Новини от Мариана Климентиева

comment 0
visibility 1585
Удължават срока за програмата „Топъл обяд“ в „Средец“

Удължават срока за програмата „Топъл обяд“ в „Средец“

Срокът на програмата "Топъл обяд" в столичния район „Средец“ се удължава до 31 декември 2020г., съобщиха на официалната страница в социалната мрежа от общината. От столичния район апелират към всички софиянци, които познават хора в затруднено положение, регистрирани в район "Средец" , да се обадят на телефон 0887 51 54 19, за да им бъде осигурен обяд вкъщи. Програмата обхваща хора с доходи под линията на бедност, поставени в социална изолация. От общината ще осигурят и обяд и на хора над 65-годишна възраст, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях. Хората с трайно увреждане, които не могат да осигурят прехраната си, също могат да заявят своето желание да се включат в програмата.

comment 0
visibility 1805
В „Младост 1А“ с апел към пушачите да не садят фасове

В „Младост 1А“ с апел към пушачите да не садят фасове

Столичанка публикува снимка във фейсбук групата „Снимано в София“, която предизвика вълна от възмущение. На кадъра се вижда остроумна обява, която призовава пушачите в столичния квартал „Младост 1А“ да не хвърлят фасовете си в тревните площи. „Моля, не садете фасове в тревата! Предишните не поникнаха,“ пише на бележката, закачена на дърво. Това не е първият път, в който софиянци използват обяви, за да накарат съкварталците си да пазят чистота. Припомняме, че преди време в столичния квартал „Павлово“ се появи следната обява, отправена към собствениците на кучета: „Искаш да практикуваш йога? Започни с навеждане с изправен гръб и почисти след себе си. Благодарим на всички, които вече го правят“.

comment 0
visibility 4991
Издирват крадла, обрала майка в „Младост“

Издирват крадла, обрала майка в „Младост“

Майка на малко дете отправи в социалната мрежа зов за помощ в издирването на крадла, която я е обрала в столичния квартал „Младост“. Наглата крадла успяла да отмъкне портмонето с всички документи и взето писмо от банката с чисто новата й дебитна карта. Без да се бави обирджийката отива до банкомата и тегли пари от сметката на жената. За да не я познаят, измамницата се е дегизирала с маска, слънчеви очила и шапка. За щастие в сметката не е имало голяма сума.  Пострадалата софиянка публикува снимки във фейсбук с надеждата някой да разпознае крадлата. Столичанката се надява крадлата да бъде открита и да понесе отговорност за деянието си.

Реклама
comment 0
visibility 1672
Столичният район „Триадица“ насърчава онлайн административните услуги

Столичният район „Триадица“ насърчава онлайн административните услуги

Заради наложените противоепидемични мерки в София, столичният район „Триадица“ призова гражданите на официалната си страница в социалната мрежа да се възползват от онлайн услугите на общината. Тези, които не желаят да се редят на опашки и да чакат на гише, могат да заявяват административни услуги чрез единния модел за заявяване, заплащане и предоставяне на  електронни административни услуги  -  https://e-gov.bg/wps/portal/.  От общината гарантират защита на изпратената онлайн документация.

comment 0
visibility 23639
ЧСИ продава киносалоните „Арена“ в София за милиони

ЧСИ продава киносалоните „Арена“ в София за милиони

Дружеството "Кино Арена" ЕООД, което управлява сградите на киносалоните в "Младост" и на столичния булевард "Тодор Александров" (Кино "Арена Запад"), ще се раздели с първите два мултиплекса "Арена" в София, научи Столица.bg. Кино Арена: Временно затваряме в Младост и Люлин Това стана ясно след като сградите са обявени днес за публична продан чрез частен съдебен изпълнител. Офертите са публикувани в Регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители. На търга първоначалната цена е 3 585 520 лв. за Кино "Арена" на бул. "Тодор Александров", разположен на 4 269.56 кв. м. За другият обект на Околовръстното при Младост цената е 2 485 440 лв., разположен на 4 440 кв. м. Обявата за търга бе публикувана днес от частен съдебен изпълнител Милен Бъзински. На 4 декември т. г. ще се обяви кой е новият собственик на мултиплексите с марката Арена. Кино Арена: Временно затваряме в Младост и Люлин Сградата на киносалона на бул. „Тодор Александров“ №64 се продава с начална цена от 3 585 520лв. Комплексът „Арена II в ж.к.Младост 4 е обявен за продан с начална цена от 2 485 440 лв.

comment 0
visibility 1706
Обвиненият за смъртта на Милен Цветков остава в ареста, грози го доживотен

Обвиненият за смъртта на Милен Цветков остава в ареста, грози го доживотен затвор

Софийският градски съд не уважи искането на защитата на Кристиан Николов, който бе обвинен за смъртта на Милен Цветков, за изменение на мярката му за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. Съдът прие доводите на обвинението, че са налице две предпоставки за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на обвиняемия Николов –възможността да се укрие или да извърши друго престъпление. За извършеното от Николов престъпление законът предвижда тежко наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 години или доживотен затвор, съобщиха от Софийски градски съд. Очаква се наблюдаващият прокурор по делото да внесе в съда изготвения обвинителен акт.

comment 0
visibility 2062
В „Княжево“ излизат на протест срещу натоварения трафик

В „Княжево“ излизат на протест срещу натоварения трафик

Жителите на столичния квартал „Княжево“ излизат на протест на 4 ноември, сряда, за да изразят недоволството си от натоварения трафик. Протестиращите се събират от 18:30 ч. до 19:30 ч. на ъгъла на бул. Цар Борис III и бул. Никола Петков(Околовръстен път). Протестът е насочен срещу увеличаващия се трафик през кв. „Княжево“ и неговото стимулиране с мерки като временното реверсивно движение. Жителите не квартала не са съгласни и с проекта за постоянно реверсивно движение, проекта за ляв завой в тунел от Околовръстен път към "Княжево". Припомняме, че това е вторият протест на живущите в столичния квартал. Столичани се заканват да протестират през седмица докато исканията им не бъдат чути.

comment 0
visibility 1590
Проверяват тежкотоварни камиони в „Панчарево“ и „Искър“

Проверяват тежкотоварни камиони в „Панчарево“ и „Искър“

Съвместни проверки на Столичен инспекторат и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ бяха направени днес на Околовръстен път в столичния район "Панчарево" и ул. "Любен Кондаков" и ул. "Д. Пешев" в район "Искър". За миналия месец октомври са  направени 80 проверки и са съставени 25 акта за допуснати нарушения, мръсна ходова част и непокрит товар с чегило. За транспортиране на товар с непочистена ходова част бе глобен шофьор на ул. "Л. Кондаков", съобщиха от Столичен инспекторат. Освен това ИА „Автомобилна администрация“ следи за претоварване на пътните превозни средства с допустима максимална маса над 3.5 т.

comment 0
visibility 1534
Запалиха контейнер за разделно събиране на ул. „Проф. Фритьоф Нансен“

Запалиха контейнер за разделно събиране на ул. „Проф. Фритьоф Нансен“

Контейнер за разделно събиране бе запален на ул. „Проф. Фритьоф Нансен“ при кръстовището с ул. „Любен Каравелов", съобщиха от Столичен инспекторат. Столичните инспектори от район „Средец“ са информирали организацията по разделно събиране в района за предприемане на действия да почистят и поставят нов контейнер. Най-вероятната причина за запалването на контейнера е хвърлянето на лесно запалими предмети. От Столичен инспекторат отправиха апел към софиянци да използват контейнерите по предназначение и да не смесват отпадъците.

comment 0
visibility 2865
Глобиха над 200 шофьори в София за неправилно паркиране

Глобиха над 200 шофьори в София за неправилно паркиране

Над 200 шофьори в София отнесоха фишове за неправилно паркиране в зелени площи през октомври, съобщиха от Столичен инспекторат. Най-много нарушители за месеца са констатирани в районите „Студентски“, „Триадица“ и „Слатина“. През октомври инспекторите в столицата са съставили 255 констативни протоколи и са наложили 203 глоби с фиш. На специализиран паркинг са били преместени 160 моторни превозни средства, обясниха от Столичен инспекторат. Проверките за нарушители са ежедневни.

comment 0
visibility 1958
Проверка по минути се прави в общинската Четвърта грпадска болница

Проверка по минути се прави в общинската Четвърта градска болница

Писмени обяснения от директора на общинската Четвърта градска болница доц. д-р Аркади Иванов очаква кметът на София Йорданка Фандъкова. Здравният министър Костадин Ангелов поиска уволнението на директора зарази забавяне при приемане на пациент с COVID-19 в болницата. "Разговарях с доц. Иванов и той също прави проверка по минути за случилото се. Резултатите ще са ясни утри. Има ясно разписан протокол, кой какво трябва да прави. Ясно е, че е пациентът с коронавирус и е изпратен с решение на Координационния център и на спешния медик и трябва да бъде приет без разсъждение. Трябва да се види къде е причината за това забавяне. Смятам, че в тази ситуаци, без да знаем точните причини и какво, и как се е случило и за да можем да ги коригираме, и да не се повтаря подобно нещо, оставката няма да реши проблемът", коментира столичният кмет пред журналисти. Фандъкова допълни, че всеки лекар, медицинска сестра и санитар са важни за системата и се нуждаем от тях, а те се нуждаят от много ясни правила и протоколи, за да може да са полезни и ефективни и да не се допуска пациент да чака. "Общинските болници в София бяха първите след държавните болници, които откриха Ковид отделения. Специално Четвърта градска беше последната общинска болница от тях, защото преди това не отговаряше на условията. Всички общински болници имат легла, съгласно заповедта на министъра, даже имат повече отколкото е разпоредбата за 10% от общия капацитет. Почти е пълно в болниците, но все още има по едно две места. Очаквам да получая, до края не деня, алгоритмите за прием на пациенти, разработени от всички директори на общински болници. Те имат възможност да получат подкрепата на Столична община, от гледна точка на техника, материали. Внася се доклад в СОСза купуването на три преносими рентгена, по искане на общинските болници. Те получават всичко и трябва да отговарят на изискванията на гражданите, защото ситуацията не се променя към добро", коментира Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че въпреки намаленият брой на заразени в почивните дни, за два дни се е увеличил приемът на инфектирани в болниците. "Броят на хоспитализираните и в интензивни отделения расте 575 са заразените в София за изминалото денонощие. 652 са настанени за лечение в болници при 545 вчера. Има чувствителен скок в хоспитализираните - 107. А 103 са на интензивно лечение, което означава, че здравната система се изправая пред нуждата да разширява капацитета", каза Фандъкова. Тя отказа да коментира петицията, която е в подкрепа на доц. Аркади Иванов и заяви, че най-важно е да се видят пропуските и причините, и да се коригират. "Нямаме време за емоции, трябва да се реагира адекватно и да преодоляваме проблемите и грешките. За да останат живи пациентите трябва да се реагира бързо. Че има забавяне, има, трябва да се видят причините", каза Фандъкова.

comment 0
visibility 1645
Втори гимназист получава социална стипендия от ЧЕЗ

Втори гимназист получава социална стипендия от ЧЕЗ

ЧЕЗ се включи като дарител за втора поредна година в програмата „Нашето бъдеще“ на фондация „Сирак“. Дружеството предоставя едногодишни стипендии на сираци и полусираци от професионални гимназии с технически профил на територията на Западна България. Новият стипендиант на ЧЕЗ е ученик от 10-и клас на Професионална техническа гимназия „Никола Й. Вапцаров“ в гр. Самоков. За стипендия на ЧЕЗ могат да кандидатстват ученици - сираци или полусираци, които се обучават редовно в професионалните гимназии в Западна България в направление „Електроенергетика“. Те трябва да имат общ успех от предходния срок, равен или по-висок от много добър 4,50. Подборът се извършва чрез оценка по документи от съвместна комисия между фондация „Сирак“ и ЧЕЗ. Стипендията е в размер на 1440 лв. за една календарна година. Социална стипендия продължава да получава и първият победител в конкурса, който сега е 12-и клас в професионалната гимназия по механоелектротехника „Никола Й. Вапцаров“ в София. „Развитието на професионалното образование в България е център на политиката на ЧЕЗ за корпоративна социална отговорност. Подпомагайки инициативата на нашия партньор – фондация „Сирак“, ние не само развиваме стипендиантската си програма, но и продължаваме да помагаме на младите хора, избрали професията на енергетика, да осъществят своята реализация в България. Пожелавам на стипендиантите ни да продължават да бъдат мотивирани, да не спират да учат упорито, да бъдат устремени и да вярват във възможностите си. Да не се плашат от трудностите и да дават най-доброто от себе си и по време на обучението си, и по време на професионалното си развитие“, каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България. „За пореден път с тази стипендия, ние, заедно с ЧЕЗ, казваме на нашите деца, загубили родители, че техните усилия за постигане на добро професионално образование и реализация са със специално значение за нас и винаги могат да разчитат на нашата подкрепа в усилията си да преодоляват предизвикателствата“, каза Маргарита Матева–Йорданова, председател на фондация „Сирак“. ЧЕЗ развива дългосрочна политика в подкрепа на професионалното образование в България. Част от тази политика е конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“. Той стартира през 2012 г. и е насочен към ученици от 12 клас на професионалните технически гимназии на територията на Западна България. Освен стипендия, победителите в конкурса получават и възможността да кандидатстват с оценката от изпита във висши учебни заведения с технически профил на територията на Западна България, както и да започнат своя професионален път в Групата ЧЕЗ в България. През 2018 г. Дружеството разшири конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, като включи в него и студенти от електротехнически специалности. Досега в състезанието са кандидатствали над 900 ученици и студенти, от които 66 са получили стипендии Повече подробности за конкурса и правилата можете да намерите на сайта: www.stipendiant.com.

comment 0
visibility 3467
Намериха 89-годишния дядо, който изчезна в столичния кв.“Хладилника“

Намериха 89-годишния дядо, който изчезна в столичния кв.“Хладилника“

Внучката на 89-годишния дядо, който изчезна на 1 ноември в столичния квартал „Хладилника“, съобщи в социалната мрежа, че Мичо Горов е намерен. Тя благодари на всички, които са участвали в издирването. На 1 ноември Горов споделил, че отива за вода до Драгалевски манастир и не се прибрал вкъщи. Възрастният човек бил без лични документи.

comment 0
visibility 2151
София готова за първия сняг, кметът провери базата на „Титан“ в Княжево (СН

София готова за първия сняг, кметът провери базата на „Титан“ в Княжево (СНИМКИ)

Целият автопаркинг на фирмата за чистота „Титан“ е готова и в очакване на първия сняг в София. 25 снегорина със стандарт „Евро 6“ бяха строени и служители на фирмата и представители на Столичен инспекторат посрещнаха кмета на София-Йорданка Фандъкова. Днес тя направи проверка на базата на „Титан“ в Княжево и се увери, че е създадена организация, с която ще се реагира при падането на първия сняг в столицата. Всяка една от машините, сред които имаше и фадрома, събира между 13 и 15 тона сол. На базата в момента са складирани 10 хиляди тона соли, с които ще се обработват улици и булеварди при снеговалеж. Към момента най-голямо количество соли има в складовете в Подгумер и Дружба. Там има складирани между 30 и 50 хиляди тона. Според синоптиците първият сняг в София ще падне между 15 и 17 ноември. „Да си пазите шофьорите, за да не се окаже, че има машини, а няма кой да работи с тях", предупреди кметът почистващата фирма и директора на Столичен инспекторат - Веска Георгиева, която контролира почистващите фирми в столицата. Общо 260 снегопочистващи машини в 65 точки на София ще бъдат в готовност да обработват улиците при падането на първия сняг. За малките квартални улички и тротоарите има малогабаритни 33 моторни снегорина. До момента Столичен инспекторат е проверил 5 от общо 10-те фирми за чистота в районите на София. Инспектирани са 166 машини, а резултатите от проверките на другите фирми ще бъдат ясни утре. При прогноза за снеговалеж,  най-малко2 часа преди това, трябва да има машини в 67 точки на столицата, за да реагират и да обработят пътищата. 26, 3 млн. лв.са  предвидени в бюджета на Столична община за снегопочистване в София. От тях има 5 млн. лв., които са за зимните месеци до края на2020 г. Направените икономии се прехвърлят са миене на улиците, каза столичният кмет пред журналисти. Александра Никова

comment 0
visibility 1620
Дариха нови книги на всички читалища с библиотека в „Оборище“ (СНИМКИ)

Дариха нови книги на всички читалища с библиотека в „Оборище“ (СНИМКИ)

Всички читалища, които имат библиотека в столичния район „Оборище" получиха пакет с нови книги. Жестът е от районната администрация, обясниха на официалната страница в социалната мрежа от общината. Книгите бяха раздадени преди Деня на народните будители.