Отстраниха източника на остра миризма по ул. "Проф. М. Бичев"

Миризма

Снимка: Столица.bg

Предположенията на специалистите са за меркаптан, открит в контейнер за разделно събиране на отпадъци, дадени са проби в лаборатория

Източникът на остра миризма на газ в района на театър "София" се оказа контейнер на ул. "Проф. Милко Бичев" с меркаптан. Съдът за отпадъци е премахнат и откаран във "Враждебна", научи Столица.bg. Повече от половин час вече, в района не се носи гадния мириз на газ.

Оказало се, че в контейнер за разделно събиране на отпадъци е имало изхвърлени бутилки с веществото меркаптан. Засега това са само предположения. Веднага са иззети проби и са изпратени в лаборатория. утре сутринта със сигурност ще се знае какъв е източникът на миризмата.

Носещата се мизирма на газ притесни живеещите в района на театър "София". Това стана причина да се променят и маршрутите на градския транспорт в тази част на София и да се отцепи цялата улица "Проф. М. Бичев".

Отцепиха ул. "Проф. М. Бичев", пожарна, полиция и АПП са на мястото на инцидента

 

Движението на автобусите от линии 11, 404 и 213 по ул. "Проф. М. Бичев" е възстановено, съобщиха от Столична община.

 

 

Още с подаването на сигнала на мястото имаше екипи на пожарната, полицията и "Аварийна помощ и превенция" на Столична община и Столичен инспекторат. Бяха направени порверки на всички възможнни източници за теч на газ и не бяха открити такива. Никъде не е имало пробив на системата за газоснадяване, заявиха пред Столица.bg от контролиращите органи.

Предположението за открития в контейнер за разделно събиране меркаптан е познат като етантиол, който е безцветен газ или бистра течност с особен мирис. Това е сероорганично съединение с формула CH3CH2SH, съкратено EtSH. Той се съставя от етилова група (Et), CH3CH2-, прикрепена към тиолова функционална група (-SH). Структурата му е аналогична на тази на етанол, но със сяра на мястото накислорода. Миризмата на EtSH e неприятна.

Етантиолът е по-активен от етанола, поради невъзможността да участва във водородна връзка. Етантиолът е токсичен. Това се среща в природата като второстепенен компонент на петрола и може да се добави в газообразни продукти без мирис, като например втечнен нефтен газ (пропан-бутан), за да служи като индикатор при изтичане на газ. При тези малки концентрации, етантиолът не е вреден, пише в Уикипедия.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Искате ли във Вашия квартал зелена зона?
 • Да, вече има. (10%, 19 Гласове)
 • Да, искам защото ще има ред. (45%, 84 Гласове)
 • Не, длъжни са да ни осигурят паркомясто. (24%, 45 Гласове)
 • Не и така си е добре. (21%, 39 Гласове)
 • Нямам мнение (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 188 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

От СДВР пуснаха снимки на насилниците от 404 (СНИМКИ)...

Столичната дирекция на вътрешните работи публикува снимки на четиримата насилници, които съблякоха голо 14-годишно момче...

Прочети още keyboard_arrow_right