2 590 400 лв. подкрепа за Културния календар на София, включени са 10 нови събития

2 590 400 лв. подкрепа за Културния календар на София, включени са 10 нови

Снимка: Столица.bg

 
Столичният общински съвет одобри Календара на културните събития на столичния град за тази година. Сумите за него в размер на 2 590 400 лв. ще бъдат осигурени от бюджета на дирекция „Култура“. Заложени са с близо 100 000 лв. повече в сравнение с миналата година. Финансовото рамо ще получат най-популярните театрални, танцови, кино, фотографски и музикални фестивали, книжни панаири, литературни събития, връчването на театралните награди „Икар“ и „Аскеер“ и много други събития. 
 
Ще бъдат финансирани и 10 нови за Календара събития като "Срещи на младото европейско кино - VII издание" на Арте Урбана Колектив; "IV. Софийски международен мини детски филмов фестивал" на Сдружение „Седем”; "Литературни маршрути 2021" на Фондация „Прочети София“ и "София - Коледен град" на Пазари "Възраждане". 20 000 лв. са предвидени за подкрепа на културно-информационните центрове на българите в Босилеград и Цариброд, както и за генералното консулство на страната ни в Ниш. 240 000 лв. са за значими културни проекти на районните общински администрации, а 100 000 лв. са отделени за „Лятна програма на Столична община“, която ще включва събития със свободен достъп на открито, които ще се реализират в месеците от април до октомври. 
 
На заседанието на СОС беше одобрено и предложението на председателя на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие Малина Едрева и зам.-кмета на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов да се създаде ново направление към програма “Навън”, наречено „Открито“. В подготовката на правилата и съдържателния обхват на новото направление участваха водещи експерти в областта на визуалните изкуства и изкуството в публична среда. По новото направление ще се подкрепя финансово реализацията на нови творби в периферни, нетипични или слабо разработени като терен за изкуство места в града.
Възможните локации ще бъдат определяни на годишна база по предложение на Експертно-художествения съвет към кмета на Столична община в партньорство с Направление „Архитектура и градоустройство”. Селектираните от независимо жури до два проекта ще могат да получат максимално индивидуално финансиране от 17 000 лв. и ще бъдат експонирани за не повече от година. Направление “Открито” на програма “Навън” ще подпомага и млади автори, включително чужденци, постоянно пребиваващи в България, да осъществят творческите си идеи. Стартът на първото издание на направление „Открито” се планира за началото на пролетта на 2021 г.
 
 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right