ГДБОП задържа в София 4 в международна група за финансови измами

ГДБОП задържа в София 4 в международна група за финансови измами

Снимка: Столица.bg

Кандидатит инвеститори внасяли начална такса от 250 евро, жертви на схемата са хиляди, щетите са за над 80 млн. лв.

Трима български граждани и един германски са задържани в София при мащабна международна акция на Германия, Австрия, Сърбия и България. С операцията е разбита международна престъпна група за измами. Схемата е била за фиктивна търговия с финансови инструменти,  корупция, компютърни престъпления и изпиране на пари.

Жертвите на международната престъпна мрежа са хиляди граждани на десетки европейски и други държави. По предварителни изчисления щетите от измамите възлизат на близо 80 млн. евро при положение, че голям брой пострадали лица не са подали жалба.

Сред задържаните, с европейска заповед, в София са и предполагаемите ръководители на престъпната група. В Сърбия са задържани пет лица и са поставени под наблюдение над 30 банкови сметки, запорирани са движими вещи и парични средства. В Германия е блокирана банкова сметка на престъпната група с над 2.5 милиона евро, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Действията на българските прокурорски и полицейски органи при съвместната реализация предизвикаха мигновена реакция на партньорските служби. В Националното бюро на България в Евроджъст бяха получени благодарствени съобщения от Националното Бюро на Германия в Евроджъст, от Европол, Службата на главния прокурор в Бамберг, Прокуратурата в Австрия за противодействие на икономическата престъпност и корупцията, Прокуратурата на Сърбия.

В операцията по задържането на четиримата от членовете на групата в София са участвали Специализираната прокуратура, Софийската градска прокуратура, отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП и Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ в МВР под надзора на Върховната касационна прокуратура. Действията им са координирани с партньорските служби от Националното бюро на България в Евроджъст.

Разследването срещу международната престъпна група е започнало преди година в Главната прокуратура в гр. Бамберг, заедно с екип на Централната прокуратура на Австрия за борба с икономическата престъпност и корупцията. Подкрепа в обмена на информация и координиране на действията по разследването оказват Европол и Агенцията на ЕС за сътрудничество в наказателното правосъдие Евроджъст.

Механизмът на финансовата измама е следният: участниците в престъпната насърчават по електронна поща и с рекламни банери потенциалните жертви -"инвеститори" да се регистрират в създадена от групата нелицензирана платформа за дигитална търговия с бинарни опции и други финансови инструменти.

Кандидатите внасяли начална такса от 250 евро. Онези, които откликнат, незабавно биват „атакувани“ от т.нар. агенти и „лични брокери“, базирани в центрове за обаждания“ (колцентрове), предимно в Белград и София. Всеки "инвеститор" получавал достъп до приложение във фалшивата платформа, където да проследява движението на парите си. И по-точно, как те се „увеличават“ от реализирани търговски печалби.

На практика след "инвестирането" на всяка сума тя е била превеждана от участници в групата по сметки в различни точки на света. След поредица от последващи банкови транзакции с цел изпирането на парите, средствата били съсредоточавани по сметки, контролирани от международната престъпна група и разпределяни между участниците в нея.

За германския гражданин Софийският градски съд определи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража". Други двама от задържаните са под домашен арест, а един – с наложена парична гаранция.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 30 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (18%, 14 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (26%, 20 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 13 Гласове)
 • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 78 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Хванаха шофьор на микробус край Елин Пелин с 3.43 промила...

Заловен е шофьор на микробус край Елин Пелин, возещ работници към работно им място, с рекордно ниво на алкохол в кръвта ...

Прочети още keyboard_arrow_right