Софийски църкви са в центъра на вниманието на обирджии

 • Стоп кадър

  Снимка: bgonair.bg

От началото на годината до момента са извършени серия обири в столични църкви. Почеркът при всички е еднакъв, а пострадалите са поне 8 църкви, съобщава Bgonair.

Крадците имат еднакъв стил – взломяват църкавата и взимат каквото видят. Има случи на задигнати църковни книги, свещници, кутии с дарения и др.

Храмът "Свети Николай Мириклийски – Чудотворец“, който се намира в район "Връбница" в София е обиран вече два пъти -  през януари и на 3 март. От него са взети само пари. Сумата не е уточнена, но е била предназначена за издръжката на храма. Отец Методий Корчев споделя, че миналата година крадци отмъкнали каси с дарения за онкоболни. Той е възмутен и не може да разбере как нормални хора могат да крадат дори от Бога. Отецът изрази надежда тези хора скоро да се вразумят.

Според Николай Колев, юрист, обирите са еднакви, което доказва, че престъпната група е една и съща. Той смята, че извършителите са особено безнравствени, щом посягат на парите за изгръжка на  храмовете. Всеизвестно е, че в момента това е много трудно.

Има записи от камери, поставени в храма в „Овча купел“, които са запечатали нахлуването на крадците и кражбата на металните каси, иконите и дървените им поставки. Лицата на обирджиите, обаче, трудно могат да се разпознаят.

Редактор: Десислава Михалева

Времето в София

Въздухът в София

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Момчето, намушкало с нож друго в София, остава в ареста...

Съдът остави в ареста 15-годишният младеж, обвинен в опит за убийство на свой връстник. Инцидентът стана вечерта на 20 м...

Прочети още keyboard_arrow_right