Влизат в сила новите ковид мерки в София

-

Снимка: Столица.bg

От днес, 4 август, на територията на София влизат в сила нови мерки за ограничаване разпространението на коронавирус.

След разговор с новия министър на здравеопазването, вчера беше решено мерките да действат в продължение на две седмици - до 19 август.

"Всички лица, когато се намират в закрити места, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване, в т.ч. лечебни заведения, аптеки, оптики, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, търговски обекти, в търговските обекти разположени в МОЛовете, транспортните средства за обществен превоз (трамваен, тролейбусен, метро влакове, таксиметрови автомобили и маршрутни таксита), железопътни гари, автогари, летище София, метростанции, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба", се казва в заповедта на СРЗИ.

Изключения се допускат за децата до 6 г., персонала и клиентите в заведенията за хранене и развлечения, спортуващите на закрито за времето на физическата дейност, участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване (лекция, презентация и др.) при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. от останалите участници.

При непосредствено обслужване на клиенти, изискващо разстояние по-малко от 1,5 метра е задължително използването на защитна маска за лице. По изключение се допуска обслужване на клиенти без защитна маска за лице, когато са осигурени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване и дезинфекция.

Изискването за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. се въвежда отново за всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на
открити обществени места, на които има струпване на хора.

Здравните власти препоръчват при възможност лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и да предоставят съответните услуги в електронна среда.

Ще се провежда и засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

Управителите и собствените на обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, както и за организаторите на масови мероприятия трябва да поставят на видно място информационни табели или информират по друг начин потребителите на услуги за задължението за спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски на лицето при посещението на съответния обект.

Противоепидемичните мерки могат да бъдат променяни в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област София-град, се отбелязва още в заповедта.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 169 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1071 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1267 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

222 са новите случаи на COVID-19 в столицата...

222 са новите случаи на коронавирус в столицата, а общо за страната положителните тестове за последното денонощие са 818...

Прочети още keyboard_arrow_right