Валентин Тончев, кандидат в столичния 23 МИР: Всеки усеща по джоба си липсата на адекватна държавна власт

Валентин Тончев, кандидат в столичния 23 МИР: Всеки усеща по джоба си липса

Снимка: Личен архив

Дистанцията с Демократична България е продиктувана от клиширания модел, който тази формация възприе, казва експертът по международни отношения

Валентин Тончев е експерт по международни отношения, роден през 1984 г. в гр. Димитровград, България. Завършва бакалавър по социология и икономика и магистър по международни отношения в университета в Страсбург, Франция. Между 2009 г. и 2014 г. е мениджър развитие на Атлантическия клуб в България. В периода 2010 г. – 2013 г. става председател на Младежко евро-атлантическо дружество и отговаря за дейностите, инициативите и изпълнението на международни програми и проекти, част от които са финансирани от ЕС и НАТО. През август 2014 г. се присъединява към делегацията на ДПС в Европейския парламент, където е като външнополитически съветник на евродепутата Илхан Кючюк. Пред Столица.bg валентин Тончев споделя, че партията има амбициозна програма за влизане в СОС.

- Господин Тончев, защо се върнахте от Брюксел, там бяхте в екипа на евродепутата Илхан Кючюк?

- Всъщност не съм напускал столицата откакто завърших образованието си във Франция през 2009 г. Географските граници в ЕС са от доста време условни и това ми позволяваше да разпределям времето между София и Брюксел. Семейството ми живее тук, детето ми ходи на училище тук и за тези девет години в Европейския парламент каузата „България“ винаги е била водеща – както за мен, така и за цялата делегация на партията ни.

- Водач сте в 23 МИР в София и втори в листата на 26 МИР Софийска област, защо искате да станете депутат?

- Защото колкото и механизми и лостове да имаш в рамките на Европейски съюз, ако не си си написал домашното в България, те не могат да се употребяват пълноценно. Ще използвам моя външнополитически опит именно за формулиране на адекватни цели на национално ниво, за които да търсим подкрепа на международно. В момента България не стои добре на международната сцена. Това е жалко, защото ние можем да европеизираме Балканите и да налагаме уникалния български етнически модел на толерантност и заедност.

Живеем в един твърде свързан свят, в който никоя държава не може да се развива сама за себе си. Изкуството е именно в намирането на баланс на интересите. За тази цел обаче е нужда прагматична визия, ясни аргументи и политическо съгласие на първо място у нас, в България.

- Липсва експерт като вас във външната политика в парламентарната група на партията ви ли?

- Смея да твърдя, че ние сме единствената партия в България, която не страда от липса на експертен ресурс. Само ще припомня, че единственият българин, който е президент на европейска политическа формация е представител на партията ни - Илхан Кючюк. 

- Роден сте в Димитровград, живяли сте в Пловдив, а сте в две софийски листи, защо?

- Проблемите на хората са сходни. Обедняването и нивото на инфлация е негативен феномен, който засяга всички българи. Освен това 23-ти МИР в София може би най-добре описва палитрата на нашата партия. Гражданската и етническа мозайка от бул. Витоша, през Студентски град до Владая обхваща в синергия основните либерални ценности.

- С какво първо трябва да се заеме 49-ото НС?

- С това, което Конституцията предвижда и ни задължава да направим по силата на процедурата, предписана в чл. 99 – консултации и диалог за съставяне на правителство. Това е кризата на кризите, която трябва да се реши.

Паралелно с това парламентът трябва да се заеме с темата за бюджета. От много време предупреждавахме за притеснителните данни, изнесени от Министерството на финансите. Безразборното харчене на пари и тегленето на външен дълг няма как да доведе до нищо добро. Трябва да се състави редовно правителство с наше участие, защото ние неведнъж сме показвали, че можем да преведем страната през трудни времена.

- Мислите ли, че има вариант България да има редовно правителство след 2 април?

- Това е наше задължение. Крайно време е да превърнем дневния ред на хората в дневен ред на политиците. Затова ни плащат българските граждани. Дали харесваме някой или не, в никакъв случай не е основание да не си вършим работата. Представете си какво ще стане, ако изложите този аргумент в частния сектор.

- Ще поставяте ли червени линии?

- През последните две години видяхме, че политиката на червени линии не води до нищо положително. Затова алтернативата и предизвикателството, което ДПС отправя, е коренно различен подход – разум, отговорност и диалог. Никога не сме отказвали разговор. И той е неизбежен, ако искаме да възстановим онова минимално съгласие в обществото, въз основа на което изобщо съществува общество.

- Господин Тончев, ДПС е от първите демократични партии в СДС и естествен коалиционен партньор на десните в България, през 2001 година влязоха в коалиция, а през 2013 бяха партньори с БСП. Защо партията ви в момента е толкова далеч от Демократична България?

- Ще си позволя две уточнения. Първо - когато падна комунистическия режим нашата партия бе първата партия, която се регистрира в демократична България. Второ, по време на нашите правителства 2001-2005 г. и 2005-2009 г., България реализира своите най-големи успехи в модерната си история – членството в НАТО и приемането в Европейския съюз. Това говори достатъчно за демократичните и външнополитически ценности, които следваме неотклонно от 1989 г. насам. Това е и периодът, в който България начерта своя цивилизационен избор и успя да регистрира най-високите икономически показатели.

Относно дистанцията с Демократична България – тя е продиктувана от клиширания модел, който тази формация възприе като основна линия на маниер и политика. Те налагат един модел: „Всичко, което е добре за нас, е добре за държавата“. Ние няма как да се съгласим с тази констелация.

- Политическа, партийна, икономическа или личностна е тази отдалеченост?

- Отдалечеността е пряка функция, на определени зависимости, в които сами са се поставили. Но партията ни остава националнотговорна и никога не изклюва диалога, особено когато България е в тежка ситуация. Ние ще се радваме, ако политическите партии в условия на критическа дискусия, намерят сили да познаят истината, която ще ги освободи от зависимостите.

- Ще опитате ли отново късмета си и през есента, ще има ли листа за общински съветници в СОС и кандидат за кмет на София?

- Смятам, че партията ни дава много силна заявка със столичните листи за народни представители. В 23 МИР София например имам честта да съм водач на листа с млади, образовани и модерни хора, със средна възраст на листата 34.8 години.

- Амбициите ви са очевидни, но запознати ли сте с проблемите на София, на столицата, на софиянци?

- Презастрояването в столичните райони, мръсният въздух и некачествени комунални услуги са познати за всички софиянци проблеми. Те са видими и с невъоръжено око, но решението им предполага съвместни усилия. Елементарен пример: само за да се пусне една нова детска градина в експлоатация са нужни разрешителни и съгласувателни процедури от над тридесет институции. Ето нещо, което може да се подобри – намаляване на дублиращите се функции на институциите, облекчаване на регулаторните режими за гражданите и бизнеса, както и подобряването на взаимодействието между община и държава. Крайно време е София да стане един наистина модерен град (smart city) по европейски модел. 

- Какво загуби България във външнополитически план при влизането в серия от избори за последните 2 години?

Загубите ни са съвсем реални и измерими. Вместо да се доближаваме, се отдалечаваме от Шенген. Получихме поредното отлагане за Еврозоната, съответно нямаме достъп до Европейския механизъм за стабилност (ЕМС). Смятам, че тези неуспехи говорят достатъчно. През поледните две години не успяхме да дефинираме, синхронизираме и да защитим ясни тези и аргументи, отговарящи на националния ни интерес. Така за пореден път останахме в периферията на взимането на решения, понеже вдъхваме неустановеност и несигурност в партньорите ни. Позицията ни, или по-точно зле дефинираната ни позиция за войната в Украйна, е нагледна илюстрация.

- Това как се отразява на България по отношение на Оперативните програми и Плана за възстановяване и устойчивост?

- Ще ви дам само два показателни примера. С огромно закъснение, едва сега уж започваме да разходваме някакви средства по Плана за възстановяване и устойчивост, докато другите държави от ЕС вече изпращат отчетите си за финални плащания. За много български земеделски стопани забавянето по Програмата за развитие на селските райони е фатално. В момент, в който родните производители са изправени пред много силна ценова преса от чужбина, те не срещат адекватна подкрепа от държавата. Тук искам да отбележа, че нашата партия е единствената, която реагира на нуждите на сектор „Земеделие“ в най-тежкия период за българското селско стопанство. Като добавим и че българските общини са на прага на фалит, а малкият и среден бизнес едва оцелява провалът по реализирането на Плана и европрограмите е неоспорим.

- Колко загуби България и колко ще загуби, ако и след 2 април нямаме редовно правителство?

- Мисля, че всеки усеща по джоба си липсата на адекватна държавна власт. Не е случайно, че през последните години не се намери и един голям чуждестранен инвеститор, който да повери парите си у нас.

Изборите придобиха нюанс на самоцелна игра, твърде отдалечена от реалните проблеми на хората и вместо да ги приобщят, ги отдалечиха още повече. Налице е огромна дистанция между предизвикателствата на днешния ден и дребнавите сметки на политическите играчи. Заради тяхната арогантност и отдалеченост от реалните проблеми на хората, стигнахме дотам, че бюджетните отношения да се уреждат с постановления. Не е нормално данъчна политика да се води от „декрети“ на служебни правителства.

Липсата на каквато и да е била сигурност и предвидимост води не само от отдръпване на инвеститори. Нещо повече – самите граждани се оттеглят от собствената си държава. Да се възстанови доверието са нужни разум, отговорност, диалог - това са решенията.

 Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Умът ти е като някое дистанционно, винаги липсва, когато ти трябва.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Регистрираха по HEMS хеликоптерна площадка на "Струма", ще се сти......

Хеликоптерната площадка на магистрала "Струма", до тунел "Железница" вече е регистрирана по HEMS. До София ще се стига з...

Прочети още keyboard_arrow_right