Отстраниха източника на остра миризма по ул. "Проф. М. Бичев"

Миризма

Снимка: Столица.bg

Предположенията на специалистите са за меркаптан, открит в контейнер за разделно събиране на отпадъци, дадени са проби в лаборатория

Източникът на остра миризма на газ в района на театър "София" се оказа контейнер на ул. "Проф. Милко Бичев" с меркаптан. Съдът за отпадъци е премахнат и откаран във "Враждебна", научи Столица.bg. Повече от половин час вече, в района не се носи гадния мириз на газ.

Оказало се, че в контейнер за разделно събиране на отпадъци е имало изхвърлени бутилки с веществото меркаптан. Засега това са само предположения. Веднага са иззети проби и са изпратени в лаборатория. утре сутринта със сигурност ще се знае какъв е източникът на миризмата.

Носещата се мизирма на газ притесни живеещите в района на театър "София". Това стана причина да се променят и маршрутите на градския транспорт в тази част на София и да се отцепи цялата улица "Проф. М. Бичев".

Отцепиха ул. "Проф. М. Бичев", пожарна, полиция и АПП са на мястото на инцидента

 

Движението на автобусите от линии 11, 404 и 213 по ул. "Проф. М. Бичев" е възстановено, съобщиха от Столична община.

 

 

Още с подаването на сигнала на мястото имаше екипи на пожарната, полицията и "Аварийна помощ и превенция" на Столична община и Столичен инспекторат. Бяха направени порверки на всички възможнни източници за теч на газ и не бяха открити такива. Никъде не е имало пробив на системата за газоснадяване, заявиха пред Столица.bg от контролиращите органи.

Предположението за открития в контейнер за разделно събиране меркаптан е познат като етантиол, който е безцветен газ или бистра течност с особен мирис. Това е сероорганично съединение с формула CH3CH2SH, съкратено EtSH. Той се съставя от етилова група (Et), CH3CH2-, прикрепена към тиолова функционална група (-SH). Структурата му е аналогична на тази на етанол, но със сяра на мястото накислорода. Миризмата на EtSH e неприятна.

Етантиолът е по-активен от етанола, поради невъзможността да участва във водородна връзка. Етантиолът е токсичен. Това се среща в природата като второстепенен компонент на петрола и може да се добави в газообразни продукти без мирис, като например втечнен нефтен газ (пропан-бутан), за да служи като индикатор при изтичане на газ. При тези малки концентрации, етантиолът не е вреден, пише в Уикипедия.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 45 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 33 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 22 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 18 Гласове)
Общо гласували: 136 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Огромно дърво размаза Ауди на ул. Хан Крум...

Стихията не спира и въпреки че дъждът спря, мощен  вятър продължава да нанася поражение в София. Огромно дърво...

Прочети още keyboard_arrow_right