Новите мерки: Всички дейности на закрито - само със „зелен сертификат“

-

Снимка: Stolica.bg

 

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви на брифинг нови противоепидемични мерки поради тревожното нарастване на случаите на Covid-19 в страната. Съгласно новите правила, всички дейности на закрито ще се извършват само при наличието на „зелен сертификат“ - завършен цикъл на ваксинация или преболедуване, удостоверено с направен антигенен тест в последните 48 часа или PCR тест в последните 72 часа.

Заповедта за новите мерки влиза в сила от 00.00 часа в сряда (20 октомври) срещу четвъртък (21 октомври). Пълният ѝ текст ще бъде разпространен до края на деня.

Изискването за „зелен сертификат“ ще е в сила за всички кина, театри, циркови представления, концерти, музеи, галерии, магазини тип МОЛ, магазини над 300 кв. м., фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни за занимания на граждани, заведенията за хранене и хотелите по смисъла на член 124 от Закона за туризма. Засега за пътуването в градския транспорт правилото няма да важи.

Преустановяват се свижданията в лечебни заведения и в домовете за социални услуги, съобщи още Кацаров. Въвежда се изискване за всички работещи в лечебни заведения да работят при наличие на зелен сертификат. Това изискване се въвежда и за работещите в старчески домове.

По отношение на училищата министърът обясни, че присъствените учебни занимания ще бъдат преустановени във всички общини, където 14-деневната заболеваемост е над 750 на 100 хил. население. Училищата ще бъдат разглеждани по общини, а не по области и не като цяло в страната. Кацаров подчерта, че за учителите не се въвежда изискване за наличие на здравен сертификат.

В университетите също ще се допуска присъствено обучение на студентите само при условие на представен „зелен сертификат“.
Преценката остава на съответния университет дали занятията да продължат присъствено или да са онлайн, но ако изберат да бъде присъствено, то трябва да бъде при спазване на изискванията за наличие на „зелен сертификат“.

Контролът по спазване на мерките ще се осъществява от Инспекцията по труда, от регионалните здравни инспекции и от МВР, като всички проверяващи също ще бъдат задължени да представят здравен сертификат. Ще бъдат контролирани и лабораториите, които извършват тестове и издават сертификати, а при установяването на фалшиви сертификати лицензът на лабораторията ще се отнема.

"Препоръката към всички администрации е максимален брой услуги да се предоставят онлайн. Която организация не успее да въведе вход със селен сертификат, то тя ще затвори - ще спре работа", категоричен беше Кацаров.

Според министърът се очаква се в следващите две седмици да се прецени дали новите противоепидемични мерки имат ефект.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
 • - Твърдо ДА (42%, 495 Гласове)
 • - Твърдо НЕ (20%, 234 Гласове)
 • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 242 Гласове)
 • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 188 Гласове)
 • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1173 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Глобиха управител на заведение в Студентски град, не спазва мерки......

Глоба за неспазване на мерките срещу COVID-19 е наложена на управител на заведение в столичния Студентски град. При пров...

Прочети още keyboard_arrow_right