Софийска прокуратура изправя пред съда измамник, присвоил чуждо наследство и 195 000 лв.

Софийска прокуратура изправя пред съда измамник, присвоил чуждо наследство

Снимка: Столица.bg

Софийска градска прокуратура внесе изправя пред съда измамник, който с фалшив документ е присвоил чуждо имущество на починал мъж. Внесен е обвинителен акт за това, че чрез използване на неистински частен документ, той се разпоредил с чуждите пари.

Става въпрос за пари, които измамникът изтеглил на каса в брой парична сума, като документалната измама е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, с оглед размера на причинената вреда. 

Приживе, починалият Д.В. притежавал собственост върху недвижими имоти в гр. София и парична сума от 195 000 лв. Обвиняемият А. П., на 49 години, никога не е виждал, нито познавал Д. В.

През 2015г. А. П. представил пред нотариус неистинско саморъчно завещание, привидно издадено в негова полза от името на починалия. Направил искане за обявяване на завещанието, в резултат на което нотариусът издал по отношение на обвиняемия нотариално удостоверен препис от последното.

След обявяване на завещанието, в качеството на мним наследник, А. П. се снабдил с препис-извлечение от акта за смърт на Д. В. На 21.12.2015 г. обвиненият се явил в банка, където представил нотариално удостоверения препис на неистинското завещание, заедно с препис-извлечение от акта за смърт, представил се като наследник по завещание и направил искане за получаване на паричната сума от 195 000 лв.

Служител от банката извършил проверка в Столична община относно истинността на акта за смърт, който бил истински, а по отношение на починалия е било посочено, че са налице 3-ма наследници, без конкретизиране имената им, направил и устно запитване до нотариуса, който потвърдил обявеното завещание.
В началото на 2016г.

А. П. получил процесната парична сума на каса в брой. Обвиняемият е подписал декларация по реда на ЗМИП относно техния произход, като посочил, че ги е придобил чрез наследяване.

Обвинението е доказано от свидетелски показания, удостоверения за наследници, банкови документи, експертизи, веществени доказателства и др.
А. П. е с чисто съдебно минало. Срещу обвиняемия е взета мярка за неотклонение – „задържане под стража“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (27%, 192 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 255 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (2%, 15 Гласове)
 • Нови избори. (27%, 190 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 49 Гласове)
Общо гласували: 701 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В "Студентски град": Обиски заради група за пране на пари и измам......

Българската Специализирана прокуратура е извършила процесуално-следствени действия в София по молба за правна помощ, изд...

Прочети още keyboard_arrow_right