Проф. Иво Петров с коментар за физическите нарушения, до които води COVID-19

Проф. Иво Петров с коментар за физиологичните нарушения, до които води COVI

Снимка: Столица.bg

Кардиологът и общински съветник проф. Иво Петров коментира пред БНТ кои са физическите нарушения, до които води COVID-19. Той обясни, че те се появяват не заради въздействие на самия вирус, а по-скоро като реакция на нашия организъм. Това е свързано веднъж с  намаляване на кислородното съдържание, втори път с повишената склонност към образуване на тромби, трети път с увеличената склонност към възпаление.
 
"Още в началото забелязвахме известно разминаване между намаляването на вирусното число и покачването на възпалителните и тромботичните усложнения, което в страни с много повече случаи от нас се доказа. Тези, които по-тежко преживяват инфекцията, имат такива следващи, последващи нарушения, които нямат връзка с числото на вируса", обясни зам.-председателят на СОС.
 
Той допълни,че лекарите са наясно, че нямат специфично антивирусно средство срещу COVID-19 и най-вероятно така ще бъде. В опита на българските медици се ползва едно класическо средство, отдавна познато и доста ефикасно в ранните фази на заболяването. Става дума за йонизиране на въздуха и на водата. "И неслучайно започнаха да излизат и международно ръководства за обеззаразяване на средата. От тази гледна точка, ние в България разполагаме с едни от най-добрите средства благодарение на един от най-големите изобретатели на нашето съвремие - проф. Ганев, и аз смятам, че трябва да се обърне повече на внимание на такива средства, които биха могли да защитят огромни групи от хора", допълни проф. Петров.
 
Според него трябва да има лабораторни изследвания 2 седмици и 4 седмици след прекратяване на активната инфекция. Необходимо е да се следи и клиничната картина. Ако пациентът пак получи задух или има кашлица, това не е добър знак. Всичко това сочи към намаляване на кислородното съдържание.
 
 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

От 70 контактни ученици в столичното "Петко Каравелов" само 8 са ......

47 са заразените с COVID-19 в София от общо 154 в страната за последното денонощие. След столицата област Благоевград - ...

Прочети още keyboard_arrow_right