Софийска градска прокуратура: Присъдата на Виторио е малка и несправедлива за извършените престъпления

Софийска градска прокуратура: Присъдата на Виторио е малка и несправедлива

Снимка: Столица.bg

Внесеоха протест срещу присъда от 20 години затвор за двойно убийство на млада жена и дете

Софийска градска прокуратура (СГП) определи 20-годишната присъда на Виторио Александров като  е несъизмеримо малка и  несправедлива за извършените престъпления. Магистратите са внесли протест в Софийския апелативен съд (САС) срещу присъда на Софийски градски съд (СГС), постановена на софиенецът, който уби жена си и дъщеря си.

Извършените престъпления по чл. 115 от НК , по чл. 116, ал. 1, т.3, предл.2,алт.2,т. 4,предл.2, т. 5 и т. 12,предл.2, вр. чл. 115 от НК и по чл. 143, ал. 1,предл.1,алт.1 и алт.2 от НК не са получили необходимото наказание.

24-ти състав на Софийски градски съд днес призна за виновен подсъдимия по всички пунктове на обвинението. За престъплението по чл.115 от НК - убийство на Д.М., на подсъдимия е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 15 години.

За престъплението по чл. 116, ал.1, вр. чл. 115 от НК – убийство на малолетната си дъщеря, която се намирала в безпомощно състояние, му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за 20 години. За извършената принуда по отношение на таксиметров шофьор, за която е употребил сила и заплаха, е наложено наказание „лишаване от свобода“ за година.

Разпитаха свидетели по делото на Викторио, който уби жена си и дъщеря си в "Надежда"

С цитираната присъда на Виторио Александров е наложено едно общо най-тежко наказание - затвор за 20 години при първоначален „строг“ режим.

Софийска градска прокуратура смята, че постановената присъда е неправилна и незаконосъобразна със следните съображения:

Присъдата в частта относно размера на наложените наказания е явно несправедлива. Доказателствата по досъдебното производство недвусмислено сочат, че е извършено умишлено убийство на 2 лица – млада жена и детето й. По делото се установява, че деянието е извършено хладнокръвно. Подсъдимият по професия е охранител. За заемането на длъжността се изисква преминаване на лицата през психологически тест, като това обстоятелство обуславя по-висока психическа устойчивост. В.А. успешно е преминал този тест , т.е. той е бил с добра психическа устойчивост. СГП намира за неотносимо изнесеното от защитата твърдение, че В.А. е бил подлаган на постоянен тормоз от семейството на Д.М. , поради което е извършил деянието.

Подсъдимият е извършил второто деяние - убийството на собствената му дъщеря, която е била на година и една седмица, седем часа след първото убийство. Имал е достатъчно време да осмисли поведението си и да се предаде на органите на реда. Вместо това, той се е разходил в парка, а после е извършил друго престъпление - принуда по отношение на таксиметровия шофьор с пистолет. Впоследствие В.А. е легнал да спи и при пристигането на органите на реда хладнокръвно е застрелял спящата си дъщеря.

СГП намира, че така постановената присъда е в разрез с обществените интереси, с морала и основните ценности на обществото. Тя се явява несъразмерно малка и несправедлива с оглед на извършените престъпления.

В протеста си СГП е поискала САС да измени наложената присъда и на подсъдимия В.А. да бъде наложено най-тежкото предвидено в закона наказание, а именно - доживотен затвор без право на замяна.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За коя партия/коалиция ще гласувате на Парламентарните избори 2021?
 • ГЕРБ-СДС (31%, 284 Гласове)
 • БСП (4%, 39 Гласове)
 • Има такъв народ (18%, 161 Гласове)
 • ДПС (1%, 5 Гласове)
 • Демократична България (28%, 253 Гласове)
 • ВМРО (7%, 63 Гласове)
 • Изправи се! Мутри вън! (3%, 28 Гласове)
 • Воля-НФСБ (1%, 6 Гласове)
 • Друга партия/коалиция (1%, 12 Гласове)
 • Няма да гласувам / Не подкрепям никого (6%, 59 Гласове)
Общо гласували: 910 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Водач, употребил амфетамин, попадна в ареста на РУ-Ихтиман...

Нарушителят на правилата за движение по пътищата попаднал в полезрението на пътните полицаи около 20.20 часа снощи. При...

Прочети още keyboard_arrow_right