични индустриални компании се включиха в дискусията в Зала А1 точно до щанда на България в изложбената зона. За първи път България и София присъстваха през 2018 г. със свой щанд. Така българската столица стана и първият град, който представя страната ни в събитие на Мюнхенския панаир (Messe München) и прилежащия към него Международен конгресен център. Там целогодишно се провеждат десетки международни форуми, сред които и EXPO REAL. Тази година българското присъствие на Expo Real бе разширено до площ от 120 м². Единадесет български компании представиха своите проекти в рамките на изложението. Expo Real 2019 отново посрещна над 45 000 участници от над 70 държави.   . 

comment 0
visibility 1601
дете, заекване, инцидент

"Слънчевата къща" няма регистрация, собственичката се скри

Частната занималня "Слънчевата къща" не съществува в регистрите, потвърдиха от Министерството на образованието, Министерството на здравеопазването и Столична община. Тя се намира в центъра на столицата и се прочу с инцидента с 2-годишното дете, което падна от двуетажно легло и освен синини има няколко шева на главата. Майката Мария Петрова, която всеки месец плаща по 500 лв. такса, твърди, че това се е случило, защото детето е било оставено без надзор. При капацитет 11 деца, те били над 20. Собственичката Пламена Петрова никога не давала касова бележка или някакъв друг документ за платената такса и обяснявала, че детската градина чакала лиценз. Както вече Столица.bg писа има и друг неприятен случай - едно от децата е започнало да заеква. "Слънчевата къща" е затворена, а собственичката се скри и отказва да обясни как и по какъв начин толкова време съществува като детско заведение.

comment 0
visibility 635
изложба, книги, 24 пана

24 пана на знакови издания на кирилица излагат в Националната библиотека

В Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ще може да се види изложба Черногорските кирилски печатни книги, която е посветена на 525 години от отпечатването на първата печатна книга – „Октоих – първогласник” и 500 години от отпечатването на „Псалтир с последования” и „Служебник”. Тя е инициирана от Научния архив на БАН и е посветена на 150-годишния юбилей на институцията. Откриването на изложбата е на 11 октомври, петък, от 16,00 ч. в централното фоайе на библиотеката. Еспозицията е в 24 пана и представя знакови издания на кирилица от държавната печатница на Георги Църноевич, изложени са и заглавните страници на „Октоих” от 1494, „Псалтир с последование” (1495), „Миней” (1496).

comment 0
visibility 926
бебе, арест, родители

Бащата на изоставеното бебе е с умствено изоставане и 4 фирми

Двамата родители на бебето, което те изоставиха, бяха пуснати от ареста, но не пожелаха да разговарят, съобщи Нова телевизия. Двамата нямат криминално минало. Детето е настанено в медико-социален дом "Иван Рилски". Родителите на мъжа не харесвали 24-годишната му жена. Двамата, бебето, майката и сестрата на 28-годишния Михаил живеели заедно. Жената била тормозена, недоволствали от плача на бебето, а той укоряван, че не може да се справи. Само семейството работело и издържало всички. Двамата решили да предадат детето на социалните, но почакали малко и си тръгнали. Оставили детето в столче за автомобил пред вратата на дядото по майчина линия, в блок 631, 11 етаж, в "Люлин". Михаил има ТЕЛК за умствено изставане, но то е изтекло. Вече е установено, че той притежава четири фирми, което изключва възможността да получава помощи. Прокуратурата е предприела разследване, дали не е злоупотребено с данни на лице в неравностойно положение. Съседи твърдят, че и жена му има проблеми.  Детето също ще бъде подложено на сериозно медицинско изследване дали няма някакви генетични промени.

comment 0
visibility 1298
убийство, роза, Станка

Още не е открит мотив за разстрела в "Младост"

Убитата жена пред блок 18 в "Младост" е 47-годишната Станка Марангозова. Тя е намерена снощи малко преди 21 ч. от мъжа, с който живее на семейни начала. В автомобила има бяла роза, а по време на изстрелите в главата тя е говорела по телефона. Според директора на СДВР Георги Хаджиев още се търси мотива на убийството. Станка Марангозова е обвинена за източване на около 65 мнл. лв. В началото на 2011 г. е арестувана от ДАНС за пране на пари. В предаване на Люба Кулезич тя обвинява сина на бившата министърка Емилия Масларова - Иво, че е била измамена от него. Тогава тя споделя, че се страхува за живота си. По време, когато Марангозова е била пусната под домашен арест, тя се барикадира в мезонет в столичния квартал "Витоша" в отказ пред частен съдебен изпълнител да въведе новите собственици на имота. Широко обсъждана тема е , че е оплела във финансови мрежи Румен Николов - Пашата, но той се отказал да си търси голяма сума пари. Разследването продължава. 

comment 0
visibility 4713
трамваи, японци, филм

Японци снимат филм за софийските трамваи

Екип на Японската национална телевизия (NHK) започва днес снимките за филма „Пътуване с трамвай из Европа – София“, съобщи за Столица.bg координаторът на продукцията Рин Ямамура. Режисьорът Макато Кита и операторът Кеничи Ватанабе имат амбицията да покажат на света развитието на трамвайния транспорт у нас, който вече не се среща често в големите европейски столици. Досега такива филми са направени във Виена, Прага, Будапеща. Снимките ще продължат една седмица и ще бъдат заснети като двойки маршрутите на трамваите 10 и 12, както и на 22 и 7. За да не се пречи на движението на трамваите и да се нарушава комфорта на пътниците, японските документалисти са наели цял вагон, с който смятат да се движат по трасето на трамваите. Те ще отбележат всички забележителности и тяхната история по маршрутите. Особен интерес предизвиква трамвай №10, чиято последна спирка е в близост до Зоологическата градина, като преди това преминава през емблематичния площад „Журналист“, един от най-старите в столицата. Ще бъдат проведени интервюта със столичани, които са свидетели на миналото и настоящето на това превозно средство у нас – все по-непознато и екзотично за гостите от Страната на изгряващото слънце.

comment 0
visibility 635
времето, събитията, програмата

Времето и предстоящите събития на 11 октомври 2019 г. в София

Времето на 11 октомври Температурите леко ще се понижят и минималните ще бъдат 11-12 градуса, а максималните 19-20. Предстоящи събития за 11 октомври 09.00 ч.  Ще се проведе заседание на Народното събрание.11.30 ч.  В Етнографския музей в София ще бъде представена съвместната програма „Образование и наука“ на Министерство на образованието и науката и Българската академия на науките.10.00 ч. В София Тех Парк, зала „Джон Атанасов“ комисар Мария Габриел ще участва в Международен форум за киберполитики.11.00 ч. В зала „Русе“ на Историческия музей, ще бъде представена изложбата „Теракотни икони от Виничко кале“. Експозицията ще бъде представена от екипа на музей „Теракота“ във Виница, Македония.11:00 ч. В Интер Експо Център- София, зала "Витоша", единственият предизборен дебат на тема: „Транспорт“ между петте основни кандидат-кметове за София. Участие са потвърдили: Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Борислав Игнатов, Борис Бонев Ангел Джамбазки.11.00 ч. В централното фоайе на Интер Експо Център, ще бъде открит Международния автомобилен салон София 2019.12:00 ч. В 18-то СОУ „Уилям Гладстон“, ще се проведе обучение по международната програма „Виждам те. Виждаш ме.“ за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя като част от първата за България седмица, посветена на шведските култура и бизнес.13.00 ч. В Административен съд на ул. „Георг Вашингтон“ № 17 ще се проведе поредното заседание по делото за цената на билета за градски транспорт в София.12:30 ч. В Софийската лаборатория за иновации SofiaLab на ул. Сердика №1, ет.3 ще бъде представена изцяло обновената Здравна платформа на Столична община.13:00 ч. В сградата на ГДНП на бул. „Александър Малинов“ № 1, във връзка с продължаващите действия по разследването на организираната престъпна група за телефонни измами от Ветово ще бъде дадена информация по досъдебното производство.13:00 ч. В Административен съд София град на ул. „Георг Вашингтон“-17 ще се проведе заседание по делото за цената на билета за градски транспорт в София.15:00 ч. В зала „София“ на СТЦ Интерпред, заместник-министърът на труда и социалната политика и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ Зорница Русинова ще участва в пресконференция на тема „Специфични обучения“ помагат за развитието на българския бизнес“.18:00 ч. В клуб „Суич“ при НДК, ще бъде официално открита изложба с „Най-добрите кадри от сезона“ с избрани фотографии на някои от най-изявените родни „екшън“ фотографи.