Иван Велков: Въпросите за развитието на София често не са резултат на прозрачна политика

Иван велков Глас народен, кандидат за общински съветник

Снимка: Личен архив

Какво да очакват столичани от следващия СОС, как той ще работи и ще имали разместване на политическите сили в него? Това ще покажат изборите на 27 октомври. Предизборната кампания на кандидати за кметове и общински съветници е във вихъра си, а социологически проучвания допълнително натоварват с очаквания софиянци.

Столица.bg организира виртуален дебат на кандидати за общински съветници в София. В него ще участват Елен Герджиков - ГЕРБ-СДС, Иван Таков - БСП, Карлос Контрера - ВМРО, Иво Божков - Демократична България и Иван Велков - Глас народен.

- Господин Велков, очертава ли се много „шарен“ СОС?

- Да, очертава се да е не само ,,шарен”, а и много еклектичен и неефективен, поне в началото. Очаквам това, не заради големият брой партии, коалиции и инициативни комитети в предизборната, надпревара, а заради многото антагонистични, но повърхностни и самохвални лозунги, твърдения и обещания. На тази вълна от обещания в следващият Столичен общински съвет ще влязат хора, които колкото и да са различи и непримирими, според заявките им засега, ще трябва да намерят начин да приемат и гласуват решения за града и общината, при това спешно. Това означава да имат готовност, но и умения да убеждават с аргументи останалите в полезността на това, което предлагат, да могат и да преговарят, и да отстояват позициите си. Това въобще не е лесно и не се случва просто, защото някой има гениална идея. Много бързо ще трябва да се избира между ефекта и ефективността.

- На какво залагате в кампанията си и какви са приоритетите ви следващия мандат?

- На деловитост и отговорност. На това залагахме и досега, като Група 5, в работата си в Общинския съвет и аз лично, като негов заместник-председател. София, с нуждите и проблемите си, имаше и има остра нужда от такъв подход. Професионален и технократски, за да се навакса изоставането в редица области. Политиканстването, празнословията и нищонеправенето трябва да изчезнат от хоризонта, ако всички искаме да подобрим средата и качеството на живот на всички в града и общината.
Това са и приоритетите ни, на всички в листата на Глас Народен – професионализъм, рационалност, ефективност, смелост, скорост и конкретика.

Ние, в този мандат, натрупахме доста опит, въпреки пренебрежението, с което ни посрещнаха в началото. Сега сме съвсем наясно как в действителност фукционира и как буксува системата – от заседанията в комисиите, през гласуванията в залата на Съвета, до това как се изготвя бюджетът на столицата и как се приема. Как се избират приоритети и как се пилее ценно време? Съществените въпроси, които касаят развитието на София често не са резултат на прозрачна политика и смислен, конструктивен дебат. Именно това искаме устойчиво да променим и това ще продължим да отстояваме.

- Коалициите – предизборен трик ли са или съюз на идеи?

- Конюнктура, предизборна необходимост за някои, единствен шанс за други. От опит мога да кажа, че реален и устойчив, работещ съюз на идеи, принципи и каузи, въпреки усилията и заклинанията на практика е невъзможен. Такива са реалностите и такава е политическата ни класа. Сборът от цели е възможен и се практикува криво-ляво, съюза на идеи - само за предизборни кампании, за истинска работа е по-скоро утопия.

- Какво обедини лявото и дясното заедно зад Манолова?

- Нуждата. Въпреки че аз, откакто по-активно се занимавам в някаква степен с политика, не виждам никаква конкурентност в заявленията и проявленията при всички партии, особенно на тези с претенции. Има леви и десни хора, според тяхна лична и субективна преценка и самооценка, и това го разбрам. Те, обаче събрани в група, като партия, вече трудно отговарят на етикетите в тази координатна система. Но на въпроса - обединението идва от общата цел - да има промяна и разместване на властовите пластове.

- В много от предизборните програми се акцентира върху "интелигентния град" и дигиталната община. Приложимо ли е в работата на СОС?

- Приложимо е в работата на цялата градска управа и оттам в целият град и община. С мои колеги от години се занимаваме с тази въпроси и решения, и дори бих казал, че успешно ги прилагаме в частния корпоративен сектор. Убедени сме, че тези решения, технологично и концептуално, бързо могат да навлязат и в публичния, на ниво обществени сгради, улици, площади, квартали и райони. В работата на бъдещият СОС тези теми, освен таблетите за гласувания и достъпност на информацията, и данните за докладите, и гласуванията, трябва да станат стратегически приоритет, подкрепен с бюджет, организация и най-вече с мотивирани участници в процеса по превръщането на София в град със самочувствие, не отстъпващ на други градове или столици, а предлагащ дори повече на своите жители и гости.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (38%, 117 Гласове)
 • На време (16%, 48 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (17%, 52 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 77 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 11 Гласове)
Общо гласували: 305 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Софийски градски съд разреши вписването на партията на Слави Триф......

Партията на Слави Трифонов "Ива такъв народ" ще бъде вписана в списъка на политическите партии в България. Това постанов...

Прочети още keyboard_arrow_right