Новини от Боряна Благоева

comment 0
visibility 1755
София

Новините в София: Най-важното за деня, 31 януари 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 31 януари 2019 г. Гласувано от СОС: Бюджетът на Столична община за 2019 е 1,75 млрд. лв. Столичният общински съвет (СОС) прие Бюджет 2019 на Столична община след повече от 3 часа дебати, спорове и упреци, политически реплики и смях. Бюджетът бе приет с 40 гласа "за", 17 "против" от общо 57 гласували общински съветници. Така бюджетът от 1,75 млр. лв. на столицата бе приет. “Софийска вода“ спира водоподаването в жк.“Св. Троица“ и „Дружба“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска пред бл. 96. Заради монтаж на пожарен хидрант на ул. „Преображенско въстание“ жк. „Света Троица“, от 10:00 до 18:00 ч. ще бъде спряна питейната вода на живеещите в района на ул. „Преображенско въстание“ от ул. „Цар Симеон“ до ул. „Цар Иван Александър“. ЧСИ влиза в имота на Баневи в „Бояна“ Атанаска Петканова, помощник ЧСИ при Милен Бъзински сподели, че това е едно традиционно изпълнително производство. На въпроса кой е взискателя, г-жа Петканова отговори, че не може да издаде детайли относно взискателя. Има вземане и кредитор, предстои опис и продажба на недвижимо имущество. Протестиращи не искат Централната баня да е музей Протестиращите настояват банята да стане Термален център, а не музей. Според тях, истинска спекулация са твърденията, че столичани не искат банята. Този град се е оформил точно благодарение на термалните си извори. Събралите се пред общината настояват столичани да могат да се възползват от природните блага на столицата. Започва модернизацията на железопътен участък София-Волуяк След разглеждане и оценка на подадените оферти от участниците в открита процедура за възлагане на обществена поръчка, генералният директор на НКЖИ постанови решение и определи изпълнител по проекта. Обществената поръчка е с предмет „Проектиране и строителство за модернизация на коловозно развитие на Централна гара „София“ и жп участък Централна гара „София“ – Волуяк за проект „2014-BG-TMC-0133-W – Развитие на железопътен възел „София": железопътен участък София – Волуяк“. Търсят се доброволци за София Филм Фест Необходими са хора за времето от 7 до 28 март. Доброволците ще бъдат натоварени с различни дейности като посрещане на зрителите, информирането им за събитията, разнасяне на рекламни материали, помощ за екипа в офиса на фестивала и по време на пресконференции, награждавания, партита и коктейли, свързани със събитието. 40% от "Кремиковци" придоби австрийската компания Ѕоrаvіа Компанията е закупила активите на "Кремиковци" чрез финансов лизинг. Дружеството е един от гигантите в недвижимите имоти. Негово дело са сградите на бизнec цeнтъp "Лeндмapĸ" нa жълтитe пaвeтa, oфиc cгpaдaтa "Eвpoпapĸ" нa бyл. "Цapигpaдcĸo шoce", ĸaĸтo и "Meгaпapĸ" нa cъщия бyлeвapд.

comment 0
visibility 1362
вода

“Софийска вода“ спира водоподаването в жк.“Св. Троица“ и „Дружба“

Планови ремонтни дейности на 1 февруари по част мрежата на „Софийска вода“ ще наложат спирането на водата в някои столични райони. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл. 125 жк. „Дружба“ I,  от 10:00 до 19:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: - ул. 5038, - ул. 5046 Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска пред бл. 96. Заради монтаж на пожарен хидрант на ул. „Преображенско въстание“ жк. „Света Троица“, от 10:00 до 18:00 ч. ще бъде спряна питейната вода на живеещите в района на ул. „Преображенско въстание“ от ул. „Цар Симеон“ до ул. „Цар Иван Александър“. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде осигурена вода с водоноска на ул. „Преображенско въстание“ ъгъла с ул. „Цар Иван Александър“. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Георг Вашингтон“ Център, от 10:00 до 17:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на ул. „Георг Вашингтон“ от ул. „Екзарх Йосиф“ до ул. „Цар Симеон“. Ако ремонтните дейности продължат повече от  12 часа, ще бъде осигурена вода с водоноска на ул. „Георг Вашингтон“ ъгъла с ул. „Цар Симеон“. Заради монтаж на въздушник на резервоар „Мърчаево“ с. Мърчаево, от 10:00 до 16:00 ч. ще бъде спряно водоподаването на живеещите в района на: ул. „Трендафил“, ул. 7, ул. „Приморско“, ул. „Бистра река“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, вода ще се достави с водоноска пред 152 ОУ. Зарди монтаж на спирателни кранове на ул. „Възрожденска“ с. Чепинци, от 09:30 до 18:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на ул. „Възрожденска“ от ул. „Надежда“ до ул. „Дзуката“. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще се осигури вода с водоноска на ул. „Дзуката“ ъгъла с ул. „Възрожденска“.

comment 0
visibility 1245
София Оупън

Теглят жребия за Sofia Open 2019

Жребият за четвъртото издание на турнира от сериите АТР 250 – Sofia Open 2019, ще бъде изтеглен в събота, 2 февруари от 15 часа в „Арена Армеец“.  Той ще бъде излъчен на живо в официалната Фейсбук страница на Sofia Open –https://www.facebook.com/sofiaopentennis/. Турнирът стартира в неделя 3 февруари 2019 г. в 12 часа. Тогава ще започнат първите срещи от квалификациите, а шампионите на сингъл и двойки ще станат ясни следващата неделя 10 февруари. Карен Хачанов (№11 в актуалната ранглиста), Стефанос Циципас (№12), Даний Медведев (№18), Николоз Басилашвили (№22), Фернандо Вердаско (26), Гаел Монфис (33), както и трикратният победител в турнири от „Големият шлем“ Стан Вавринка, са сред претендентите за титлата сингъл. Двамата българи – Димитър Кузманов и Адриан Андреев влизат в основната схема на Sofia Open. 

Реклама
comment 0
visibility 1271
Фернандо Вердаско

Фернандо Вердаско вече е в София и се подготвя за турнира

Първата голяма звезда на световния тенис пристигна в София. Фернандо Вердаско, който има 15 титли от АТP вече тренира за  Sofia Open 2019. Испанецът започна сериозни тренировки за четвъртото издание на турнира, което обещава да се превърне в най-успешното до момента.   Вердаско отпразнува своята победа №500 като професионалист през 2018 г. Той е една от емблемите на световния тенис - играл е в 63 поредни турнира от „Големият шлем“, което е втора най-дълга серия в историята. А сега е тук, за да играе и на Sofia Open 2019.

comment 0
visibility 1348
Джудо

12 българки ще се състезават в Европейската отворена купа по джудо в София

Европейска отворена купа по джудо за жени ще се проведе на 2 и 3 февруари тази година в зала “Универсиада”.  В състезанието, което е олимпийска квалификация ще участват 177 състезателки от 30 държави, съобщава Sportal. Общо 12 български джудистки ще се борят в своите категорий.  Най – добрата ни състезателка Ивелина Илиева, която се завърна с бронзов медал от гран при турнира в Израел също ще вземе участие.   В 10 часа сутринта в събота - 2 февруари започва първата среща. Официалното откриване също е в събота от 15.30 ч. На него ще присъстват заместник министъра на младежта и спорта доц. д-р Стоян Андонов, доц. д-р Румен Стоилов - председател на БФ Джудо и Михал Вахун – вицепрезидент на европейския джудо съюз.    Победителките в четирите категории от 48, 52, 57 и 63 кг. ще станат ясни в събота. В неделя състезанието започва в 11.00 ч. с трите тежки категории (- 70кг., - 78 кг., над 78 кг.).   

comment 0
visibility 3841
железопътен участък

Затварят жп прелез „Казичене” – ул. „Серафим Стоев” заради ремонт

Затварят временно жп прелез „Казичене” – ул. „Серафим Стоев” от 1 февруари тази година. Това се налага заради строителни дейности на Национална компания "Железопътна инфраструктура".  Ремонтът е за модернизация на железопътен участък София – Елин Пелин, съобщават от Столичната община.  За сега не уточняват до кога ще бъде променена организацията на движение в този район на София. Ясно е, че промените влизат в сила от утре - 1 февруари 2019 г. 

comment 0
visibility 836
Петя Аврамова

Не са постъпвали сигнали за злоупотреби с Ларгото в МРРБ

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството не са постъпвали сигнали за злоупотреби и схеми с "Ларгото", съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова пред „Фокус“. Тя заяви още, че управляващият орган ще изчака окончателното решение на съда преди да предприеме действия по казуса с течащото съдебно дело, с което Министерство на културата иска неустойка и е предявило такава към изпълнителя на проекта. Аврамова обеща, че ще предприемат  действия веднага щом управляващият орган предостави всички необходими документи и Прокуратурата провери случая. Вчера (30.01) депутатът от БСП Елена Йончева изнесе факти за схеми свързани с проект "Ларгото". На пресконференция тя заяви, че министърът на културата Боил Банов е участвал в корупционни  схеми за ремонтирането на този обект. Той бил опростил на фирмата изпълнител около 700 000 лв. Заради изнесената информация от народният представител, прокуратурата се самосезира и започна разследване.   Боил Банов се защити по случая и каза, че бил рекетиран от дълго време чрез запис от служител на Министерството на културата. Човекът, който Банов посочва се казва Ангел Ангелов и е бил директор на Дирекция " Европейски програми и проекти".  

comment 0
visibility 1050
Волейболен турнир

Приключи волейболният турнир в район „Възраждане“ (СНИМКИ)

Волейболния турнир на Ученическите игри 2018-2019 г. във "Възраждане" приключи успешно. Кметът на района Савина Савова награди победителите.  Първо място при момчетата взеха от отбора на 18 СУ „Уилям Гладстон“. От 32 СОУИЧЕ "Св. Климент Охридски" станаха втори, а трети са отбора на 30 СУ „Братя Миладинови“.  Савина Савова поздрави участниците във волейболния турнир, а на победителите пожела успешно представяне на следващия етап от Ученическите игри, да са здрави и да постигат високи успехи и в усвояване на знанията в училище. С волейболния турнир приключи първия етап на Ученическите игри в Столична Община - Район "Възраждане". На следващия етап продължават само победителите, класирали се на 1-во място в различните спортни турнири, в различните възрастови групи. С тези инициативи целта е да се насърчат децата да практикуват някакъв спорт, а победата в надпреварата им дава възможност да се изявяват и в международни състезания.  

comment 0
visibility 936
BOND

BOND идват в НДК по случай 20-годишния си юбилей

Най-успешният струнен квартет - BOND ще изнесе два грандиозни концерта в България през март по случай 20-годишния си юбилей на сцената. Те са поканени у нас от ZAPP Entertainment. Таня Дейвис (първа цигулка), Еос Чатър (втора цигулка), Елспет Хенсън (виола) и Гай-И Уестерхоф (чело) ще представят един специален спектакъл, в който е събрано всичко най-добро от творчество им. Първата спирка от мини турнето на красивите музикантки у нас е в София на 26 март, в зала 1 на НДК от 20:00 часа. На 27 март, те ще зарадват и жителите на Европейската столица на културата Пловдив в комплекс С.И.Л.А. от 19:00 часа. От създаването на групата през 2000 г., те се прочуват заради невероятните си интерпретации на класическа музика, примесена със съвременен поп и денс. От тогава те се превръщат в емблема и пионери на кросоувър течението. С реализирани милиони продажби BOND си спечелват титлата на най-успешния и добре продаван струнен квартет за всички времена.

comment 0
visibility 1049
Софийска опера и балет

Софийската опера и балет отново представя „Евгений Онегин“

„Евгений Онегин“ от Чайковски ще бъде на сцената на Софийската опера и балет на 10 февруари тази година, съобщават от пресцентъра.  Постановката е на Вера Петрова и откри сезон 2016/2017. Спектакълът разказва историята като един сън на Онегин. Ритъмът в първо действие е по-бавен, а в следващите действия се разразява буря от чувства. Моментите пропити с трескаво безпокойство в прочутата сцена с писмото, историите на „дендито“ Онегин, на страстната Татяна, на лекомислената Олга, на мечтателя Ленски са пресъздадени от млади актьори-певци, в духа на Чайковски.  В постановката играят главно млади артисти. Като Ларина зрителите ще видят Александрина Стоянова Андреева. Татяна е Стефани Кръстева. В ролята на Олга е Виолета Радомирска. Атанас Младенов е Евгений Онегин. Жорж Димитров е диригент на спектакъла.   

comment 0
visibility 1183
Елена Башкирова

Елена Башкирова и Софийската филхармония представят Концерт за пиано и оркестър от Моцарт

Елена Башкирова и Софийската филхармония ще представят Концерт за пиано и оркестър № 21 от Волфганг Амадеус Моцарт на 31 януари. Маестро Лео Хюсеин ще бъде диригент.   "Магическият остров" на Уилям Алуин, "Вълшебното езеро" на Анатолий Лядов и Симфония № 2 на Александър Бородин също са включени в програмата.  Елена Башкирова е дъщеря на големия руски пианист и педагог Дмитрий Башкиров. Тя завършва Московската държавна консерватория "П.И.Чайковски". По същото време през 70-те години започва кариерата си с няколко концерта с известния цигулар Гидон Кремер, за когото по-късно се омъжва. Тя гостува редовно на едни от водещите в световен мащаб оркестри - Мюнхенската филхармония, Оркестрите в Париж, Филхармонията на Токио, Чикаго, Санкт Петербург и др. Раборила е с диригента Серджу Челибидаке в Мюнхен и големия френски композитор и диригент Пиер Булез в Чикаго, които оказват силно влияние на нейния стил.  Тя интерпретира музикални произведения от класическата и от модерната епоха по еднакво добър начин.   Башкирова основава първия Международен фестивал за камерна музика в Йерусалим през 1998 г. Продължава да е негов артистичен директор и до сега. Провежда се всяка година и гостува на сцени в Париж, Берлин, Виена, Лондон и други. Заедно с членове от Берлинската филхармония тя е основател на ансамбъл „Метрополис“ в Берлин.  

comment 0
visibility 1308
Кремиковци

40% от "Кремиковци" придоби австрийската компания Ѕоrаvіа

Aвcтpийcĸaтa ĸoмпaния зa инвecтиции в нeдвижими имoти Ѕоrаvіа e пpидoбилa "знaчитeлнa чacт" oт тepeнa нa бившия зaвoд "Kpeмиĸoвци" в Coфия. Такова съобщение е изпратила "Πъpвa инвecтициoннa бaнĸa" дo Koмиcиятa зa финaнcoв нaдзop и Бългapcĸaтa фoндoвa бopca. През 2015 г. Fibank придоби aĸтивитe нa "Kpeмиĸoвци" oт ĸoмпaниитe "Eлтpeйд ĸъмпaни" и "Фepocплaвeн зaвoд". Ѕоrаvіа е придобила около 40% oт oбщaтa плoщ oт 7,7 милиoнa ĸвaдpaтни мeтpа, съобщи глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop нa "Πъpвa инвecтициoннa бaнĸa" Heдeлчo Heдeлчeв пред Моnеу.bg.  Компанията е закупила активите на "Кремиковци" чрез финансов лизинг. Дружеството е един от гигантите в недвижимите имоти. Негово дело са сградите на бизнec цeнтъp "Лeндмapĸ" нa жълтитe пaвeтa, oфиc cгpaдaтa "Eвpoпapĸ" нa бyл. "Цapигpaдcĸo шoce", ĸaĸтo и "Meгaпapĸ" нa cъщия бyлeвapд. Неделчев пояснява, че Ѕоrаvіа придобива терена, за да може да удовлетвори търсенето на клиентите си зa тepeни в Coфия, въpxy ĸoитo дa ce paзвивaт нoви, мoдepни, виcoĸoтexнoлoгични и eĸoлoгичнo чиcти пpoизвoдcтвa. Има засилен интерес към оcтaнaлитe 60% от завода от чуждестранни инвеститори, посочи глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop нa "Πъpвa инвecтициoннa бaнĸa".  "Kpeмиĸoвци", ĸoйтo дългo вpeмe бe нaй-гoлeмият мeтaлypгичeн зaвoд в Бългapия, фaлиpa пpeз aвгycт 2008 г.Ѕоrаvіа имa и дpyги пpoeĸти в peгиoнa. Офиc и xoтeлcĸaтa cгpaдa Оld Міll изгради в Сърбия. В съседна Македония изгради Ѕоvаrіа Сеntеr Ѕkорје, a в Бyĸypeщ - Меtrороlіѕ Сеntеr. Aвcтpия и Гepмaния са други страни, в които работи.  Последният проект на компанията за недвижими имоти е във Виена. Там ще изгради нaй-виcoĸaтa зa гpaдa жилищнa ĸyлa. Tя щe e 160 мeтpa. Ще има 49 eтaжa с 600 апартамента.

comment 0
visibility 822
Алфонсо Куарон

Филм с няколко номинации за Оскар с премиера на София Филм Фест

Филмът "Рома" на режисьора Алфонсо Куарон ще бъде представен на София Филм Фест. Само преди няколко дни лентата получи десет номинации за наградите на Американската киноакадемия, като сред тях са за най-добър чуждоезичен филм, за най-добри актриси - в главна и във второстепенна роля, както и за режисура и за най-добър филм.  Заглавието е отличено и със "Златен лъв" от Венеция. С "Рома" броят на филмите в програмата на двадесет и третото издание на София Филм Фест стават пет.  Лентата вече спечели наградите на Холивудската чуждестранна преса "Златен Глобус" за най-добър чуждоезичен филм и за най-добър режисьор. Има и 7 номинации за наградите БАФТА.

comment 0
visibility 969
Нощ на идеите

"Нощта на идеите" в София ще пренесе посетителите в космоса

"Нощ на идеите" ще се проведе днес във Френския институт в България от 15:30 до 21:00 часа. Инициативата се организора в повече от 50 държави в целия свят. Тази година тя е посветена на темата „С лице към настоящето“. Космосът, климатичните промени и кръговата икономика са темите, на които ще бъде посветена "Нощ на идеите" у нас.  Инициативата се организира от Френския институт в Париж, съвместно със Столична община, Европейската космическа агенция (ESA), Национален център за научни изследвания, Франция, Българска академия на науките и Институт за космически технологии и изследвания – БАН. Програмата ще започне в 15:30 часа с прожекция на филма „Шпицберген – вахта за климата" (2018). В 16:15 часа присъстващите ще имат удоволствието да се срещнат с Ерве Льо Трьо, академик и специалист по климатичните промени.  От 17:15 часа ще има Кръгла маса „Кръговата икономика в думи и в картини", с участието на г-н Франсоа-Мишел Ламбер, депутат и председател на Института за кръгова икономика, Франция, г-н Марк Болар, основател на стартъп НАСЕКОМО и представители на българската спортна инициатива Wind2Win срещу замърсяванията на Черно море. Изложбата „Централна Европа през погледа на Европейската космическа агенция“ ще бъде открита в 18:15 часа.    Четиридесет и пет минути по-късно организаторите са подготвили за посетителите прожекция на филма „Тома Песке – Космическият пратеник", а за финал ще могат да погошорят с френските космонавти Клоди и Жан-Пиер Еньоре и с българския космонавт Александър Александров.    Изненадите не свършват до тук. За най-малките са подготвили детски тематични ателиета. От 17:00 часа Димитри, Клер, Таня и Илиана ще предложат на най-младата публика игрови и образователни дейности, за да се забавляват със Слънчевата система, със съзвездията и с лунните фази. Те ще са отворени за деца, които са навършили 4 години. Участието е безплатно. Трябва само да запишете своето дете предварително.  

comment 0
visibility 833
Кирил Десподов

ЦСКА-София се споразумя с Каляри за Кирил Десподов

ЦСКА и Каляри постигнаха съгласие за продажбата на Футболист номер едно на България Кирил Десподов.  Нападателят трябва да премине медицински прегледи и се очаква да подпише договор за 5 години с италианците, съобщава Sportal.bg. Трансферната сума договорена от двата отбора е 3 милиона евро плюс допълнителни бонуси при постигане на определени резултати. През този сезон футболистът има 10 гола, участвал е в 22 мача в ЦСКА. Той спечели престижното отличие Футболист на годината на България за 2018 година.