Румен Христов: Денят на независимостта трябва да е национален празник, това е най-важният ден от новата история на България! (СНИМКИ)

photo_library
 • Румен Христов: Денят на независимостта трябва да е национален празник, това

  Снимка: ГЕРБ София

 • Румен Христов: Денят на независимостта трябва да е национален празник, това

  Снимка: ГЕРБ София

 • Румен Христов: Денят на независимостта трябва да е национален празник, това

  Снимка: ГЕРБ София

 • Румен Христов: Денят на независимостта трябва да е национален празник, това

  Снимка: ГЕРБ София

 • Румен Христов: Денят на независимостта трябва да е национален празник, това

  Снимка: ГЕРБ София

 • Румен Христов: Денят на независимостта трябва да е национален празник, това

  Снимка: ГЕРБ София

 • Румен Христов: Денят на независимостта трябва да е национален празник, това

  Снимка: ГЕРБ София

Колко е малък паметникът на Независимостта, за разлика от този на съветската армия, който се извисява над цяла София и чието място не е там

Кандидати за народни представители от ГЕРБ-СДС заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заместник-кмета по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ Мирослав Боршош, граждани и общественици поднесоха венци пред Паметника на независимостта в чест на 114-годишнината от обявяването на Независимостта на България.

„Преди 114 години София е посрещнала новината за обявяване на Независимостта достойно. Днес благодаря на всички хора, които дойдоха на Паметника на независимостта, за да почетем този ден. Ден, който е в сърцето на всеки един от нас. Както се казва в прочутия Манифест „Свободна и независима България, достоен представител в цивилизования свят“ и днес ние трябва да останем смели, мъдри, заедно с цивилизования свят, с ясни послания и ценности. Радвам се, че София показва това.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която поднесе цветя на Паметника на независимостта в столицата.

„Честит празник на всички българи! Да са живи и здрави! Смятам, че Денят на независимостта трябва да стане национален празник, защото това е най-важният ден от новата история на България! Ден, в който ние обявяваме независимостта, постигната без капка кръв, говоря конкретно за този ден и за този акт, благодарение на усилията на политици и на дипломати“. Това заяви по случай празника Румен Христов – водач на листата на ГЕРБ-СДС за 23 МИР София.

„Освен това искам да отбележа нещо, което всички софиянци виждат и коментират. Ние положихме цветя в знак на почит към нашите предци на Паметника на независимостта, който е изграден само преди 20 години. Виждате с какъв размер е, колко е малък, за разлика от Паметника на съветската армия, който се извисява над цяла София и чието място не е там. Аз смятам, че ние трябва да уважаваме нашата история, че България заслужава да уважава своите предци и своите политици, които са направили много, за да бъдем това, което сме днес! Така че, нека да помислим в тази посока!“, призова Румен Христов.

Своята почит пред всички наши предци, извоювали Независимостта на България, отдаде и Любомир Талев – кандидат за народен представител от 24 МИР София.

„Това, което трябва да знаем за този ден е, че след Санстефанския предварителен мирен договор и Берлинския конгрес България не е независима държава, а е васално или трибутарно, казано на тогавашния език, княжество на Османската империя. Българският владетел е васал на султана. Българската дипломация няма право на самостоятелни действия на международната сцена. България дължи данък на Османската империя. Това спъва до голяма степен нормалното развитие на младата българска държава, макар че още първите български правителства се стараят да сведат тази васална зависимост до чиста формалност. Но все пак България не фигурира през тези години в списъка на независимите европейски държави. В този ред на мисли обявяването на независимостта е една огромна крачка към нормалното и пълноценно развитие на българската държава. В перспектива, тъй като вече българското правителство може да води собствена външна политика, независимостта дава възможност за дипломатическата подготовка на войните за освобождение на останалите под Османско робство българи в Тракия и Македония. Неслучайно, когато българският владетел Фердинанд I приема титлата „цар на българите“, това означава цар на всички българи, не само на тези, които живеят в свободна България, но и на останалите под чужда власт българи в Добруджа, в Поморавието, в Тракия и Македония. Радостта в Македония сред македонските българи е огромна и те навсякъде се поздравяват с „Честито царство“, разказа от своя страна Любомир Талев.

Той отбеляза още, че независимостта на България е извоювана с много успешно и умело лавиране от страна на българската дипломация между двата лагера на Великите сили – Централните сили и Съглашението.

„Голямата поука в днешния ден е, че България е част от един глобален свят и не можем да не се съобразяваме с Великите сили, но в същото време всички ние, нашите държавници, винаги трябва да отстояваме преди всичко българския национален интерес, българската независимост и тя да бъде на първо място в мислите и делата ни“, категоричен е Любомир Талев.

Сред кандидатите за народни представители от ГЕРБ-СДС, които присъстваха на тържествената церемония пред Паметника на независимостта, бе и проф. Асен Балтов.

„Денят на независимостта е постигнат благодарение на българския дух на политици, просветители и силното желание на народа за самостоятелна и изконна България! Силно се надявам този дух да е жив и днес и да не позволяваме на чуждопоклоннически настроения да завладеят държавата ни“, подчерта проф. Асен Балтов – кандидат за народен представител от 23 МИР София.

Тържествени химни като „Шуми Марица“ изпълниха Гвардейският представителен духов оркестър, Софийският духов оркестър и смесен хор „Света София” с ръководител Валентин Бобевски.

Слово произнесе историкът доц.д-р Йордан Ефтимов.

Честването е част от Календара на културните събития на Столична община.

ГЕРБ София

Купуването и продаването на гласове  е престъпление!

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Карлос Контрера: Ултралибералният модел системно проваля Европа...

Европейски културен уикенд на Партията на европейските консерватори и реформисти (ЕКР) ще се проведе в София от 12 до 14...

Прочети още keyboard_arrow_right