Новини от Камен Петров

comment 0
visibility 2523

За първи път в София празнична програма на открито за 24 май

Много изненади за малки и големи по време на празника   Денят на българската просвета, култура и славянска писменост 24 май ще бъде честван в София с празник на буквите. Организатори на събитието са Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС, Столична община, Българското национално радио и Националният дворец на културата. Инициативата ще се проведе в парка зад НДК от 17:00 ч. На 24 май за първи път празничната програма ще се проведе на открито. В парка зад НДК ще свирят музикалните състави на БНР, изявени наши музиканти, ще участват известни артисти, художници други творци от 17:00 ч. Вокална група Радиодеца, Софийски духов оркестър, Оркестър за народна музика на БНР и Биг Бенда на БНР са сред изпълнителите. Химнът „Върви, народе възродени” ще изпълни световноизвестният цигулар Веско Ешкенази. Оформлението на празника ще е дело на художника, майстора на плаката проф. Божидар Йонов. Много изненади ще има за малки и големи докато протича празникът. Те са подготвени от организаторите на събитието. То се организира със съдействието на Министерство на културата.

comment 0
visibility 2055

На 31 май и 1 юни безплатно ще преглеждат деца в ортопедията в Горна баня

Кампанията се провежда за втори път. Тя е провокирана от високия риск, дължащ се на променените условия, при които живеят децата.   Във връзка с Международния ден на детето 1 юни високоспециализираните детски ортопеди, гръбначни хирурзи, онкохирурзи, ортопеди-специалисти в областта на хирургия на ръката, кинезитерапевти от Университетска болница по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“ в Горна баня ще преглеждат и консултират децата с проблеми. Кампанията се провежда за втори път. Тя е провокирана от високия риск, дължащ се на променените условия, при които живеят децата. Това са обездвижването, стоенето пред компютър, неправилното положение на тялото по време на училищните занятия, пред компютъра и други. Прегледите ще се извършват без предварително записване, от 8:30 до 15.30 ч. в консултативните кабинети на диагностично-консултативния блок на болницата, каза изпълнителният директор на болницата д-р Боян Христов. Желателно е да се носят всички изследвания и консултации, които са извършвани до момента. По ценоразписа на болницата ще се заплащат наложилите се  допълнителни изследвания, като рентгенови снимки, ехография и др. Профилактични прегледи и консултации ще се извършат на деца, които са със следните здравословни проблеми и заболявания: Гръбначни: сколиоза/ порочна стойка (изкривяване със странично отклонение), кифоза (привеждане напред, приведена стойка), деформации на гръдния кош (изпъкнал гръден кош, вдлъбнат гръден кош, асиметрия), болки в гръбначния стълб, вродени деформитети; в областта на ръката: вродени и придобити деформации на горния крайник, ограничена подвижност, нарушения в хватателната способност, болки от претоварване; наличие на новообразувания и формации на крайниците и тялото; в областта на краката: вродени и придобити деформации на крайниците, изкривяване на долните крайници – Х-байне, О-байне, нарушения в походката, разлика в дължините на крайниците, криви ходила, плоскостъпие, изкривяване на палеца и пръстите, болки от претоварване.

comment 0
visibility 1804

Седем пострадали при тазсутрешната катастрофата на АМ "Тракия" са в УМБАЛ "Св. Анна"

Двама са в тежко състояние   Тежка катастрофа стана тази сутрин на АМ "Тракия". Седем пострадали са приети в болница. Двама от тях са в тежко състояние, съобщават от УМБАЛ "Св. Анна" - София АД. Петдесетгодишна жена е с тежка травма на лицето и счупване на мандибулата (долната челюст). Тя е хоспитализирана в Клиниката по лицево-черепно хирургия. Вторият тежко пострадал е мъж на 60 години и е с тежка черепно-мозъчна травма. Освен това той има и тежка гръдна травма и е приет в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. Един от пострадалите е освободен да се лекува в дома си. Останалите четирима са главно с гръдно-коремни травми и травми на долните крайници. Те са настанени за лечение в Клиниката по неврохирургия и Клиниката по хирургия, казват от болницата.

Реклама
comment 0
visibility 1950

Трима общински съветници отказват да участват в плащането на глобата на гл. архитект на Со...

Тримата от Коалиция Сердика отказват да правят Здравков герой, тъй като неговият "отпечатък върху планирането на София" е доста спорен   Главният архитект на София Здравко Здравков беше глобен от съда, заради отказа му да изпълни съдебното решение за изграждането на небостъргач в градинката на столичния кв. "Стрелбище". Глобата му е общо в размер на 14 000 лв. Столичният общински съвет взе решение да му плати глобата. Обаче трима общински съветници от коалиция Сердика отказаха да вземат участие в събирането на пари за плащането й. Днес, в съобщение до медиите Войслав Тодоров оповести, че Коалиция Сердика, в която влизат АБВ, Български социалдемократи, Нормална държава са решили да не участват "в този цирк". От съобщението става ясно, че гл. архитект Здравков не защитава зелените площи в целия град, защото в докладите му се вижда, че той е одобрил планове за строеж на други небостъргачи в София. Становището на тримата от Коалиция Сердика - Войслав Тодоров, Анета Григорова и Тодор Цанев е, че отказват да правят Здравков герой, тъй като неговият "отпечатък върху планирането на София" е доста спорен.

comment 0
visibility 1766

В София задържаха двама с обвинение в изнудване и заплахи за убийство

"Сега ще ти счупя капачките" е била една от най-безобидните им заплахи   Гошо Ангелов и Васил Сашов за двамата задържани, а Софийска районна прокуратура ги обвинява в изнудване за пари и заплахи, включително такива за убийство. На 20 май т. г. двамата са рекетирали друг мъж в столицата. Искали са да им даде 1000 лева. "До 25-ти си искам парите, в противен случай ще те върна на майка ти в кашон!", заплашил с убийство Ангелов. И още по-брутална заплаха за убийство: "Ще те нарежа на парчета и ще те пратя в кашон на майка ти!". Най-безобидното е било "Сега ще ти счупя капачките". Към момента извършителите на стресиращото престъпно деяние са задържани за 72 часа с обосновката, че действията им са с висока опасност за обществото. Днес двамата трябва да се явят в Софийския районен Съд, където ще се гледа искането на прокуратурата за прилагане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

comment 0
visibility 1339

Жителите на Владая отново протестират

Протестът им отново е заради големите задръствания в най натоварените часове и некачествения ремонт на пътя   Големите задръствания които стават в района на Владая в най-натоварените часове, отново изкараха на протест живеещите там. Най-голям е проблемът когато трябва да пътуват по посока столицата и да се включат в движението по път Е-79. Протестиращите изпратиха до министър-председателя Бойко Борисов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков инициираната от тях петиция. Тя се отнася до организиране на движението по път Е-79 чрез конуси в две ленти. Васил Николов - един от протестиращите, каза пред Bulgaria ON AIR, че са имали доста срещи с институциите, но досега никой не ги е чул. Той изрази искането на протестиращите за бързи и адекватни марки, "защото положението е нетърпимо всяка сутрин. Прави се временна организация на движението само в неделя". "Абсолютно безхаберно отношение!" допълни Николов. Той отбеляза, че има проект за изграждане на реверсивно движение. Сега върви актуализация на проекта и то с работещ светофар, поясниха от АПИ. "Искаме от 6:30 до 10 ч. движението в посока София от Перник да се извършва в две ленти. Към 8 часа положението става доста сериозно. По наши изчисления 300 човека си губят времето всяка сутрин", каза протестиращият Николов. Освен това, той посочи че на пътя са се появили дупки и шахтите са пропаднали и то два месеца след като е направен ремонт. Затова протестиращите настояват фирмата, която е извършила ремонта да отстрани появилите се проблеми.

comment 0
visibility 1371

Специализираната прокуратура внесе искане за отстраняване от длъжност на Десислава Иванчев...

Въпреки задържането й под стража, от следствения арест тя реално е изпълнявала правомощията си на кмет   Искане за отстраняване от длъжност на Десислава Иванчева - кмет на софийския район „Младост", внесе днес Специализираната прокуратура в специализирания наказателен съд. Иванчева беше арестувана за получаване на подкуп в особено големи размери. В ареста тя изтърпява мярка за неотклонение. За това информираха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Това се е наложило поради това, че Иванчева от ареста е изготвяла документи в качеството си на кмет. После ги предава на хора, които имат разрешено свиждане с нея и те от своя страна ги предаван на общинската администрация. Въпреки задържането й под стража, от следствения арест тя реално е изпълнявала правомощията си на кмет на район "Младост".

comment 0
visibility 1588

Най-голямата галерия на открито у нас се сдоби нов графит

Почти 100-годишна малка къща в София става платно за испанския графити-майстор Маноматик   Почти 100-годишна малка къща става платно за испанския графити-майстор Маноматик Още една нова рисунка има най-голямата галерия на открито у нас. Вместо излющена фасада, в софийския кв. „Хаджи Димитър” се появи нов графит. Испанският майстор Маноматик е автор на творбата. Последната къща в района, намираща се на ул. „Родина” 12 ще стане скоро на 100 години. И докато съседните огради са еднообразни, къщата на Христо Наумов става платно за испанския майстор. „Тук съм се родил, а къщата е строена преди мене. Аз докато съм жив, никой няма да го пипне! Това е мое”, казва дядо Христо. „Преди бяха нарисували: „Аз те обичам Цеце”, „БЗНС”, всякакви други. Реших да го разчистя, купих си боя”. Графити-майсторът Маноматик обаче отменя измазването. Той идва от Испания със 150 флакона спрейове, за да твори върху малката къщичка. „Това е визуална поезия, не може да се тълкува. Но дава различен поглед. Хората започват да променят мирогледа си, когато по-често срещат изкуство”, твърди графити-майсторът Маноматик. „Souls in walls е основното ни послание. Не искаме да е каквото и да е изкуство, искаме то да говори и докосва душите на хората”, казва Ясен Гешев, Urban Creatures. И така кварталът се променя. Голите стени оживяват.

comment 0
visibility 1302

Фандъкова: Построихме 92 училища и детски градини, ще строим още

Приоритет на общината е инвестирането в образованието, в училища и детските градини. Проектът за инсталацията за битови отпадъци се разработва от няколко години Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви пред БНТ, че безспорен приоритет на общината е инвестирането в образованието, в училища и детските градини. Изградени са 92 нови сгради, и така местата са увеличени с повече от 16 000, допълни Фандъкова. Още три нови детски градини ще бъдат завършени през 2018 г. А 98% от децата в предучилищна възраст вече са обхванати. Има райони в София, където има и свободни места, затова - разясни кметът на столицата, сега се обръща внимание на отделни райони, където няма училища и детски градини. През тази година предстои модернизацията на 17 училища и детски градини. Създаването на втората част от интегрираното управление на отпадъците в столицата породи спорове. Йорданка Фандъкова разясни, че ЕК още от 2012 г. е подкрепила изграждането на инсталацията за битови отпадъци. Грижата за заобикалящата ни среда е "наша грижа", заяви кметът на София и допълни, че този проект се разработва от няколко години. Тя даде пример с Виена, където има четири подобни инсталации - дори в центъра на града, което е и атракция за туристите.

comment 0
visibility 1175

Фандъкова: През 2009-2017 г. в СО са изградени и реконструирани почти 200 км ВиК мрежа

През тази година са защитени няколко проекта по ПУДООС, чиято стойност е 800 млн. лв.   На дискусионния форум „Новите инвестиции във ВиК инфраструктура“ столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че на територията на Столична община са изградени и реконструирани почти 200 км ВиК мрежа за периода 2009-2017 г. Инвестирани са повече от 470 млн. лв. от различни източници, допълни Фандъкова. Тя заяви, че най-големият проблем в много населени места и квартали в столицата е липсващата инфраструктура. Където вече има изградена такава, тя не се вижда, а трудностите са много. "Голяма част са свързани с огромния финансов ресурс, но и с отчуждителните процедури“, каза столичният кмет. За да се подобри качеството на водата, през последните 8 години СО се стреми да намери колкото може повече възможности и източници на финансиране, за да се изграждат канализация и водопроводи, поясни Фандъкова. Тя каза още, че през тази година са защитили няколко проекта по ПУДООС, чиято стойност е 800 млн. лв. Изграждането на канализация в местност „Сливница“ в „Люлин“ и в местност „Кръстова вада-запад“ продължава, както и следващият етап на изграждане на канализация в кв. „Горна Баня“.

comment 0
visibility 2496

Ранени при тежка катастрофа по бул. "Цариградско шосе" в София

Инцидента е станал преди броени минути по бул. "Цариградско шосе" в лентата за движение по посока към кв. "Младост" и е предизвикал задръстване. Съобщава се за тежко пострадали хора   Движението на автомобили в района на катастрофата е усложнено.  Съобщава се за образували се колони от чакащи автомобили. Инцидента е станал преди броени минути по бул. "Цариградско шосе" в лентата за движение по посока към кв. "Младост" и е предизвикал задръстване. По информацията на Bulgaria ON AIR, според очевидци на инцидента има ранени хора, вкючително се съобщава и за ранени с опасност за живота.

comment 0
visibility 1217

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще подаде сигнал срещу депутата от БСП Таско Ерменков

Тя ще сигнализира до прокуратурата, ДАНС и ГДБОП   Йорданка Фандъкова - кмет на столицата, ще подаде сигнали към прокуратурата, ДАНС и ГДБОП за търсенето на наказателна отговорност за разпространения от депутата от БСП Таско Ерменков слух. Преди дни той писа във Facebook, че е получил сведение, че водата в София е отровна. Това - казва столичният кмет пред ТВ ЕВРОПА, е недопустимо и безотговорно. Тя уточни, че Софийска вода в края на предходната седмица е качила на сайта си данните от направената проверка за качеството на питейната вода в столицата. Йорданка Фандъкова е наредила извънредни проверки. До момента 15 пункта за питейна вода са проверени.

comment 0
visibility 1278

30% от столичани са доволни от чистотата в София

Но само около 1% от живеещите в столицата са участвали в доброволната акция за пролетното почистване От анализа на Евростат става ясно, че почти всеки трети жител на София е доволен от чистотата на столицата. Това са почти 30% от софиянци. Анализът се прави във връзка със "Зелената седмица в ЕС", която продължава до 25 май. Подробното разглеждане обаче показва, че само 4% от хората са "много доволни". Останалите 26 са по-скоро "доволни". От чистотата на София 42% от столичани са по-скоро "недоволни", а "много недоволни" са 28%. От проучването на Евростат се вижда, че от трима жители на София, двама имат още изисквания към чистотата в града. Сред столиците на страните-членки на ЕС София се нарежда на 26-то място в класацията по този показател. Зад нас остават само Братислава и Рим. 109 европейски града включва анализът за удовлетвореност от чистотата им. Сравнявайки данните на Евростат с намерението на столичани сами да почистят София, се вижда доста разминаване между процента на "недоволните" от чистотата в града и тези, които доброволно са участвали в пролетното почистване на столицата през месец май. Само около 1% от живеещите в София са участвали в доброволната акция за пролетното почистване. Или това са около 13 хиляди човека. При почистването на града преди броени дни са събрани повече от 6 200 тона отпадъци, махнати са 66 нерегламентирани сметища, засадени са 5 400 дръвчета, а са извършени и други дейности, показват данните от Столична община. Столица.bg е официален партньор на bTV в кампанията "Да изчистим България заедно". Ще инфирмираме за всички инициативи свързани с кампанията.

comment 0
visibility 1526

Първи турнир от Младежката лига по карате в София

Шестдесет наши национални състезатели ще се състезават в три възрастови групи   В София ще се проведе първият турнир от Младежката лига по карате. Състезанието ще бъде между 25 и 27 май в зала "Арена Армеец" в столицата. То е от квалификациите за младежката олимпиада в Буенос Айрес, което ще се проведе през месец септември. Шестдесет наши национални състезатели ще се състезават в три възрастови групи: 12 - 13-годишни, 14 - 15-годишни и 16 - 17-годишни. На националния стадион "Васил Левски" се намира новата база на федерацията и там бяха събрани на лагер най-добрите каратисти. Най-големи са очакванията от Радослав Вакарелов (68 кг) - европейски шампион при подрастващите, от световната вицешампионка Ивана Каменова (53 кг) и от Мартин Златев (61 кг) - бронзов медалист от европейско първенство. Още три турнира от Младежката лига ще се проведат през тази година. По осем състезатели от всяка категория трябва да бъдат излъчени на тях и те ще участват на Младежката олимпиада. Очакват се да пристигнат в София 2000 състезатели от 70 държави. Турнирът ще започва в петък от 18:00 ч. Входът е свободен.

comment 0
visibility 1292

За днес и утре се въвежда забрана за престой и паркиране на някои места в София

Това се налага заради министерска среща ЕС - САЩ по въпросите на Правосъдие и вътрешен ред   Като част от българското европредседателство на Съвета на ЕС в Национален дворец на културата в София се провежда министерска среща ЕС - САЩ по въпросите на Правосъдие и вътрешен ред. Срещата е на 22 май - вторник, и 23 май - сряда. Във връзка с това се създаваорганизация на движението в столицата, информираха от Столична община. Въвеждат се забрани за престои и паркиране на пътни превозни средства, както следва: На 22 май 2018 г. от 20.00 часа до края на мероприятието на 23.05.2018 г. по: - ул. „Д-р Христо Стамболски"; -  ул. „Доспат" между бул. „Витоша" и ул. „Баба Неделя"; - ул. „Баба Неделя". На 23 май 2018 г. до 10.00 часа по ул. „Аксаков" между ул. „Цар Иван Шишман" и бул. „Васил Левски" На 23 май 2018 г. от 07.00 часа до приключване на мероприятието има забрана за влизането на пътните превозни средства. Те ще могат да влизат само ако е необходимо и то по преценка на отдел „Пътна полиция" при СДВР. Изключение се прави само за автомобилите, които  обслужват  мероприятията. Забраната за влизане на ППС се отнася за движение: - по ул. „Баба Неделя"; - по ул. „Д-р Христо Стамболски"; - по ул. „Доспат" между бул. „Витоша" и ул. „Баба Неделя".