ВМРО и Камарата на архитектите подписаха меморандум за сътрудничество

ВМРО и Камарата на архитектите подписаха меморандум за сътрудничество

Снимка: ВМРО

Те се обедниха около идеята за нов ЗУТ в следващия 45-и парламент

Днес, 30 март (вторник), се проведе среща по инициатива на Българската камара на архитектите и ПП „ВМРО – Българско национално движение“. На срещата присъстваха от страна на ВМРО – водачът на листата с кандидати за народни представители за 25 МИР – София и 16 МИР – Русе Искрен Веселинов, водачът на листата за 14 МИР Перник д-р Султанка Петрова и кандидатът от Бургас д-р Георги Дракалиев.

От Камарата на архитектите в България участие в срещата взеха председателят на УС арх. Владимир Милков, заместник-председателят арх. Константин Пеев и арх. Мартин Христов.

Искрен Веселинов представи програмата на ВМРО в частта строителство, а именно:

1. Максимално облекчаване на инвестиционния процес в строителството за градани и фирми при зачитане на обществения процес.

2. Приемане на отделни закони, регламентиращи градоустройството, проектирането и строителния процес на мястото на съществуващия ЗУТ.

3. Намаляване на административната тежест и преминаване към модел, при който общините съгласуват проекти само на идейна фаза, а другите им функции се поемат от строителния надзор.

4. Електронно строително разрешение и максимална цифровизация на процеса.

5. Законодателно решение за бързо и равностойно обезщетяване на собственици на терени, попаднали в уличната регулация, както и за изграждане на инфраструктурата от общините към новостроящите се сгради.

6. Освобождаване от ДДС при закупуване на жилищен имот от младо семейство.

Веселинов припомни, че всъщност от ВМРО са инициаторите на комплексната виза, която цели всичко да се случва на едно гише, но за съжаление общините не са заинтересовани от този вариант за облекчаване на бизнеса и хората. Самият Веселинов е пуснал една анкета в НСОРБ за този акт, но общините масово не го използват. Това е един мълчалив саботаж, а за нас това е правилната посока.

В по-глобален план искаме в началото на този мандат да спрем с кръпките по Закона за устройство и територията и да направим нов закон.

Председателят на УС на КАБ благодари за отношението. Ние от Камарата на архитектите имаме амбицията да участваме и подпомагаме експертизата и искаме да помогнем за малките неща в проблематиката. 102 са поправките в ЗУТ. Имаме нужда от нов закон – дали ще бъдат един или два – това е друг въпрос. Защото там е юридически въпросът. Или един кодекс, има решения, трябва да се работи по тях, обясни арх. Милков.

Ето защо нашето желание е да си сътрудничим по тези въпроси. Отговорно заявяваме, че когато имате нужда от нашата експертиза – ще бъдем адекватни и ще Ви помагаме и по тази причина предлагаме да подпишем този меморандум за сътрудничество, каза още председателят на Камарата на архитектите.

Кандидатът за народен представител от Бургас инж. Георги Дракалиев отвори въпроса за опазването на културното наследство. Наскоро в с. Ардино видях паметни плочи на турски език – изписани са имена на хора, които ги няма в историческите документи и пише, че са избити от българи. А отдолу са изписани хората, които са финансирали този паметник и те са от Р Турция. Трябва да има законодателство в тази посока – не са съгласувани с МО, нито по Закона за културното наследство. Това са възпоменателни паметници. Но трябва да са на български език. В по-големите общини има съвети, които одобряват всички паметници, плочи и т.н., но може би в Кърджалйско не е така.

Арх. Пеев поздравяви ВМРО, защото тя е единствената партия, която се свързва с изконите земи на България. Вие сте еиднствената партия, която се занимава с демография, посочи той.

Д-р Султанка Петрова – водач на листата в Перник заяви: Искам да благодаря за срещата и за темата демография. Ние от ВМРО държим на демографското развитие и сме заложили разделяне на МТСП на две министерства – на труда и на социалата политика и демография. За нас е важно демографията да върви в правилната посока. В края на срещата бе подписан от двете страни меморандум за сътрудничество.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (9%, 53 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (17%, 98 Гласове)
 • Не, несъвместими са (16%, 90 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (50%, 286 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 575 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ЦИК обяви окончателно: ГЕРБ - СДС ще има 75 депутати, "Има такъв ......

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви броя на мандатите на партиите в новия парламент. Първа политическа сила е Г...

Прочети още keyboard_arrow_right