Кранист от София застава пред съда- причинил смърт по време на работа на обект

Кранист от София застава пред съда- причинил смърт по време на работа на об

Снимка: Столица.bg

Кранист, работил на строителен обект в "Дружба", застана пред съда за причиняване на смърт по време на работа на обекта. Има внесен и обвинител акт от Софийска градска прокуратура срещу И.Б. по обвинение за извършено от него престъпление. Мъжът е работил като кранист в дружеството „М.Г.“ ООД на трудов договор. На 04.01.2017 г., на строителен обект в ж.к. „Дружба“ в столицата, се развалял кофража на последната плоча. Това съобщават от Апелативна прокуратура - София. 
 
Ето и повече подробности за инцидента: 
 
Единият от работниците – М.А., се качил на 10-ия етаж, където била изградена дървена платформа. На нея имало 2 метални кули, служели за направата на кофража. Мъжът ги освободил и пристъпил към свалянето им. Излязъл на рампата необезопасен, без поставен предпазен колан и без сбруя. М.А. влязъл в подготвяната за вдигане с кулокран кофражна кула, като целта му била да я привърже към куките на машината. 
 
По същото време обвиняемият И.Б. завъртял крана да закачи кулите. Той видял неправилните действия на работника, но вместо да прекрати товарно-разтоварната дейност продължил да подхожда с куката на крана към кулата, в която се намирал М.А. Синджирите на крана ударили кулата, тя се наклонила и М.А. паднал заедно с нея от 10-ия етаж.
 
Пристигналият на мястото на злополуката лекарски екип констатирал смъртта на пострадалия. От заключението на вещите лица е видно, че тя е причинена вследствие на тежка съчета травма с нараняване на жизнено важни органи.
 
По досъдебното производство е установено, че злополуката е възникнала при извеждане на кофражната кула от устойчиво равновесие, когато пострадалият М.А. бил в нея. Той неправилно застанал и предприел действия по захващане на куките и окачване на кулата с тях, при което не използвал предпазни средства против падане от височина.
 
Действията на краниста – обвиняемия И.Б., също са в пряка причинно-следствена връзка с възникването на злополуката. Той нарушил изискванията за здравословни и безопасни условия на труд и допуснал извършване на товарно-разтоварни работи без наличието на графична схема за окачване на товарите.
 
И.Б. е бил привлечен към наказателна отговорност за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност.
 
Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (11%, 67 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (17%, 103 Гласове)
 • Не, несъвместими са (15%, 93 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (49%, 308 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 53 Гласове)
Общо гласували: 624 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 6 леки катастрофи с тролейбуси и трамваи в София...

Над 6 леки катастрофи има само до момента, днес в София, научи Столица.bg. Всички са с превозни средства на градския тра...

Прочети още keyboard_arrow_right