На консултациите за изборите: Може да отпада карантината за час, два

На консултациите за изборите: Може да отпада карантината за час, два

Снимка: Столица.bg

Здравно министерство изготвя протокол за изборите в условията на COVID-19

От Министрество на здравеопазването ще изготвят протокол за гласуване на предстоящите парламентарни избори в условията на епидемията от COVID-19. "Когато знаем окончателно датата на изборите ще има готов протокол", каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Проф. Ангелов, лекари, специалисти и експерти днес бяха на консултации при президента Румен Радев, за да се уточнят подробности за гласуването на гражданите.

Има подготвен план за 28 март, което първата възможна дата по Контитуция, обясни министърът на здравеопазването. Президентът Румен Радев поиска да се гарантира правото на вот на всеки гражданин. Основното е как ще гласуват болни и карантинирани, а целта е да се гарантира здравето на гражданите.

"Има два важни момента. Как гласуват гражданите безопасно и как гарантираме конституционното право и на тези ви изолация. Когато знаем датата, максимално бързо ще пренастроим този протокол", каза министър Ангелов.

Здравните власти са в постоянен контакт с Централната избирателната комисия. "Единият от вариантите е премахване на карантината за час два", предложи д-р Ангел Кунчев. За тези хора ще има специални секции. Надеждата е, че до 28 март ще има по-голям брой ваксинирани хора.

Пулмологън д-р Александър Симидчиев предупреди, че ангажираните с изборите хора ще бъдат не по-малко рискови от тези на първа линия.

Датата за парламентарните избори ще се определи с указ на президента Румен Радев, а крайният срок за това е края на януари 2021 г.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

БСП - София: България се нуждае от радикална трансформация...

На вчерашното си заседание членовете на Градския съвет на БСП - София приеха Програмна декларация за предстоящото заседа...

Прочети още keyboard_arrow_right