МОН: Училищата и детските градини в София и в страната ще се затварят само в краен случай

-

Снимка: кадър

Присъственият учебен процес в училищата и центровете за специална образователна подкрепа (ЦСОП) ще бъде преустановяван само в краен случай. Това предвижда Националният оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, който беше представен днес. Детските градини няма да бъдат затваряни изобщо.

"Ние имаме ежедневен диалог с МЗ, с координацията на премиера. Нов подход – приоритетизираме образователната система, спрямо другите системи, защото отчитаме вече тежки изменения в качеството на образованието. Изостри се противопоставянето между родителите по отношение на това дали децата да учат онлайн или не. Вторият проблем е загубата на мотивация у част от учениците да се върнат обратно присъствено в клас". Това обяви министър Николай Денков.

Локални мерките за дистанция, маски, дезинфекция не се променят. Променят се обаче критериите, с които ще се оценява риска в областите – дали има риск от претоварване на болниците. Остава правото на избор родителите да оставят детето вкъщи на онлайн обучение, ако преценят, че има риск. Както и досега, ако се появи ученик с позитивен PCR или антигенен тест, паралелката му трябва да бъде карантинирана.

Министърът на образованието обясни какви действия ще се предприемат във всяка от четирите фази на заети интензивни легла:

При 50% заети интензивни легла – 1 етап – засилва се контролът за мерките. Ще продължат заниманията по интереси, без да се смесват паралелки. Спират се екскурзиите, посещенията на музеи и зелени училища. Състезания и олимпиади – присъствени с дистанция, зелен сертификат или тестване.

При 60% заети интензивни легла - 2 етап – спират се заниманията по интереси, с изключение на занималните.

При 70% заети интензивни легла– 3 етап – 1-ви до 4-ти клас остават присъствено, а от 5-ти до 12-и клас – режим на ротация в периоди от по 1 седмица.

При 80% и повече заети интензивни легла - 4 етап – децата от 5 до 12 клас преминават в онлайн форма на обучение, а за тези от 1-ви до 4-ти клас ще се решава според конкретната ситуация – ако заболеваемостта е висока или ако не са налични достатъчно легла за интензивни грижи на деца – учениците в начален етап на образование (до 4-ти клас) също ще учат онлайн.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Временен пункт за ваксиниране срещу Covid отварят на пазара "Дими......

Временен мобилен ваксинационен пункт ще бъде разкрит в столицата, съобщават от СРЗИ. Пунктът се отваря във връзка с иниц...

Прочети още keyboard_arrow_right