12-метрова интерактивна инсталация сменя Бронзовата къща на мавзолея (СНИМКИ)

photo_library
  • мавзолея

    Снимка: Столица.bg

  • Новата артинсталация "Един човек"

    Снимка: Столична община

Интерактивна 12-метрова инсталация "Един човек" ще смени Бронзовата къща на мавзолея в пространстовото между БНБ и Националната художествена галерия (НХГ). Днес стана яснен победителят в конкурса на програма "Навън". Късно снощи Творческия съвет към Столична община одобри предложението на комисията, която трябваше да избере една от всички 17 проекта са съвременно изкуство.

Новата артинсталация представлява модулна стоманена конструкция, висока 12 м и на нея двустранно ще бъдат разположени 56 броя LED екрани. Визуалното съдържание ще включва кадри от ежедневието на площад „Ал. Батенберг“ и данни за София. По специален компютърен алгоритъм ще излизат изображения, които ще представят отражение на града в реално време.

Столична община чрез програма „Навън“ ще финансира проекта с 81 100 лв. LED екраните ще бъдат предоставени от автора на Столична община за развитие на платформа за екранни изкуства. Предложението трябва да се съгласува Министерство на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство и Направление „Архитектура и градоустройство“ в СО, преди да бъде одоберно от Столичен общински съвет.

15-членна комисия на програмата за временни художествени инсталации в градска среда избра "Един човек" с автор Венелин Шурелов.  Доц. д-рШурéлов е завършил “Сценография” в Националната художествена академия, България – PhD (2009). Съосновател и преподавател в магистърска програма "Дигитални изкуства", НХА (2008-); Съосновател, част от кураторския екип и технически организатор на DA Fest – Международен фестивал за Дигитално изкуство (2009-). Съосновател на Фондация ДА ЛАБ (2018), "Subhuman theatre" (2004-) и арт група "Via Pontica" (2002-2005).

Той е автор на различни интерактивни инсталации/пърформанси, някои от които са "Машина за рисунки" (2005), "Фантомат" (2008), "Orthoman" (2009) "Tabula Rasa" (2010), "Стрелбище" (2012), “Ротор” (2016) – представен в Арс Електроника център, Линц. През 2011 г. реализира кибер лекцията "Man Ex Machina", а през 2016 г. поставя пърформанс инсталацията “Post-Everything”, като гост-лектор в университета Таусън, САЩ.

Неговите проекти са многообразни и включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория. Той има редица сценографски проекти, самостоятелни и общи изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство.
Живее и работи в София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right