Новини от Избор на редактора

comment 0
visibility 13303
type-photo.svg
Ресторант ROSSINI

ROSSINI стана ресторант на годината

“Ресторант на годината” стана ресторант Rossini по време на престижните награди “Business and Fashion Awards 2021”, които се проведоха в София на 29 ноември с тържествена церемония в х-л Маринела. Призът се връчва за високи постижения в сферата на ресторантьорството и иновациите в сектора с обслужване на клиенти. „Тази награда означава, че труда ни през изминалата година е възнаграден. Ние винаги сме се стремели да бъдем най-добрите и тепърва предстои ресторант Росини да ви изненадва“, каза Жаклин Илиева – управител на ресторанта след като получи отличието. Тя допълни, че в началото на декември с три тематични събития ресторант Rossini ще открие новата си зимна градина с изцяло обновено меню. По време на събитието „Business and Fashion Awards 2021” беше организиран и благотворителен търг за набиране на средства за фондация “Искам бебе” и каузата им за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми, които искат да имат дете. Ресторант Rossini дари бутилка вино на Амароне Класико Костасера /от лозята на наследниците на Данте Алигиери/, от специалната си селекция, която бе разиграна на търга. Само за година от откриването си ресторант Rossini се превърна в любимо място на много от почитателите на италианската кухня. Още през март той беше първият български ресторант, който въведе дигитално меню, за да отговори на предизвикателствата и рестрикциите, възникнали от пандемията. Rossini се помещава в старинната къща на художника Петър Морозов на ул. Раковски 174 и предлага подбрани ястия от съвременната италианска кухня, както и богата колекция първокачествени италиански вина, селектирани от сомелиера Йордан Кирилчев. *Реклама    

comment 0
visibility 8467
Нана Гладуиш

Над 64 000 лева в подкрепа на Фондация "Нана Гладуиш - Една от 8"от кампанията "Прегледай ...

Над 64 000 лв. ще бъдат дарени в подкрепа на дейността на фондация „Нана Гладуиш – Една от 8“ в резултат на кампанията „Прегледай се. Погрижи се за себе си!“, проведена във всички супермаркети на ФАНТАСТИКО. През октомври – световният месец за борба с рака на гърдата, търговската верига отдели по 0.05лв. от приходите от всички продадени торбички за пазаруване за каузата на фондацията. Средствата ще бъдат използвани за провеждането на профилактични прегледи за рак на гърдата в различни градове на страната, както и за информационна и практическа подкрепа на жени с тази диагноза. В рамките на инициативата над един милион послания с призив за грижа към женското здраве достигнаха до българските домове заедно с покупките им  чрез слогана на кампанията върху торбичките за пазаруване във ФАНТАСТИКО. Екипът на „Една от 8“ проведе срещи в супермаркети на компанията в София и Перник с всички, които пожелаха да получат информация за симптомите на най-разпространеното онкологично заболяване при жените и профилактиката му. „Благодарим на ФАНТАСТИКО за изключителното партньорство, което позволи на „Една от 8“ да достигне до широк кръг от хора от различни възрастови групи и социален статус и да отправи важното послание за профилактика през мотото на кампанията „Прегледай се. Погрижи се за себе си!“. Огромната подкрепа и доверие, което ни гласуваха от ФАНТАСТИКО, ще позволи на екипа на „Една от 8“ да продължи да прави безплатни профилактични прегледи на здрави жени и да бъде до жените с диагноза и техните близки.“, заяви Нана Гладуиш, основател на „Една от 8“. Главният финансов директор на ФАНТАСТИКО Янислав Стойчев благодари от името на компанията за успешната съвместна инициатива: „Това е второ наше партньорство и ние сме изключително удовлетворени от това, което постигнахме заедно. Успяхме да привлечем вниманието към темата за профилактиката по един нестандартен, но много ефективен начин чрез нашите торбички и чрез събитията, които организирахме съвместно с фондацията. Вярваме дълбоко в каузата на „Една от 8“ и благодарим за усилията, които фондацията полага в подкрепа на жените с рак на гърдата и техните близки“. Кампанията „Погрижи се за себе си. Прегледай се!“ беше подкрепена от Поли Генова, Атанас Месечков и танцьорите от Dance Academy и Dance Station.    

comment 0
visibility 8218
Министерство на културата

Гарантираха заплащането на работещите в държавните културни институти в областта на сценич...

  Министерският съвет прие постановление, с което гарантира заплащането на работещите в държавните културни институти в областта на сценичните изкуства до 30 март 2022 г. С антикризисната мярка се подсигурява дейността на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства и служителите им по време на продължаващата епидемия от COVID-19.  На заседанието си днес Министерският съвет прие Проект на постановление за изменение на Постановление № 31 на Министерския съвет от 2016 г. за утвърждаване на единни раз­ходни стандарти за финансиране на държавните културни инс­титути, осъществяващи дейности в областта на сценичните из­куства.  С направеното изменение фактически се удължава срокът, до който са осигурени и гарантирани заплатите и осигуровките на служителите, работещи в държавните културни институти в областта на сценичните изкуства, както и субсидията за дейност. Срокът се удължава до 30 март 2022 г. Досегашният срок по предходните изменения и допълнения на постановлението изтича на 31 октомври тази година.  От 1 ноември т.г. ще продължи да се прилага механизмът за финансиране на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства за изплащане на субсидия по допълнителен компонент за ограничена дейност, както и субсидия за дейност по реда на чл. 23а, ал.1, т. 1 от Закона за закрила и развитие на културата за реализиране на приходи от билети от съответния държавен културен институт.  Тази антикризисна мярка за преодоляване на негативните въздействия върху дейността на сценичните институти и за опазване здравето на зрителите гарантира нормалното функциониране на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства, както и творческата дейност на техните служители, в условията на постоянно променяща се епидемична обстановка и различен допуснат брой зрители. Създават се необходимите условия за продължаване на творческата дейност и разпространението на създадени културни продукти.

Реклама
comment 0
visibility 13422
Защо се забави тикет системата в София? Забравили третата метролиния!

Защо се забави тикет системата в София? Забравили третата метролиния!

Тикетсистемата за градския транспорт в София не бе пусната и през декември 2020 г., както беше обявено предварително. Причината за забавянето е, защото някой е забравил да включи и третата линия на софийското метро в Интегрираната автомотазирана система за електронно таксуване, съобщи 24 часа. Поправката ще отнеме поне 4 - 5 месеца и новият пусков срок на елекронното таксуване в градския транспорт в София вероятно ще е през май т. г. Едва чак тогава столичани и гости ще могат да си купуват билети и карти през мобилен телефон и банкова карта. Едва през май 2021 г. ще се поднови продажбата на билети в автобуси, трамваи и тролеи, което в първите дни на годината беше невъзможно. Епидемията от COVID-19 и болни служители и техници, работещи по Интегрираната система за таксуване, както и оборудването на третата метролиния също били причина за забавянето. В автобус 119 не е имало камери, подадени са жалби в СДВР Според ЦГМ основната част на тикет системата - видеонаблюдението, вече работи във всички превозни средства на столичния градски транспорт. Преди повече от година превозните средства на обществения транспорт в София бяха оборудвани с камери и валидатори. Готови са и системите за програмиране, внедряване и монтаж на близо 13 хил.валидатори, бордови устройства, принтери и други и продължават да се извършват тестовете на различните системи. Служителите, които ще работят с новата технология за таксуване вече са преминали и обучение. От 4 януари контрольорите започват проверки и няма да продават билети, но ще глобяват неродните пътници, предупредиха от ЦГМ още в първите дни на новата година. Шофьорите също не продават билетчета от март, когато страната пламна от епидемията от коронавирус. Столичани пък реагираха с възмущение в социалната мрежа, тъй като се оказа, че на много мяста няма откъде да си купят превозен документ. Вчера, 4 януари 2021 г., системата на ЦГМ за зареждане на абонаментни карти бъгна и десетки останаха на висят и да чакат. 2020 година: София с трета линия на метрото, граждани избират проекти и нова наредба за градската среда С новата тикет система гражданите ще могат да купуват и валидират превозен документ и през мобилен телефон, а също и да зареждат картите си. Предвижда се да има и 190 автомата за зареждане на карти на места, където има голям пътникопоток. Билетите ще бъдат уеднаквени, а не както сега различни за наземен транспорт и метро. Към момента, заради епидемията, пътуващите с градски транспорт в столицата са с 1/3 по-малко от обичайния пътникопоток.

comment 0
visibility 17942
Дружба блокирана, няма влизане в квартала до 21.30 часа

Дружба блокирана, няма влизане в квартала до 21.30 часа

Столичният квартал Дружба е блокиран от около 2 часа и влизането става "Мисия невъзможна". Причината за задръстванията на входа на района са авариен ремонт на основен водопровод по централния бул. "Христофор Колумб". Ремонтът стартира в 14 ч. Хората обаче не бяха предупредени и тръгвайки към Дружба се оказват в тапа и километрична колона от автомобили. Така някои от шофьорите продължиха до Летището по "Брюксел" там завъртяха и се върнаха отново на Цариградско, продължиха до Горубляве е на кръстовището в ляво към Дружба 2. "Не може да се мине и през 4 км, защото и там има ремонт по "Асен Йорданов". Направиха ни луди и се подиграват с нас. Защо няма предупредилетни знаци още на Цариградско, за да не се набиваме тук", заявиха възмутени шофьори пред Столица.bg. Ядосаните бяха толкова много, че редакционният телефон прегря от крясъци, псувни и руганти по Софийска вода и община. Променят маршрутите на автобуси и № 84, 88, 184 и 604, има авария на водопровод Заради авариралия довежждащ водопровод бяха променени маршрутите на автобусите по няколко линии.  Най-оптимистичният срок за приключване на ремонта е до 21.30 часа тази вечер, да не надяваме, че няма да има усложнения, коментираха пред Столица.bg от Софийска вода.  

comment 0
visibility 17849
type-photo.svg
Северен парк

Маршрути за разходки в парковете на София (ВИЗУАЛИЗАЦИИ)

Столична община предостави маршрутите, по които ще бъде разрешено разхождането в големите паркове на София. Както по-рано съобщихме те ще са отворени от понеделник – 27-ми април след заповед на Министерство на здравеопазването. В парковете ще могат да се разхождат родители с деца до 12 години, самостоятелно спортуващи и бременни жени. Бременните жени и родителите с деца до 12 години ще ползват парковете от 9:30 до 18:30, а гражданите разхождащи кучета и самостоятелно спортуващите ще използват парковете преди 9:30 и след 18:30. Забранена е употребата на алкохол и събирането на групи, като за спазването на препоръките ще следят служители на МВР и конна полиция. Борисова градина:   Южен парк:   Градина около НДК   НДК II част - Само за хора с домашни любимци     Парк "Гео Милев" Западен парк Северен парк Парк Оборище и градина баня Подуяне /Парк Заимов/   Парк мир и дружба /Парк Студентски/  

comment 0
visibility 7350
Черен петък - Black friday

Съвети за пазаруване по време на Black Friday промоции

Намаленията в края на ноември месец са добре познати в световен мащаб, като присъстват в пълна сила както в сферата на онлайн пазаруването, така и по физическите магазини. Все пак въпреки примамливите знаци и реклами, описващи грандиозни намаления, е важно да сте бдителни, преди да направите покупка по време на Black Friday. 1.Направете проучване Един от най-често използваните трикове по време на Black Friday e изкуствената промоция. Някои търговци изкуствено вдигат цените на стоките, които предлагат, около седмица или дори месец преди промоционалния период. Това им дава възможност да обявят голямо намаление, но в същото време да предлагат стоките на предишната цена. За да избегнете подобни некоректни търговци, е препоръчително да проучите продуктите, които бихте искали да закупите. Така ще сте наясно каква е тяхната първоначална цена и ще можете да прецените колко наистина е отстъпката, която търговците предлагат и има ли реално такава изобщо. За съжаление, измамните промоции са често използван трик, затова клиентите и потребителите трябва да са изключително бдителни, преди да се впуснат в покупки. Пазарувайте онлайн В днешно време пазаруването онлайн е не просто по-удобно, а понякога е и по-изгодно. Много големи фирми се възползват от вълната от намаления в края на ноември и обявяват специални промоции за онлайн магазините си. Това е прекрасен начин да направите покупки, които обмисляте от известно време, на по-добра цена. Разбира се, и при онлайн пазаруването е важно да направите проучване на пазара и да сравните цените преди и по време на промоцията. Предимството на онлайн пазаруването е, че можете да направите поръчка мигновено, без да се налага да присъствате във физически магазин. Много от големите фирми са наясно с това удобство и затова предлагат ексклузивни промоции в онлайн магазините си, различни от тези, които бихте могли да намерите на място. Все пак обикновено количествата на промотираните стоки не са безкрайни. Затова е важно да сте готови в точния момент, когато кампанията стартира и да сте от първите поръчали, за да сте сигурни, че ще успеете да се сдобиете с желания продукт. Определете бюджет Може би най-важният съвет за пазаруване по време на Black Friday промоции е определянето на бюджет. Въпреки сериозните намаления голяма част от потребителите изпадат в ситуация да нямат достатъчно финансови средства за всички продукти, които искат да закупят. За да не изпадате в такава ситуация е препоръчително да изготвите подробен бюджет, в който да разпределите финансите си по различни категории. Най-често промоционалните седмици на ноември привличат повече покупки в секторите за техника и мода заради по-големите намаления при тях. Правилното изготвяне на бюджета е важна част от процеса, защото то ви подсигурява. Ако направите разпределение на финансите си, преди да се впуснете в покупки, ще сте наясно с какви средства разполагате. Така успешно ще избегнете прекомерното харчене, което често е резултат от атрактивните промоции, предлагани от търговците. Разбира се, не забравяйте, че ако нямате достатъчно средства под ръка на момента, а искате да закупите всички промоционални продукти, които сте харесали, имате и възможност да закупите стоките на изплащане или пък да изтеглите бърз кредит, с който да ги заплатите. Промоционалните седмици в края на ноември са прекрасен повод да купите коледни подаръци или да си подарите артикул, който сте искали от дълго време. Ако следвате тези съвети и се подготвите за този промоционален период, Black Friday може да се превърне в прекрасен начин да спестите пари и да направите дълго чакани покупки. Пожелаваме ви приятно и успешно пазаруване!

comment 0
visibility 3366
Качество на въздуха в София

Съдът: На таблата по спирките да се изписва концентрацията на ФПЧ

На електронните табла на спирките на градския транспорт да се изписва концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха в София. Това постанови Софийски градски съд днес на поредното заседание по делото срещу Столична община за замърсяването на въздуха. Гражданите трябва да получават ежедневно информация за качеството на въздуха, смята съдът. От Московска 33 трябва два пъти месечно да се мият вътрешнокварталните улици, както и големите, общественозначими пътни артерии на столицата, предаде БНР. Делото бе отложено за ноември т. г. Темида иска експерт да направи екологичен анализ на качеството на въздуха в София. Запитване вече е направено до БАН. Столична община трябва да представи до 2 седмици план за изграждане на велоалеи от крайните квартали до центъра на София. В момента ежедневна информация за качеството на въздуха се публикува на официалния сайт на Столична община. Тя показва среднонощна концентрация на ФПЧ в различни райони на София. Удовлетворени от постановените временни мерки на съда са неправителствени организации, които заведоха дело срещу Столична община преди 2 години.

comment 0
visibility 37995
type-photo.svg
Хидропарк "Вятърните мелници"

Местата за плаж и отдих в София през лято 2019 (ГАЛЕРИЯ)

Лятото е вече тук! Да, в София също можете да прекарате незабравими летни моменти на местата, които ще ви представим. Екипът на Столица.bg подбра най-посещаваните и актуални летни локации на територията на столицата. Цените в и около София варират от 0 до 8лв за деца и от 12 до 19,99лв за възрастни. Представяме ви най-популярните места: Raffy Bar & Gelato The Pool  Raffy Bar & Gelato The Pool се превърна в хит още от момента на откриването си преди няколко години – модерното място с басейн, покрай който се събират всички свежи компании от града. Локацията е един от най-големите плюсове, защото създава усещането, че си избягал от шумното всекидневие. А гледката към Витоша е нещото, към което няма как да останете безразлични. Входът за басейна е 10 лв. Включва ползване на шезлонг за 1 човек. За ползване на шатра е нужно да сте поне двама души. Минималният брой хора за Lounge зона е 6. Заведението разполага с богато наргиле меню през летния сезон. В обекта важи и карта "Raffy All In", която дава -50% за консумацията на храна и напитки от менюто. бул. Симеоновско шосе 97 А Хидропарк „Вятърните Мелници“ Хидропарк „Вятърните Мелници“ се намира в с. Горна Малина в близост до София и предлага на своите клиенти 6 разнообразни по площ басейна със 100-метрова водна ролба, 52-метрова екстремна пързалка, детски октопод с три пързалки и ВИП зона с отопляем басейн и джакузита. А ако предпочитате да посетите ресторант, то ние разполагаме с няколко тематични заведения. За желаещите да се забавляват при нас има възможност за денонощен спортен риболов и множество атракциони: енергийна пирамида, зоокът, конна езда, родео бик, пейнтбол, волейболно игрище, стрелба с лък, тенис на маса, водни колела, топки за ходене по вода, мини-голф и др.Хотелската част на Хидропарк „Вятърните мелници” е винаги отворена за посетители. Състои се от шест триетажни къщи, построени с много любов и усет към красивото. Всяка от тях разполага с по един апартамент и две стаи за гости. В синхрон с природата, къщите са изградени изцяло от естествени материали. Работно време:Басейни: 09:00 – 19:00 Входна такса без ползване на басейни:- Деца до 4 г. – безплатно- Деца от 4 г. до 12 г. – 5.00 лв.- Всички останали – 7.00 лв.Входната такса включва ползването на 24 вида услуги и съоръжения. Входна такса с ползване на басейни: понеделник – петък:- Деца до 4 г. – безплатно- Всички останали – 16,99 лв.Входна такса с ползване на басейни: събота, неделя и официални празници:- Деца до 4 г. – безплатно- Всички останали – 19,99 лв.Цените включват ползването на 29 вида услуги и съоръжения. Горна Малина (на около 34км от София) Villa Spaggo  Villa Spaggo - едно ново предложение, на което трудно ще устоите! Villa Spaggo е разположена върху 6000 кв.м. двор, като застроената площ е над 1500 кв.м. Разполага с безплатен частен паркинг за над 60 автомобила, открит отопляем голям басейн, детски отопляем басейн и джакузи, над 200 шезлонга с чадъри, летен бар, барбекю и градина с 200 места и открит детски кът. Ресторантът разполага със 100 места, закрит детски кът, ВИП зала. Villa Spaggo откри и хотел с 1 апартамент, 1 ателие и 8 стаи, всичките реновирани и луксозни. Най-запомнящите се събития са споделените и затова ресторантът предлага обслужване на различни нива като обхваща разнообразните изисквания на своите клиенти. Ресторантът притежава уюта на луксозна ловна хижа и романтичен винтидж дух. В същото време отговаря на изискванията на забързаното съвремие – лесен достъп, модерна кухня, допълнителни удоволствия като басейн, джакузи, детски кът за най-малките гости на всяко събитие. Визията отнася клиентите в Алпийски Тирол, а обслужването е на световно ниво. Работно време:Басейни: 10:00 – 19:00 Цени:  Деца до 5 години - 0лв. Деца над 5 години 8лв. (без включен шезлонг) Възрастни - 16лв Бистрица, ул. „Никола Крушкин-Чолака“ 63 Patron Xo Cafe & Shot Pool Bar Комплекса разполага с 350 места за плажуване, 3бр. пясъчни игрища ,подходящи за плажен тенис,волейбол и футбол,1 бр.игрище за федербал,1бр. маса за тенис,10бр. табли за игра,2бр. джаги.Басеин с дълбочина 1,5м. и басеин за деца с дълбочина 40 см.Детски кътове,голяма поляна за тиййм билдинг активности.Ресторант подходящ за всякакви мероприятия. 20 бр. стаи за настаняване в мотела за 40 човека. Работно време всеки ден от 9:00 до 20:00 бул. Цариградско шосе 423 Аквапарк Конза - Брезник Аквапарк Конза се намира в близост до брезник на 50км от София. Разполага с различни водни атракции, водни пързалки, басейни за възрастни и два детски басейна. Цени:  Деца до 90см - безплатно Деца от 90см до 1,30м - 8 лв Възрастни от 10:00-19:00 - 12лв, от 15:00-19:00 - 8лв Всяка сряда - 8лв. село Конска (на около 50км от София) Външен басейн Pulse Beach West Park Външният плувен басейн е част от откритите зони за спорт и почивка в Pulse Fitness & Spa West Park. Със своите 25 метра дължина, и 1.6/ 1.8 метра дълбочина съоръжението е идеално както за непринудена почивка в горещите летни дни, така и за съревнования по кроул. За тези, които търсят уединение и тотален релакс, на разположение са десетки шезлонги, легла и пуфове, както и бар на басейна, от които можете да си поръчвате цеолдневно безалкохолни и алкохолни коктел, снакове, био сандвичи и плодове. бул. „д-р Петър Дертлиев“ 60 Минерален комплекс "АкваБанкя" Аквабанкя е перфектната дестинация за релакс и забавление през топлите летни дни. В луксозната база, предлагаща качествено обслужване и приятна атмосфера на достъпни цени, можете да се насладите на незабравимо лятно преживяване. Разположението на минералния комплекс в центъра на град Банкя, на мястото на бившия градски плаж, съчетава красива природа, лечебен въздух и минерален басейн с олимпийски размери. Докато чистият въздух и минералната вода оказват благотворното си действие върху здравето Ви, вкусната храна, разхлаждащите напитки и приятната атмосфера ще Ви помогнат да избягате от всекидневието. Изобилието от удобства – два басейна, джакузи, зона за масаж, ресторант и VIP зони за релакс ще допринесат за приятното прекарване. Басейнът с олимпийски размери (50 x 20 м; дълбочина: от 1.35 м. до 1.80 м.) дава възможност за пълен релакс, като същевременно Ви позволява да се погрижите за здравето си, докато се забавлявате. Приятната атмосфера в съчетание с благотворните действия на минералната вода, чистия въздух и красивата природа, ще осигурят перфектната почивка. Аквабанкя се грижи и за комфорта на най-малките си посетители. В детския басейн малчуганите могат да се отдадат на забавления, а в непосредствена близост са разположени удобни шезлонги и чадъри за техните родители. Комплексът предлага просторно външно джакузи. Топлата вода, отпускащите въздушни и водни струи, както и красивата природа наоколо го правят перфектния избор за посетителите, търсещи пълен релакс и почивка. Банкя, ул. „Цар Освободител“ 2 В случай, че предпочитате по-спокойно място или тренировка, можете да посетите спортен комплекс Силвър Сити Ние сме малък спортен комплекс намиращ се зад мол Парадайз.Имаме фитнес,сауна,парна баня,масажи,тенис на маса,карате и плувен басейн.Наша основна цел е обучението по плуване за деца и възрастни, но имаме и свободно плуване.Работим целогодищно. Работно време от понеделник до петък от 7.00 до 20.30ч., а събота и неделя от 9.00 до 20.30ч. Цените за свободно плуване са 10 лв.еднократно,фитнес 6 лв.,сауна и парна баня 12 лв. общо,цената на 8 посещения обучение и басейн за дете е 92лв.

comment 0
visibility 4881
type-photo.svg type-photo.svg
Представяне на проект за ПУП на Борисовата градина в залата на УАСГ

Над 4 часа продължи обсъждането на ПУП на Борисовата градина (ВИДЕО и СНИМКИ)

Над 4 часа продължи представянето на проекта за ПУП на Борисовата градина снощи в голямата зала на Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Стотици столичани напълниха залата и задаваха въпроси, споделяха мнения и правиха възражения на проекта на най-големия парк в столицата, видя Столица.bg. Мненията и настроенията варираха от адекватни през истерични до безумни. Тенденциозни и провокиращиращи мнения и забележки на моменти взривяваше залата. Като цяло имаше доста противоречиви становища на граждани и доста разумни на специалисти в транспорта и ландшафта. Модератор на събитието бе Миряна Сирийски, а на въпросите отговаряха ръководителят на екипа изготвил ПУП-а на Борисовата градина проф. арх. Атанас Ковачев, главният архитект на София Здравко Здравков и експерти. Процедурата бе ясно разяснена, но това не помогна на много граждани, които просто бяха дошли, за да провокират напрежение. До 19 юни в НАГ или в трите районни кметства - Средец, Лозенец и Изгрев, в чиито територии попадат частите на Борисовата градина, столичани могат писмено да правят предложения, възражения и да задават въпроси. Снощи на представянето на проекта за Устройствен план на парка се водеше протокол и бе съобщено, че ще има обществено обсъждане и на 26 юни. Всички мнения на гражданите ще бъдат взети предвид и ще бъда разгледани на Експертен съвет към Столична община. Едва след това доументът, който урегулира подробно Борисовата градина ще влезе за обсъждане в комисии на СОС преди да бъде приет на сесия. Мнението си за Плана публично заяви и столичният кмет Йорданка Фандъкова. "ПУП на Борисовата градина е ключов и съм щастлива, че Столична ощина има наредба, с която гражданите участват. Ще внеса в НАГ писмено становището си, защото видях и прочетох откровени лъжи и манипулации. Мнението ми е, че не трябва да се допуска ново строителство в Борисовата градина, да няма намеса в резервата и да се позволи само консервационна дейност. Няма смисъл от климатично училище и защо трябва да премахнем нещо построено, като конната база, за да строим на друго място. Всяка година инвестираме в парка, във видеонаблюдение, осветление и взстановяване на алейната мрежа. Преди дни бе възстановен и Розариума. Няма място за поитическо заиграване с Плана на Борисовата градина", предупреди кметът на София. Авторът на проекта за ПУП арх. Ковачев е използвал възможно най-консервативния вариант за запазването на най-голямото зелено пространство в столицата, което е на площ от 3600 декара. Той подробно обясни създаването на големи УПИ-та и предвидените нови композиции, ландшафтните процеси и други детайли. Ябълката на раздора се оказаха частните имоти в Борисовата градина. Мнозинството от столичани искат да заработи къпалнята "Мария Луиза", Летния театър и други емблематични места. ПУП-ът предвижда те да бъдат ремонтирани и строителство, но само в съществуващите граници. И двата обекта обаче са частна собственост, с участие на общинското дружество "Софийски имоти", но без участие в управлението. Граждани изразиха съммнение и относно зоната около гара Пионер, където ПУП-ът предвижда застрояване със спортни съоръжения. Дали съдбата на това място няма последва историята със София Ленд? Както Столица.bg писа от "Парк Мария Луиза" искат да строят хотелски комплекс. Столичани си искат възстановяването на езерото Ариана и премахването на заведенията. Спорно се оказа и построяването на Зелен музей на мястото на съществуващата автокъща Капитолия. Там теренът е общински, а постройката на частното дружество. Засега има заповед за премахването, но се обжалва в съда. Едно от най-безумните предложения бе на архитект, който обяви проекта за ПУП за едно петно. Съществуващият на 3600 декара парк, той предложи да се увеличи на 7000 декара и да започва от "Св. АЛександър Невски" до Околовръстното. Този зелен клин да се нарича "Изток". Главният архитект, арх. Ковачев и екипа му недоумяваха какво трябва да се случи със съществуващите жилищни сгради в в този т. нар. клин. Срещу изграждане на ресторант на мястото на изгорелия култов ресторант Тенекиите преди повече от 10 години в Лозенец се обяви и кметът на Лозенец Любомир Дреков. Пожарът там бе умишлен и собствениците целяха да построят голям жилищен комплекс с търговски център. Арх. Ковачев пък обясни, че предвиждането там н аресторант е, защото от район Лозенец има издадени скица и виза за строеж на ресторант и екипът се е съобразил с това. Сред предложенията на гражданите имаше и такива за създаване на трамвайно трасе, което да отива до Зоопарка. Други пък неодоволстваха заради разминаване в картите на собствеността, която била неточна. Повечето от гражданите подаваха сигнали за нередности на обекти в Борисовата градина, които не касаеха проекта, а районните кметове. Тъжно и жалко е положението със столичния колодрум, първия на Балканите, който е в центъра на Борисовата градина. Съоръжението е собственост на НСБ, търговско дружество на Спортното министерство, но както Столица.bg писа, дружеството писмето ще отстоява самостоятелността на обектите си в парка. Беше направена и заявка за издигането на нов стадион на мястото на съществуващия Българска армия. На обсъждането присъстваха общински съветници, представители на ММС, което има обекти в парка, както и районните кметове на Лозенец, Средец и Изгрев.

comment 0
visibility 3079
type-photo.svg
Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова: Ще подкрепя публично-частно партньорство за строителство на паркинги

Кметът на София Йорданка Фандъкова е възложила на районните кметове да търсят терени за изграждането на паркинги. Това сподели тя пред журналисти днес в кв. Мусагеница. Един от сериозните проблеми с паркирането е в район Студентски. Автомобилите масово спират върху зелени площи. За да опази зеленината кметът Димитър Дилчев се принуди да поставя огромни каменни блокове. Засега ефектът не е 100-процентов, но дава резултат. През лятото, когато има по-малко хора ще заградим тревните площи на още 2 - 3 блока и постепенно ще се справим с проблема, зарече се Димитър Дилчев. Очаквам от районните кметове предложения за терени за изграждането на наземни паркинги. Също така Столичен инспекторат да продължава да упражнява контрол за паркирането, за да опазим зелените площи в столицата, коментира столичният кмет. Тя заяви, че би подкрепила процедура за публично-частно партньорство за изграждане на паркинги, както и финансово. До момента има предложение от 3 районни кмета за места, където можело да се направят паркинги. Инж. Димитър Димов на "Надежда" вече строи такъв, за да реши поне отчасти проблема с паркирането в района.