ВКС потвърди 17,6 години затвора за Емил Милев за грабежа на Прокредитбанк в Люлин

ВКС потвърди 17,6 години затвора за Емил Милев за грабежа на Прокредитбанк

Снимка: Столица.bg

Върховният касационен съд потвърди присъдата на Емил Милев от 17 години и 6 месеца затвор по обвинение на Специализираната прокуратура за въоръжен грабеж на Прокредит банк в столичния Люлин. Заедно с още двама отмъкнаха 136 072 лв. през 2015 г.

ВКС съд потвърди присъдата, която Апелативният специализиран наказателен съд му наложи на 6 юни 2019 г. за въоръжения грабеж.  В решението си от 16 април 2020 г. съдът потвърди и определените наказания на двамата съучастници на Милев в грабежа - 17 години и 6 месеца лишаване от свобода за Едуард Павлов и 15 години и 6 месеца затвор за Лазарин Лазаров. Наказанията на тримата са приведени в изпълнение и ще бъдат изтърпявани при първоначален строг режим.

Специализираната прокуратура предаде на съд Милев, Павлов и Лазаров през 2015 г. Освен за грабежа в жк „Люлин“, при който е нападнат с оръжие и удари в главата банков служител и са му отнети 136 072 лв., докато ги пренася към инкасо автомобил, на тях и още едно лице - М. Д., бяха предявени обвинения и за други деяния.

Емил Милев и М. Д. бяха привлечени за отвличане и грабеж на турски гражданин на магистрала „Тракия“ на 14 декември 2009 г., както и за последвала престрелка с полицията, за която Милев е обвинен и за опит за убийство на полицай. Той и М. Д. бяха обвинени и за грабеж на бензиностанции в гр. Бухово (на 21 август 2012 г.) и на столичното „Ботевградско шосе“ (на 22 юли 2010 г.).

На 9 януари 2018 година Специализираният наказателен съд напълно оправда Милев, Лазаров, Павлов и Димитров по всички повдигнати им обвинения. Специализираната прокуратура протестира присъдата пред втората съдебна инстанция.

На 6 юни 2019 г. Апелативният специализиран наказателен съд отмени първоинстанционната присъда в частта, с която подсъдимите са признати за невиновни за банковия обир в жк "Люлин" и им наложи наказанията, потвърдени на 16 април 2020 г. от ВКС. В решението си въззивният съд потвърди оправдателната присъда на първата инстанция по останалите обвинения. Последва касационен протест от Апелативна специализирана прокуратура пред ВКС срещу оправдаването на лицата по обвиненията за престъпните деяния на магистрала „Тракия“ и в Бухово.

На 16 април 2020 г. Върховния касационен съд уважи протеста на Апелативната специализирана прокуратура като основателен, като прие доводите й, че въззивният съд се е произнесъл по същество преди да е изязснил важни обстоятелства, свързани с престъпленията на магистралата и в Бухово.

Според решението на ВКС не са изследвани докрай показанията на свидетел във връзка с участието Милев в отвличането, грабежа и престрелката с полицаи на „Тракия“. Свидетелят съобщава по делото не само разказани от Милев факти, но и такива, които лично е установил. А именно, че след магистралния грабеж и престрелката с полицията, Милев се е укривал в дома на Павлов, където самостоятелно лекувал огнестрелно нараняване на десния си крак. За него обяснил, че получил именно при престрелката.

По искане на АСП въззивният съд допусна съдебно-медицинска експертиза за произхода на огнестрелното нараняване в крака на Милев, но в последствие я отмени, тъй като подсъдимият отказва да бъде прегледан. Така въззивният съд сам се е лишил от събиране на нови доказателства от съществено значение, пише в решението си ВКС. Съгласно НПК експертизата е могла да бъде проведена с разрешение на съда, въпреки отказа на подсъдимия.

Недостатъчно изследвани обстоятелства ВКС открива и за грабежа на бензиностанция в Бухово. С тези мотиви в решението си от 16 април 2020 г. Върховният касационин съд връща на Апелативния специализиран наказателен съд за ново разглеждане на обстоятелствата по двата случая.

Ако Емил Милев бъде признат за участник в престъпните деяния, само по обвинението за опит за убийство на полицай на „Тракия“, може да получи от 15 до 20 г. лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (37%, 31 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (17%, 14 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (27%, 23 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 14 Гласове)
 • Нямам дете/деца (2%, 2 Гласове)
Общо гласували: 84 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Задържаха в София мъж, съден в Гърция за каналджийство...

38-годишен мъж е задържан в София по време на спецоперация на сектор „Издирване“ – ГДНП вчера. Човекът...

Прочети още keyboard_arrow_right