Новини от Надежда Максимова

comment 0
visibility 1814
Новините в София: Най-важното за деня 24 февруари 2022 г.

Новините в София: Най-важното за деня 24 февруари 2022 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София на 24 февруари 2022 г. Протест пред сградата на Руското посолство в София Днес, 24 февруари от 17.00 ч. пред сградата на посолството на Руската федерация на бул. „Драган Цанков“ 28 в София ще се проведе протест срещу решението на руския президент Владимир Путин да започне пълномащабни военни действия срещу Украйна. Протестът е иницииран от украинската диаспора в България. В сила са облекчения на противоепидемичните мерки в София и в страната От четвъртък, 24 февруари, влизат в действие редица облекчения в противоепидемичните ограничения в столицата и в цялата страна. Съгласно заповедта на министъра на здравеопазването Асена Сербезова, по преценка на собствениците, управителите на обекти и организаторите на мероприятия, в обекта/на събитието вече може да се допускат посетители без изискване да предоставят „зелен сертификат“. Полицейска акция по пътищата в София и страната От 25 февруари стартира засилен контрол по пътищата в София и страната, съобщиха от МВР. До 6 март включително са планирани действия за подобряване на движението по пътищата, заяви главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Това е било планирано след анализ на данните от началото на годината за пътните произшествия.  Летище София е сертифицирано за директни полети до САЩ Столичното летище получи разрешение за изпълняване на директни полети до САЩ, съобщават от аеропорта. След като в средата на октомври 2021 г. екип от Департамента по вътрешна сигурност в Администрацията по сигурността на транспорта на САЩ беше на инспекция на летище София, екипът е направил оценка на прилагането на стандартите и препоръчителните практики според международните изисквания. Нов паркинг отвориха за граждани в район "Студентски" Новият паркинг в кв. 18, м. „Дървеница“ (зад читалище „Възраждане“) вече е отворен за свободно ползване от граждани. Това съобщиха от районната администрация на район "Студентски" в София. С новия паркинг са обособени 56 паркоместа, от които две са предназначени за хора с увреждания.  

comment 0
visibility 4134
Разследват палеж на сграда в София, при който има загинали

Разследват палеж на сграда в София, при който има загинали

Палеж на сграда, при който са загинали две лица, се разследва под ръководство и надзор на Софийска градска прокуратура, съобщават от институцията. На 23 февруари 2022 г. в Софийска градска прокуратура е докладвано съобщение за образувано от органите на МВР в условията на неотложност досъдебно производство във връзка с палеж на сграда, причинил смъртта на две лица. Съобщението е докладвано на прокурор в СГП и под негово ръководство и надзор са предприети незабавни действия по разследване на палежа. Деянието е извършено на 22 февруари 2022 г., когато в ранните часове на деня е запалена сграда на ул. „Хан Аспарух“ в  София. В резултат по непредпазливост е причинена смъртта на две лица- на 91 години и на 71-годишна възраст. Разследването е започнато на 22 февруари 2022 г. със съставянето на протокол за оглед на местопроизшествие и се извършва от 04 РУ-СДВР. Предприети са незабавни действия за събиране и запазване на доказателства и за установяване на всички факти по случая. Разпитани са свидетели, извършен е оглед на местопроизшествие, приобщени са веществени доказателства, назначени са необходимите експертизи, извършени са и други действия по разследването. Провеждат се оперативноиздирвателни мероприятия. Работата по случая продължава под ръководството и надзора на СГП. 

comment 0
visibility 2844
Даниел Асенов и Ясен Радев се класираха за полуфиналите на Купа „Странджа“

Даниел Асенов и Ясен Радев се класираха за полуфиналите на Купа „Странджа“

Даниел Асенов и Ясен Радев се класираха за полуфиналите на 73-ото издание на Купа „Странджа“, съобщи Радио София. Двамата постигнаха убедителни победи в категория до 54 килограма в зала „София“. Радев постави успешното начало за родните национали днес, след като изигра успешно първия си мач в най-стария международен турнир по бокс в Европа. Двубоят премина с победа 4:1 за Радев. Той бе убедителин в първите два рунда, в които е взе превес. Утре той ще се изправи срещу сърбина Тамир Галанов и ще се бори за място на финала. След успеха на Ясен, дойде и победата на Даниел Асенов. Той е трикратен носител на Купа „Странджа“ и се класира на полуфиналите след нов силен мач на турнира. Националът се наложи с 4:1 гласа над италианеца Мануел Капаи. Българското участие на Купа „Странджа“ продължава във вечерната сесия. На ринга ще излязат: Хавиер Ибаниес -57 кг., Красимир Джуров, Кирил Русинов-64 кг., Уилям Чолов, Рами Киуан-75 кг., Кристиян Николов 80 кг. и Кристиян Димитров-86 кг.

Реклама
comment 0
visibility 2957
СОС утвърди Календара на културните събития на Столична община за 2022 г

СОС утвърди Календара на културните събития на Столична община за 2022 г

Столичният общински съвет днес утвърди Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. Той е структуриран в разделите „Стратегически събития“, „Значими събития“, „Лятна програма“, „Открити сцени-логистична и/или финансова подкрепа“, „Събития на столичните райони“ и „Събития на Столична община“. В „Стратегически събития“ са включени 10 традиционни инициативи, в раздел „Значими събития“ има 40 събития. Също така за първи път в Календара ще бъдат реализирани седем инициативи, част от които са реализирали предходните си издания с подкрепата на Програма „Култура“ и са привлекли вниманието на публиката, съобщават от Столична община. Тези инициативи са: „Мелба-международен фестивал за дизайн в София.Пето юбилейно издание“, „Международен поетичен фестивал „Софийските метафори“, Фестивал „София Камералия“, „Музикални вторници“, „Реките на София“, Фестивал „Културама“, „Музейко в града“: „Интерективно арт и научно шоу за светлината“. Приоритетите на Календара за 2022 г. са разширяване на публиките със специален фокус привличане на юношеска и младежка аудитория, развитие на професионалните компетенции и насърчаване на изявата на младите творци и развитие на професионалистите и мениджърите в сферата на културата. Акцентът върху изявите на открито ще насърчава срещите на творците с публиките в периодите, в които е най-безопасно събирането на хора на едно място.

comment 0
visibility 2480
44-годишен е предаден на съд за хулиганство в София

44-годишен мъж е предаден на съд за хулиганство в София

Прокурор при Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски районен съд срещу 44-годишен мъж за извършени хулигански действия, съобщават от институцията. На 29 октомври 2020 г., около 00,30 ч. на ул. "Отец Паисий" в гр. София, обвиняемият  е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – обиждал двама, които били паркирали автомобила си за малко, за да си разтоварят багажа на улица, която обвиняемият нарекъл своя. Заради агресивното му държание, пострадалите извикали полиция, а той демонстрирал грубо поведение и към полицаите като им отправял нецензурни предложения, държал се неуважително към тях, обиждал ги и ги заплашил. След като обвиняемият се качил в полицейският автомобил продължил да буйства. По случая е образувано досъдебно производство. Деянието се отличава с изключителен цинизъм и дързост. В хода на разследването са направени експертизи и са разпитани свидетели. Предстои делото срещу него да продължи в съда.

comment 0
visibility 2699
„Пресечни точки“ събира барока и джаза на софийска сцена

„Пресечни точки“ събира барока и джаза на софийска сцена

„Пресечни точки“ е концерт, който събира в едно музиката от барока и джаза на сцената. Той ще се състои на 25 февруари в Студентски дом от 20.00 ч. и ще бъде за всеки, заинтригуван от комбинацията, меломан, съобщава Радио София. Целта на програмата е да съчетае музикални произведения от барокови майстори като Хенри Пърсел, Антонио Вивалди и Георг Фридрих Хендел с пиеси на джазмена Пат Матини, аранжирани от Румен Бояджиев-син и Константин Владигеров. Автор на проекта „Пресечни точки“ е бароковата виолончелистка- Линда Манчева.

comment 0
visibility 2264
Българската православна църква отбеляза 9 години от избора на патриарх Неоф

Българската православна църква отбеляза 9 години от избора на патриарх Неофит

Българската православна църква отбеляза деветата годишнина от избора и встъпването в длъжност на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщават от Българската патриаршия. На 24 февруари 2013 г. на Патриаршески избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит бе избран трети в новата история на Българската църква. Встъпването в длъжност на Негово Светейшество бе извършена в същия ден в ПКСХП „Александър Невски“, в присъствието и молитвеното съучастие на всички митрополити от Св. Синод, а също и представители от Поместните православни църкви.

comment 0
visibility 3017
Съдят двама рецидивисти за взломни кражби в София

Съдят двама рецидивисти за взломни кражби в София

Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу двама мъже за извършени взломни кражби в условията на опасен рецидив, съобщават от институцията. За периода от 26 октомври 2020 г. до 02 септември 2021 г. от различни апартаменти в  София, при условията на продължавано престъпление с четири деяния, първият обвиняем отнел чужди движими вещи на обща стойност 8007,96 лева от владението на различни хора. На 26 октомври 2020 г. за времето от около 09.15 часа до около 10.15 часа чрез използване на множество технически средства обвиняемият отключил входната врата на апартамент в ж.к. „Свобода“, в София, и откраднал от него банкноти с номинал от по 100 лева, 50 лева, 20 лева на обща стойност от 4500 лева и монети с номинал от по 1 лев и 2 лева, на обща стойност от 500 лева. На 27 октомври 2020 г., за времето от около 09.30 часа до около 13.00 часа от апартамент в, ж.к. „Надежда“,  гр. София, той откраднал парични средства с обща стойност от 982,96 лева. На 04 декември 2020 г. около 14.00 часа чрез използването на множество технически средства обвиняемият влязъл в апартамент в ж.к. „Мусагеница“, гр. София, и отнел лаптоп от друг човек. На 02 септември 2021 г. за времето от около 10.00 часа до около 12.05 часа обвиняемите нахлули в апартамент в ж.к. „Връбница“ в гр. София и откраднали 1890 лева Кражбите са извършени в условията на опасен рецидив, тъй като и двамата обвиняеми са осъждани ефективно на „лишаване от свобода“ за идентични деяния. Предстои делото срещу двамата обвиняеми да продължи в Софийски районен съд.

comment 0
visibility 2228
Столична община с нови туристически продукти на изложение „Ваканция и СПА“

Столична община с нови туристически продукти на изложение „Ваканция и СПА“

Столична община представи новите си туристически продукти градска винена карта, Street Art карта и карта „Запознайте се с птиците на София“ по време на международното туристическо изложение „Ваканция и СПА“. То ще продължи до 25 февруари. „Запознайте се с птиците на София“ беше показана за първи път на изложението, съобщи Столична община.  На събитието днес е било проведено и открито заседание на Постоянната комисия на Националното сдружение на общините в Република България по местно самоуправление, икономическа политика и туризъм. На него е присъствала Ирина Савина, зам.-кмет на Столична община с направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм“ и член на Постоянната комисия на НСОРБ по местно самоуправление, икономическа политика и туризъм. Директорът на ОП “Туризъм“ Иво Маринов презентира темата „Предложения от общините за усъвършенстване на нормативната уредба в сферата на туризма“-предложения за изменения и допълнения на Закона за туризма.

comment 0
visibility 2058
Обвиниха и задържаха мъж, заканил се с убийство на майка си

Обвиниха и задържаха мъж, заканил се с убийство на майка си

Софийска районна прокуратура обвини и задържа мъж, заканил се с убийство и нанесъл телесна повреда на майка си, съобщават от институцията. На 23 февруари 2022 г., около 13,00 часа в апартамент на ул. „Хаджи Димитър“ в гр. София, обвиняемият  се заканил с убийство на майка си. Докато я заплашвал е използвал и физическа сила, като я дърпал,извивал ръцете и я ритал.  Деянието е извършено в условията на домашно насилие. Срещу него е образувано досъдебно производство. Предвид възможността обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, наблюдаващ прокурор е постановил задържането му за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на делото за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

comment 0
visibility 2652
Ангел Джоргов провери работата по разширението на 9-та Френска езикова гимн

Ангел Джоргов провери разширението на 9-та Френска езикова гимназия

Зам.-кметът на София Ангел Джоргов провери разширението на 9-та Френска езикова гимназия. При проверката на строителните работи е станало ясно, че вече е завършен грубият строеж на новия корпус на 9-та Френска езикова гимназия, както и на физкултурния салон, съобщава Столична община. В момента се изпълняват довършителни работи,фасади и покривна конструкция на спортната зала. За новата учебна година разширението и обновяването на съществуващата сграда ще бъдат напълно готови. Това заяви зам.-кметът на София по направление „Строителство“ инж. Ангел Джоргов. Направена е енергийна ефективност на фасадите на съществуващата сграда на гимназията. В нея продължава изпълнението на довършителните работи по ел. инсталациите, а след отоплителния сезон ще се подменят и радиаторите. Създадена е организация на работата, която е съчетана с учебния процес, заедно с директора на 9-та ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“. Очаква през лятото тази година и новата, и старата сграда да бъдат готови, обясни инж. Джоргов. Новият корпус на гимназията се състои от три тела-четириетажен учебен корпус с класни стаи, кабинети, библиотека и помощни помещения, а също и спортна зала.

comment 0
visibility 2959
Един от най-добрите мюзикъли на Бродуей ще се гледа от столичани в НДК

Един от най-добрите мюзикъли на Бродуей ще се гледа от столичани в НДК

Спектакълът „Цар лъв“ ще бъде представен в Зала 1 на НДК в София. Това е един от най-касовите мюзикъли на Бродуей, който е оглавил класацията на зрителите за най-добър мюзикъл през последните 20 години, съобщава Радио София. Музиката е дело на композитора доц. Данко Йорданов и е по прочутите песни на Елтън Джон и Тим Райс. Това заяви Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център-Варна. Тя също така, каза, че екипа с нетърпение очаква срещите със столичната публика, които ще бъдат в навечерието на големия християнски празник Великден. Премиерата на мюзикъла „Цар лъв“ в София ще бъде на 11 април от 19.00 ч. в Зала-1 на НДК.

comment 0
visibility 2798
Полицейска акция по пътищата в София и страната

Полицейска акция по пътищата в София и страната

От 25 февруари стартира засилен контрол по пътищата в София и страната, съобщиха от МВР. До 6 март включително са планирани действия за подобряване на движението по пътищата, заяви главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Това е било планирано след анализ на данните от началото на годината за пътните произшествия. За времето на операцията ще бъде засилен контролът да не се допускат неправоспособни водачи и такива, упатребили алкохол или упойващи вещества да управляват МПС. Също така ще се следи и за дспазването на скоростните режими, като успоредно с това екипите ща засилят проверките и над водачите на моторни превозни средства. Данните на „Пътна полиция“, ГДНП показват, че само през дните на текущия месец са загинали четирима мотоциклетисти, като двама от тях не са притежавали съответната категория правоспособност. За сравнение през целия февруари на 2021 година при катастрофи е имало само един загинал водач на моторно превозно средство. В утрешната операция, освен служители на Пътна, ще се включат и Охранителна полиция, които ще имат засилено присъствие в малките населени места. Там екипите ще следят най-вече да не се допускат неправоспособни водачи и такива, употребили алкохол или наркотични вещества. Националният празник съвпада с дните на операцията и по тази причина ще има засилено полицейско присъствие. Целта е да се подпомогне на трафика на входо-изходните артерии на големите градове и на местата, които традиционно се посещават от гражданите, уточни гл. инспектор Близнаков.

comment 0
visibility 1235
Новините в София: Най-важното за деня 23 февруари 2022 г.

Новините в София: Най-важното за деня 23 февруари 2022 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София на 23 февруари 2022 г. Опашки се извиха пред бензиностанции в София Опашки от чакащи се извиха пред бензиностанции в София, съобщи 24 часа. Причината е признаването от Русия на двете сепаратистки области в Източна Украйна за държави, както и изпращането на войски там, след което световните пазари се сринаха и настъпи масова истерия за горива. Това предизвика порив за икономии в шофьорите и те се наредиха на опашки пред няколко бензиностанции в столицата, за да спестят пари от напълнен резервоар. За Западна тангента: Граждани блокираха Околовръстното при Суходол (ВИДЕО/СНИМКИ) Движението по Околовръстното при столичния кв. Суходол бе блокирано за 30 минути тази сутрин. Изви се дълга колона от автомобили. точно в 8 часа граждани пресичаха непрестанно Околовръстното при светофара на кв. Суходол. Живеещите в западните столични квартали са недоволни от поредната лъжа за започване на изграждането на т. нар. Западна тангента. Багери разкопават коритото на река Искър, ще се строи голф игрище Багери разкопават бреговете на р. Искър близо до софийските села Горни и Долни Окол. За това сигнализират зрители на btv. Строителните дейности се извършват на около 300 метра под каменния мост в местността "Мечката". Протест затвори и бул. Дондуков в София (СНИМКИ) Протестът срещу зелените сертификати затвори бул. Дондуков в столицата. Трафикът в района е затруднен, видя Столица.bg. Полицейското присъствие в района е засилено. Протестът пред Министерския съвет е срещу противоепидемичните мерки и се организира от партия "Възраждане", въпреки обявеното от кабинета поетапно отпадане на изискването за зелен сертификат и част от ограниченията.Район "Надежда": Няма да има 8 етажен блок в ж.к. Толстой Изнесената информация за предстоящ строеж на 8 етажен блок в район "Надежда" в столицата не отговаря на истината, съобщават от района. "Във връзка с публикация на гражданска организация „Спаси София“, за „изникването на 8 етажен блок на терен, предвиден за паркинг“ в жк „Толстой“, ви информираме, че изнесената информация е неточна, непълна и неактуална спрямо издадените административни актове", казват от районната администрация.

comment 0
visibility 2522
Глобиха няколко търговски обекта за смесване на отпадъци в "Изгрев"

Глобиха няколко търговски обекта за смесване на отпадъци в "Изгрев"

Глобиха няколко търговски обекта за смесване на отпадъци в "Изгрев", съобщават от Столичен инспекторат. Причината за глобите са кашони, които бяха установени в контейнерите за битов отпадък на бул. „Драган Цанков“ в локалното платно. Проверките за спазване на изискванията за смесване на отпадъци са ежедневни, пишат от Инспектората.