Район Панчарево с 25 места за лепене на предизборни плакати, 200 са общо в София

Район Панчарево с 25 места за лепене на предизборни плакати, 200 са общо в

Снимка: Столица.bg

Столична община с ГИС приложение за улеснение на избирателите

От 1000 до 5000 лв. ще са глобите в София за несвалени изборни плакати и преидизборни материали в 7-дневен срок след приключване на предизборната кампания за парламентарните избори на 4 април т. г. От Столична община определиха 200 места, на които в столицата ще могат да се разлепват агитационни материали.

В район Панчарево местата са най-много - 25 бр., Кремиковци - 17 бр., Подуяне - 15 бр. По 3 места са в район Студентски и Красна поляна. Само две места има в Люлин. Традиционни за плакати места общинска собственост са афишни колонки и афишни табла, трафопостове, както и сградите на партийните клубове. 

Забранено е лепенето на предизборни материали по паметници, дървета, елтабла, спирки на градския транспорт и стълбове за осветление. Забранява се и ползването на герба на Република България, както и символика на религиозна основа и на чужди държави.

Кампанията свършва на 2 април т. г. и до 11 април всичко трябва да е почистено, както и да са премахнати билбордовете с политическа реклама. На територията на Столична община има 450 билборда и за тази кампания се очаква голяма част от тях да се използват за парламентарните избори.

Масички по тротари, градинки, паркове и спирки на градския транспорт ще се премахват с решение на РИК. Сигнали за нередности могат да се подават до Столичен инспекторат, който ще контролира и почистването на агитационните материали, както и до РИК.

Премахването на плакати от публична сгради също става снареждане на РИК чрез районните кметове, които трябва да създадат организация по премахването. "Най-много сигнали за нередности се оплучават в последните 2 седмици от предизборната кампания. А глобите се налагат след 7-дневния срок. Най-често не влезлите в парламента забравят да си свалят плакатите", предупредиха пред Столица.bg запознати с контрола. На последните избори - местните през есента на 2019 г., в София са наложени глоби за 10 200 лв. на 5 формации.

Към определените от Столична община 200 места за лепене на предизборни материали, такива могат да се поставят и на търговски обекти със съгласието на собственика.

Информационна система пусна Столична община, с която максимално ще се улеснят избирателите в София за предстоящия парламентарен вот на 4 април т. г.  Столичани ще могат бързо да направят справка в новата платформа и да си спестят време в изборния ден.

Системата е уеб базирано ГИС приложение, в което има информация за бързо ориентиране на избирателите. В него може да се намери номера на избирателната секция, в която могат да упражнят правото си на вот и точната й локация на територията на Столична община, както и да направят справка в избирателните списъци.

Системата е достъпна на arcgis.sofia.bg/EsriBg.Sofia.Municipality.Elections/, включително и през мобилни устройства с удобен интерфейс, лесен за ориентация от потребителя и достъпен през всички браузъри. Има информация за секциите, определени за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването. 

23, 24 и 25 РИК на София също могат да се видят в системата, както и връзка към сайта на ГД ГРАО за избирателните списъци и от там да се провери мястото за гласуване. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (10%, 49 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (18%, 93 Гласове)
 • Не, несъвместими са (16%, 83 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (48%, 246 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 40 Гласове)
Общо гласували: 511 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ЦИК обяви окончателно: ГЕРБ - СДС ще има 75 депутати, "Има такъв ......

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви броя на мандатите на партиите в новия парламент. Първа политическа сила е Г...

Прочети още keyboard_arrow_right