Съдят технически ръководител за причиняване на смърт при професионална непредпазливост

-

Снимка: Столица.bg

Обвинителен акт за причинена смърт по непредпазливост поради немарливо изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност е бил внесен в Софийски градски съд, съобщават от прокуратурата.

Доказателствата, събрани в хода на разследването сочат, че през 2016 г. било учредено гражданско дружество по Закона за задълженията и договорите за участие в ограничена процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Строително-монтажни работи – преустройство на зала „Света София“ в пленарна зала в сградата на Народното събрание, гр. София, пл. „Княз Александър I“ № 1.

По силата на сключения с НС договор, изпълнителят следвало да осигури за своя сметка охрана на строителната площадка, въпреки че сградата на НС, в която се намирал строителният обект, се охранявала от Национална служба за охрана. За технически ръководител на обекта бил определен обвиняемият А. М. , с призната квалификация „строителен инженер по конструкции и промишлени, жилищни и обществени сгради“.

Пострадалият Д. Т. бил охранител на строителния обект. На 06.07.2018 г. в 16:37 ч. той се явил на работа съгласно утвърдения график. В 20:44 ч. Д.Т. влязъл сам в строителния обект през входа откъм вътрешния двор на НС. Отишъл до отвор за монтаж на „Фасадна-вентилационна решетка“ и отвора в плочата (шахта), които били необозначени и необезопасени. Охранителят изгубил равновесие, опитал да се хване, но не успял и паднал през отвора за монтаж и отвора в плочата след него (шахта). В резултат на падането, той получил съчетана черепно-мозъчна, гръдна и коремна травма с нараняване на жизненоважни органи, от която загинал на място.

В хода на разследването са извършени оглед на местопроизшествието, извършена е аутопсия на трупа, множество експертизи, извършени от общо двадесет вещи лица, както и разпити на над шестдесет свидетели.

От доказателствата и заключенията на вещите лица се установява, че от техническа гледна точка падането на пострадалия през отворите и неговата смърт се намират в причинно-следствена връзка с немарливото изпълнение на задълженията от страна на техническия ръководител на строителния обект А. М.

Според обвинителния акт той не е изпълнил и не е контролирал спазването на изискванията за здравословни и безопасни условия на труд и не е спазил изискванията за обезопасяване чрез парапети, ограждения или здраво покритие, означаване или сигнализиране по подходящ начин, на отворите, създаващи опасност за падане от височина, съобщават от прокуратурата.

Действията по разследването са извършени от Националната следствена служба.

Предстои провеждане на разпоредително заседание по делото в Софийския градски съд.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Разкриха трета наркооранжерия в столичния кв. Орландовци...

Служители на Главна дирекция „Национална полиция“ разкриха трета наркооранжерия в столичния кв. „Орлан...

Прочети още keyboard_arrow_right