112 години сградата на Народния театър краси София

Народен театър

Снимка: Столица.bg

Вече 112 години сградата на Народния театър се извисява гордо в центъра на столицата. На 3 януари 1907 г. сградата е официално открита.

На 14 юли 1903 г. министър д-р Ив. Д. Шишманов издава заповед за назначаване на комисия , която има задачата да направи предложение за сграда за Народния театър в София. Отчужден е терен на мястото на стария дъсчен театър „Основа“ с решение на Народното събрание и Указ на княз Фердинанд. Строежът стартира през месец юни 1904 г.

Строежът започва по проект на архитекти от Виена. Уникалният таван и живописните стени са дело на виенският художник Рудолф Фукс. Залата предлага 848 места за зрители. В деня на откриването на сградата, се поставя специално подготвено представление.

Пожар, възникнал след юбилейния спектакъл „Апотеоз на родното драматично изкуство" на 10 февруари 1923 г, унищожава красивата сграда. Налага се трупата да играе в различни градове в страната. Опожарената сграда се реконструира от 1924 до 1928 г. като се изпълнява съвместен проект на  немския архитект Мартин Дюлфер и Кирил Чапаров , български строителен инженер. Тогава се монтира и сценична механизация, производство на  „Круп“ и „МАН“. По това време такива са имали само най-добрите театри в Европа. Любопитното е, че техниката се използва и до днес.

По време на бомбардировките над столицата през Втората световна война Южното крило на театъра е разрушено, а възстановяването на сградата е направено през 1945 г, когато през месец април Народният театър отново посреща своите зрители.

Фасадата на театъра с каляските е автентична. Дюлфер е качил каляските, които са на пружини. Тези пружини не са сменяни или ремонтирани от 1924 г. до момента. Последният ремонт, който е правен, е за 100 годишнината на театъра. Тогава се ремонтират гримьорните, златните елементи, полага се нова боя. И днес сградата на Народния театър е една от най-красивите и изящни сгради не само в София, но и в страната.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right