Лоша защита от DDoS атаки е основната причина за блокажа на онлайн преброяването

ДБ: Лоша защита от DDoS атаки е основната причина за блокажа на онлайн преб

Снимка: Столица.bg

Редица проблеми, сред които основно неадекватна защита срещу DDoS атаки, са довели до блокирането на онлайн система за преброяването на населението на България, констатира парламентарната комисия дигитализация, електронно управление и информационни технологии.

„Основната причина за този срив е била кибератака от тип "отказ от услуга" (DDoS), при която достъпът до услугата е спрян, заради препълване на канала с фалшив трафик“, се казва в становище на комисията, която изслуша ръководството на НСИ на заседанието си във вторник.
Комисията, ръководена от Ивайло Мирчев от „Демократична България“, установи още, че е налице лошо техническо планиране на онлайн системата за кодовете, които се предоставят на физически преброители.

Тестването на системите и инфраструктурата преди въвеждане в експлоатация не е задоволително и не гарантира функционалността и защитата на системата, се казва още в становището. Държавна агенция "Електронно управление" не е влязла в правомощията си по съгласуване на проекта за внедрявяне на системата.

„Рекламната кампания, която проведе НСИ, показа незадоволителни резултати, не достигна до широката общественост и се оказа неефективна. Все още не ни е предоставен доклад за резултатите и ефективността й“, установи комисията по дигитализация.

Комисията се обедини около предложението, че гражданите, които са се преброили електронно, не следва да бъдат посещавани от преброител, особено в извънредна епидемична обстановка.
„Необходима по-добра координация между държавните органи при изграждането, внедряването и контрола на информационни системи, особено такива със стратегическо национално значение“, се казва в становището на комисията.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ВМРО: Благодарение на Джамбазки ЕП не прие резолюция, която обрич......

Европейският парламент отхвърли предложената резолюция на групата на Зелените, която имаше за цел ограничаване на използ...

Прочети още keyboard_arrow_right