Новини от Надежда Максимова

comment 0
visibility 145
Акушерката, пребила жестоко бебе, поиска по-лека присъда от съда

Акушерката, пребила жестоко бебе, поиска по-лека присъда от съда

Акушерката Емилия Ковачева обжалва не само размера на присъдата си от 18 години затвор, а освен това и кръвнината, която трябва да плати. Според информация на съдебните решения до момента, тя дължи 400 хил. лв. на родителите на пребитото бебе. На 18 април 2015 г. акушерката Емилия Ковачева нанася тежък побой на новороденото дете. Шест години и половина, малката Никол е с Телк решение за 71 % инвалидност, заяви бащата на детето Румен Димитров, пред магистратите. Процесът за пореден път стигна до последната инстанция. Върховният касационен съд има двумесечен срок за окончателното решение.

comment 0
visibility 134
Художествената галерия „Дечко Узунов“ отваря за посетители

Художествената галерия „Дечко Узунов“ отваря за посетители

Днес галерията „Дечко Узунов“ отвори за ценители на изкуството, съобщават от БНР. Ателието на големия български художник, което беше затворено повече от 10 години, сега е филиал на Софийската градска художествена галерия. Граждани ще имат възможност да видят статива, недовършените скици и рисунки на Дечко Узунов, а също така и различни мебели, вещи, книги, музикални инструменти и екзотични предмети от далечни страни, които са били на талантливият художник. С настоящата експозиция, наречена „Диалози в ателието“, са представени произведения от фонда на художествената галерия „Дечко Узунов“, колекциите на Софийска градска галерия, галерия „Никола Маринов“ в Търговище и частни колекции от художествената галерия в Казанлък.

comment 0
visibility 344
Ситуацията в столичните болници е критична, леглата отново не достигат

Ситуацията в столичните болници е критична, леглата отново не достигат

Новозаразените с коронавирусна инфекция се увеличават с всяко изминало денонощие, лекарите са притиснати, а ситуацията с болничните легла е критична. Болничните леглата се запълват изключително бързо в столичните болници, съобщават от БТВ. В УМБАЛ „Св. Анна“ са разкрити 176 легла, 20 от които интензивни и всички са заети. УМБАЛ „Царица Йоана-ИСУЛ“ са разкрити 150 легла, 20 от които интензивни, а всички са заети. УМБАЛ „Александровска“ са разкрити 208 легла, от които 36 интензивни, като са заети на 50 % УМБАЛ „Пирогов“ са разкрити 263 легла с 48 интензивни, от които са свободни само 24. Във ВМА 250 легла с 30 интензивни, от които са свободни 113.

Реклама
comment 0
visibility 2529
Къде в София може да се направи безплатен антигенен тест

Къде в София може да се направи безплатен антигенен тест

Министерството на здравеопазването публикува списък с лаборатории в София и страната, с които е сключен договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове. Съгласно договора, болниците и лабораториите работят с безплатно предоставени от Министерството на здравеопазването тестове. Ето къде гражданите могат да се тестват безплатно в София: САМОСТОЯТЕЛНА МЕДИКО-ДИАГНОСТИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ - РАМУС“, МЕДИКО-ДИАГНОСТИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ БОДИМЕД 99“, МБАЛ ДОВЕРИЕ АД, САМОСТОЯТЕЛНА МЕДИКО-ДИАГНОСТИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ КАНДИЛАРОВ ООД, МЕДИКО-ДИАГНОСТИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ – ЦИБАЛАБ“ ЕООД, ДУМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" ЕАД,  ДКЦ "ВИТА" ЕООД, ГЕНОМЕН ЦЕНТЪР БЪЛГАРИЯ, СМДЛ - МАЙ ЛАБ“ ЕООД, ДАБОЛАБ ООД, САМОСТОЯТЕЛНА МЕДИКО-ДИАГНОСТИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ ДИАГЕН“ ЕООД.    

comment 0
visibility 238
Столични полицаи разкриха модерно оборудвана оранжерия за марихуана в Слати

Столични полицаи разкриха модерно оборудвана оранжерия за марихуана в Слатина

Полицията разкри модерно оборудвана оранжерия за марихуана в София. Това е станало на 25 октомври, при операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, криминалисти от Първо РУ са задържали 41-годишен гражданин. В хода на процесуално-следствените действия органите на реда предприели претърсване на неговото жилище в ж.к „Слатина“, където са разкрили оборудвана оранжерия за отглеждане на марихуана. В апартамента са открити почти 100 саксии с насаждения, достигнали различен стадии на растеж, както и голямо количество суха тревиста маса, съобщават от полицията. Иззето е високотехнологично оборудване и консумативи за отглеждане на растенията-вентилатори, въздуховоди, лампи и торове. По случая е образувано досъдебно производство, назначени са експертизи. Предстои доклад на събраните материали в прокуратурата.

comment 0
visibility 201
Столична болница по детски болести получи 6 кислородни концентратора от МЗ

Столична болница по детски болести получи 6 кислородни концентратора от МЗ

Столичната болница по детски болести „Проф. Иван Митев“, получи шест кислородни концентратора от Министерство на здравеоопазването. Д-р Тома Томов, заместник-министър на здравеопазването проведе разговор с изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Благомир Здравков. Това съобщиха от прессцентъра на МЗ. Днес Д-р Томов се запозна със създадената организация за обслужването на пациенти под 18-годишна възраст с коронавирусна инфекция, които се нуждаят от лечение. Двамата обсъдиха актуалната епидемична обстановка, както и предприемането на допълнителни мерки при увеличение за заболеваемостта и необходимостта от болнично лечение на малките пациенти.

comment 0
visibility 221
Туроператори и хотелиери на протест пред Министерството на туризма

Туроператори и хотелиери на протест пред Министерството на туризма

Туроператори и хотелиери излязоха на протест по-рано през деня пред Министерството на туризма, съобщава Нова. Тяхните искания са ведомството да направи програма за ликвидност за туроператори, ресторантьори и хотелиери и за възстановяване на средства на клиенти за неосъществени пътувания на стойност 41.2 млн. лв. Организатор на протеста е „Обединение бъдеще за туризма“.

comment 0
visibility 193
Софийска районна прокуратура предаде на съд мъж за хулиганско поведение

Софийска районна прокуратура предаде на съд мъж за хулиганско поведение

Софийска районна прокуратура предаде на съд 50-годишен мъж за хулиганство, извършено в условията на опасен рецидив, съобщават от институцията. Това е станало на 15.08.2020 г., в 21.00 ч. в ж.к. Дружба, обвиняемият К.А., без причина започнал да обижда и заплашва полицаи, които били паркирали автомобила си близо до него. След като отказал да предостави документ за самоличност, униформените го завели в районното управление. К.А. съобщил, че има сърдечен проблем и полицаите извикали екип на Спешна помощ. Обвиняемият съборил на земята шофьора на линейката и започнал да го рита. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като обвиняемият е осъждан ефективно на „лишаване от свобода“ за умишлено престъпление от общ характер. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление. В хода на разследването са направени експертизи и са разпитани свидетели. Делото срещу обвиняемият ще продължи в съда.

comment 0
visibility 198
Планира се изграждане на 5 нови детски площадки и стрийт фитнес в Люлин

Планира се изграждане на 5 нови детски площадки и стрийт фитнес в Люлин

Столичен общински съвет гласува средства за изграждането на 5 нови детски площадки и стрийт фитнес в Люлин. Средствата са 420 000 лв. от Специализирания общински приватизационен фонд и ще бъдат инвестирани в изграждане на нови детски и спортни площадки в район „Люлин“. Предложението е на кмета на „Люлин“ Милко Младенов и беше подкрепено от Комисията по финанси. Предстои Столичният общински съвет да гласува окончателно отпускането на средства на заседанието си този четвъртък. Планира се обособяването на нова стрийт-фитнес площадка на открито и реконструкция на детска площадка, а също и изграждане на още 5 детски пространства на територията на района. Предстои да се развие, рехабилитира и модернизира съществуващата спортна инфраструктура за обществено ползване и да отговаря на съвременните европейски изисквания за безопасност. Председателят на Комисията по финанси и бюджет в СОС, коментира, че идеята в един от най-населените райони в Столична община е да бъдат разкрити пространства за спорт и развлечение е изключително добра. Той коментира, че очаква активност и от страна на други районни кметове в тази посока. Всички новоизградени площадки ще отговарят на Наредбата за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, а съоръженията ще са за деца от 3 до 12 годишна възраст. Съоръженията ще бъдат комбинирани с пързалка, люлка, катерушка, както и такива за деца със специални нужди.

comment 0
visibility 168
Започва безплатно обучение за кандидатстване по Столична програма „Култура“

Започва безплатно обучение за кандидатстване по Столична програма „Култура“-2022 г.

Започва безплатно обучение за кандидатстване по Столична програма „Култура“-2022 г., съобщават от Столична община. На 2,3 и 4 ноември т.г., ще се проведе безплатно обучение на желаещи граждани да кандидатстват по програма „Култура“ за 2022г. Обучението ще се проведе онлайн, чрез платформата Cisco Webex и включва три модула : Правила, съдържателен обхват и направления на Програма „Култура“, Формуляри и документи за кандидатстване по програмата. Електронно подаване на документи. График: -2 ноември, вторник от 11.00ч. до 14.00ч.  -3 ноември, сряда, от 14.00 ч. до 17.00ч. -4ноември, четвъртък,от 11.00ч. до 14.00ч. Електронно заявление за включване в обучението трябва да се попълни от тук: https://forms.gle/2Hpz2gz9kaJBu8mA9. Покана за видеовръзка ще бъде изпратена на посочен имейл адрес.

comment 0
visibility 253
Обвиниха шофьор, блъснал жена на пешеходна пътека в София

Обвиниха шофьор, блъснал жена на пешеходна пътека в София

Софийска районна прокуратура обвини 35-годишен мъж, блъснал жена на пешеходна пътека в София, съобщават от институцията. На 8 март т.г., около 19.55 на ул. „Сан Стефано“, мъж в таксиметров автомобил е причинил по непредпазливост  средна телесна повреда на жена, изразяваща се в счупване на кост на десният крак. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление. В хода на разследването са направени експертизи и са разпитани свидетели. Предстои делото срещу извършителят К.Н да продължи в съда.

comment 0
visibility 303
Завърши изграждането на 6 км. от Южната дъга на околовръстния път на София

Завърши изграждането на 6 км. от Южната дъга на околовръстния път на София

Изграждането на 6 км. от Южната дъга на околовръстния път между „Младост“ и автомагистрала „Тракия“ завърши. Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова във Фейсбук . Тя също така написа, че старият двулентов път вече е 6-лентов, с 2 локални платна и с по 2 ленти. По трасето са изградени 4 пътни възела с преминаване на две нива, с които се осъществява връзката с кв. „Младост“, кв. „Горубляне“, с. Герман и с. Лозен, както и 3 пешеходни пасарелки. Кметът на София заяви, че до края на месеца ще се довърши ел. Захранването на уличното осветление и на пашаходните пасарелки, които са осигурени и с асансьори. Йорданка Фандъкова поздрави по случаи Димитровден и празника на строителите !

comment 0
visibility 220
Столична община засажда над 2000 дървета в София тази есен

Столична община засажда над 2000 дървета в София тази есен

Столична община засажда над 2000 дървета в София тази есен. От тях 1200 са по улици и булеварди, 600 в училища и детски градини и 350 в паркове и градини, съобщават от СО. Димитър Данчев, директор на дирекция „Зелена система“ днес направи проверка на нови ясени по ул. „Брегалница“ в район „Възраждане“. Над 10 нови ясени бяха засадени по ул. „Брегалница“ в рамките на програмата на Столична община за посаждане на нови дървета в столицата. Нови фиданки са избрани да са от видове устойчиви на градски условия. Те са липи, кестени, каталпа, авор, ясен, акация, чинар, дъб и габър. Засаждането на дърветата е извършено по улиците : „Коста Лулчев“, ул.“Гео Милев“, ул. „Кадемлия“, ул. „Г.С.Раковски“, бул. „Мария Луиза“ бул. „Лазар Михайлов“, ул. „Искърско дефиле“, ул. „Обиколна“, бул. „Кръстьо Пастухов“, ул. „Екзарх Стефанов“, ул. „Кирил Драгнев“, ул. „Христо Стилянов“, ул. „Искър“, ул. „Черковна“ и др. Работата на екипите по засаждане продължава. До края на годината ще бъдат засадени и над 4100 фиданки заедно с останалите над 2100 дървета през пролетния сезон.

comment 0
visibility 192
Движението по пътя София-Пловдив временно ще бъде ограничено

Движението по пътя София-Пловдив временно ще бъде ограничено

Движението по път I-8 София-Пловдив в участъка Малко Белово до разклона за с. Мененкьово се осъществява двупосочно в едната лента поради извършване на ремонтни дейности. Това съобщиха от АПИ. Шофьорите трябва да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира с пътни знаци.

comment 0
visibility 242
Движението по път I-8 София-Пловдив е ограничено поради ремонтни дейности

Движението по път I-8 София-Пловдив е ограничено поради ремонтни дейности

Движението по път I-8 София- Пловдив в участъка от разклона за с. Мененкьово до разклона за гр. Септември и с. Варвара е ограничено поради строително-ремонтни дейности. Това съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Шофьорите трябва да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по следния обходен маршрут: пътно кръстовище на път І-8 при км 163 с общински път PAZ 1023 Мененкьово - Аканджиево до път ІІІ-3704 при км 22 посока с. Бошуля - кръгово кръстовище с път ІІІ-8402 Карабунар - Септември. Трафикът се регулира с пътни знаци.