Новини от Мариана Климентиева

comment 0
visibility 3816
Разпределение на депутатските места според „Галъп"

Разпределение на депутатските места според „Галъп"

Социологическата агенция „Галъп" изготви предварително разпределение на депутатските места в 46-ото Народно събрание. Данните са на база на резултатите от exit poll-а, обявени минути след края на изборния ден, съобщи Нова телевизия. По данни на „Галъп" коалицията ГЕРБ/СДС би трябвало да получат 59 банки в следващия парламент. "Има такъв народ" ще има 58 представители, БСП - 41, "Демократична България" - 37, ДПС - 32, "Изправи се! Мутри вън!" - 13.

comment 0
visibility 3176
Шест партии влизат в следващия парламент според „Галъп” и „Тренд”

Шест партии влизат в следващия парламент според „Галъп” и „Тренд”

Шест партии влизат в 46 Народно събрание, сочат данните от Exit Poll на социологическите агенции „Галъп” и „Тренд”. Според „Галъп” коалицията ГЕРБ/СДС печели вота с 22.1%. Втора политическа сила е партия „Има такъв народ” със 21.5%. Третото място избирателите са отредили на БСП - 15.1%. Четвърти остават „Демократична България” с 13.7% от гласовете, следвани от ДПС с 12.0 на сто и „Изправи се! Мутри вън!” – с 4.8%, сочат прогнозните резултати на „Галъп“. Спoред exit poll-а под бариерата за влизане в парламента са "Възраждане" (3.3%), "Българските патриоти" (3.2%), ПП ГП "Българско лято" (2.2%) и "Атака" (1.0%). С "Не подкрепям никого" са гласували 1.6% от упражнилите правото си на глас, съобщи Нова телевизия. По данни на "Галъп" избирателната активност е 34.5 на сто. Според данни на агенция „Тренд” партията на Бойко Борисов в коалиция със СДС събира най-голям процент от вота - 23,6%. Следват формацията на Слави Трифонов с 23.0% и БСП - 14.4%. На четвърта позиция се нарежда "Демократична България” с 13.0 на сто. Петото място според Exit Poll-а на „Тренд” е за ДПС, която събира 8.9% от гласовете. Шеста политическа сила е „Изправи се! Мутри вън !” с 4.9 на сто. По първоначални данни под 4-процентната бариера остават "Българските патриоти" (3.1%), "Възраждане" (2.8%), ПП ГП "Българско лято" (2.1%), "Ляв съюз за чиста и свята република" (0.3%), "Републиканци за България" (0.7%) и "Атака" (0.7%). По данни на "Тренд" 37.7% от имащите право на глас у нас са отишли до урните.

comment 0
visibility 3644
В София и страната: Подадени са 6 жалби и 44 сигнала в ЦИК до 13:30 ч.

В София и страната: Подадени са 6 жалби и 44 сигнала в ЦИК до 13:30 ч.

11,96 % е активността към 11 часа за страната. Има подадени 6 жалби и 44 сигнала, съобщи БНТ. ЦИК реши за 42 секции да се премине към хартиени бюлетини. РИК да преценяват в кои секции да се минава към хартия. РИК-ове са подали такива решения за 1 секция в Бургас, 1 в София, 1 във Враца и 1 в Плевен. Извън страната - 1 машина в Испания за кратко е спряла, но е продължила.

Реклама
comment 0
visibility 2525
В София малко над 400 души ще гласуват от домовете си

В София малко над 400 души ще гласуват от домовете си

В София малко над 400 души ще гласуват от домовете си. 14 подвижни секции обикалят адресите, съобщи bTV. Гласуването с подвижни урни протича спокойно. На един от адресите нямаше човек, който да отвори на мобилната комисия. 15 адреса са обслужени до 12 ч. Това е половината от подалите заявление за гласуване с подвижна урна. При нея упражняването на вот става само с хартиени бюлетини.

comment 0
visibility 3166
Движението в тунел „Ечемишка“ посока София е ограничено за ремонт

Движението в тунел „Ечемишка“ посока София е ограничено за ремонт

Движението в тунел „Ечемишка“ посока София от км 41+580 до км 42+892 е ограничено поради възстановяване на конструктивни характеристики и превантивно подобряване на инсталациите и съоръженията, съобщиха от АПИ. Движението се осъществява двупосочно в тръбата посока Варна. Сигнализацията за ВОБД е от км 39+420 до км 45+540. Срок до 30.09.2021 г. АМ „Хемус“, Област София: Движението в посока Варна от км 36+100 до км 36+730 се осъществява с повишено внимание поради ремонтно-възстановителни дейности в аварийната лента на виадукт при км 36+450 / Коренишки дол /. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Срок  до 10.07.2021 г. Движението по пътен възел „Джурово“ на АМ "Хемус" при км 68+000 се осъществява с повишено внимание поради частични ремонтни дейности по асфалтовата настилка. Срок от 08:30 ч. до 17:00 ч. на 10.07.2021 г. Движението в посока Варна при „Витиня“ се осъществява с повишено внимание от км 31+930 до км 34+400 поради ремонтно-възстановителни дейности на виадукт при км 34+220 в аварийната лента. Скоростта на движението се ограничава до 70 км/ч. Срок 31.07.2021 г. АМ „Тракия“, Област София: Движението при Мухово от км 45+200 до км 46+266 в посока Бургас се осъществява с повишено внимание поради обезопасяване на пътния участък. Срок до 27.12.2021 г.    

comment 0
visibility 2711
БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ закриха кампанията на свещения връх Шипка

БДЖ с нов изпълнителен директор

Новият изпълнителен директор на “Холдинг БДЖ“ ЕАД инж. Георги Друмев встъпи в длъжност от днес, съобщиха от дружеството. Основните приоритети в неговата работа са да се подобри изпълнението на Графика за движение на влаковете с София и страната чрез осигуряване на надежден и безопасен подвижен състав и повишаване качеството на предлаганата услуга. Георги Друмев е специалист в областта на железниците с дългогодишен опит в системата като професионалната му кариера преминава през длъжности от експлоатационната дейност до ръководни позиции. Има управленски опит и в търговски дружества от ресора на Министерство на отбраната. Завършил е ВВТУ „Тодор Каблешков”, специалност „Технология и организация на железопътния транспорт”. От БДЖ съобщиха, че за председател на Съвета на директорите е избрана Маргарита Петрова-Кариди. В момента се провеждат конкурси за избор на нови членове, които да попълнят състава на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД.

comment 0
visibility 3195
МЗ предлага допълнителни здравни дейности при деца на възраст до 14 дни

МЗ предлага допълнителни здравни дейности при деца на възраст до 14 дни

МЗ предлага с публичен ресурс да бъде осигурено провеждането на допълнителни здравни дейности при деца на възраст до 14 дни след изписване от родилното отделение, съобщиха от Министерството на здравеопазването. В Проекта е заложено и осъществяване на дентално лечение при лица над 18 г. с психични заболявания под анестезия. Това са предложенията, включени в Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, който беше публикуван днес, 9 юли, за обществено обсъждане. В Плана се предвижда медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти да осигуряват здравни грижи на децата до 14 дни, в домашни условия – след изписването от лечебното заведение. Това включва здравно-информационни и промотивни дейности, целящи подобряване на компетентностите на грижещите се за детето. Дейностите ще се изпълняват самостоятелно или по назначение на лекар от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти, работещи в амбулаторията за първична медицинска помощ, в която е избрания общопрактикуващ лекар на детето.

comment 0
visibility 1735
В София и страната: 20,6% от медицинския персонал е ваксиниран срещу COVID-

В София и страната: 20,6% от медицинския персонал е ваксиниран срещу COVID-19

20,6% от медицинския персонал, който подлежи на ваксинация срещу COVID-19 в София и страната, е със завършен курс на имунизация. Това показват данните, публикувани в Националния план за справяне с коронавирусната пандемия. В Плана са публикувани подробни разбивки по възрасти за имунизационната кампания, както и данни за колко души са с първа доза от ваксините и колко с втора. Планът има разчет при различните нива заболеваемост, очертани от МЗ като основни, колко броя легла за лечение трябва да бъдат разкрити в отделните болници и области в страната. Сметката е направена на базата на заболеваемост и процентно съотношение на тежко боледуващи от общо болните, съобщи bTV.

comment 0
visibility 2979
Над 400 кг. опасни отпадъци бяха събрани в мобилния пункт в „Искър“ (СНИМКИ

Над 400 кг. опасни отпадъци са събрани в мобилния пункт в „Искър“ (СНИМКИ)

 Над 400 кг. опасни отпадъци бяха събрани в мобилния пункт само за няколко часа пред сградата на районната администрация „Искър“. Микробусът беше разположен на бул. „Кръстю Пастухов“ от 08.30 часа до 11.30 часа, съобщиха от районната администрация. Столичани се възползваха от възможността и оставиха на място събраните стари лекарства, бои, лакове, както и различни видове живачни уреди, фотографски материали и други. „Правим го с мисъл за запазване на по-чиста външна среда", сподели майка, която идва от Центъра, за да се разходи в парка и да остави старите лекарства. Включването на отпадъци с опасни свойства в общия поток битови отпадъци влияе отрицателно върху здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава нормалната експлоатация на депата, напомнят от район „Искър“.

comment 0
visibility 2607
Сапьори от София обезвреждат изоставен куфар в Благоевград

Сапьори от София обезвреждат изоставен куфар в Благоевград

Изоставен куфар в Благоевград вдигна на крак полицията, съобщи БГНЕС. Очакват се сапьори от София. Сигналът е подаден малко след 14 ч. Куфарът е открит в проход на 7-етажен жилищен блок, чиито обитатели са евакуирани.

comment 0
visibility 3041
В София: Билетите за мача за Суперкупата на България ще бъдат от 15 до 25 л

В София: Билетите за мача за Суперкупата на България ще бъдат от 15 до 25 лева

Билетите за мача за Суперкупата на България ще струват от 15 до 25 лева. Мачът ще се играе на стадион "Васил Левски". Билетите за срещата между шампиона през миналия сезон "Лудогорец" и носителя на Купата ЦСКА вече са в продажба, съобщи bTV. Мачът ще се изиграе на 17 юли от 20:30 ч. Заради мерките за ограничаване на пандемията от COVID-19, трибуните ще са заети само на 50% от капацитета си. Феновете на "Лудогорец" ще бъдат настанени в секторите "А" (25 лв.) и "Б" (15 лв.). А привържениците на "червените" - във "В" (25 лв.) и "Г" (15 лв.).

comment 0
visibility 3086
Започна трето косене на тревата в „Младост“ (СНИМКИ)

Започна трето косене на тревата в „Младост“ (СНИМКИ)

Трето косене бе извършено в кв. Полигона, кв. Горубляне и в Сухото дере, съобщиха в социалната мрежа от столичния район „Младост“. Заради валежите преди седмица тревата отново е пораснала повече и създава проблеми на гражданите. Екипите работят основно на терени, които са общинска собственост, обясниха от районната администрация.

comment 0
visibility 1378
В София и страната: МЗ предлага болниците да поддържат резерв от лекарства

В София и страната: МЗ предлага болниците да поддържат резерв от лекарства за COVID-19

Министерство на здравеопазването предлага лечебни заведения да поддържат резерв от лекарствени продукти, необходими при лечението на пациенти с COVID-19. МЗ публикува за обществено обсъждане Проект на Наредба за допълнение на Наредба № 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения. Промените предвиждат, чрез субсидиране от страна на министерството, лечебни заведения да поддържат резерв от лекарствени продукти, необходими при лечението на пациенти с COVID-19. Увеличеният брой хоспитализирани пациенти през предходните вълни на коронавирус доведе до по-високо потребление на лекарствени продукти, поради което се стигна до липса или недостиг на определени лекарства. С предложените промени се цели обезпечаване на нуждите на болничните заведения при нова кризисна ситуация, свързана с разпространението на COVID-19.

comment 0
visibility 3239
В София отбелязват 171 години от рождението на Иван Вазов

В София отбелязват 171 години от рождението на Иван Вазов

Столичани и гости на София отбелязват днес 171 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Честването се състоя пред паметника на Вазов в градинката пред църквата "Света София" в столицата, съобщи БНТ. Думи на признателност, почит и поклон към Иван Вазов произнесоха Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей, поетесата Надежда Захариева и д-р Елена Алекова.

comment 0
visibility 2350
При 14-дневна заболеваемост над 500 на 100 000 от COVID 19 – затварят детск

При 14-дневна заболеваемост над 500 на 100 000 от COVID 19 – затварят детските градини в С...

Министерството на здравеопазването публикува днес Националния план за справяне с пандемията от COVID-19. Планът беше представен на брифинг в четвъртък. Предвижда се у нас да важат 4 нива на заболеваемост, в зависимост от броя заразени. При нова вълна от COVID-19 само деца на ваксинирани родители в градините В Плана се уточнява, че при 14-дневна заболеваемост над 500 на 100 000 детските градини в София и страната са затворени. Допуска се да работят при условие - 100% от персонала да притежава сертификат за ваксинация или преболедуване и за деца, чийто семейства също притежават такива сертификати, съобщи Нова телевизия.