20-то издание на Sofia Meetings ще обсъди проблемите на жените в българското кино

-

Снимка: Facebook

В рамките на 20-то издание на Sofia Meetings, което се провежда в Гранд хотел „София“, Националният филмов център ще представи два доклада, съобщават от НФЦ. Форумът ще се проведе в столицата на 24 март от 17,30 часа.

Адвокат Свилена Димитрова ще представи доклад за финансовите стимули за чужди продуценти в българското кино.

Докладът „Равнопоставеност между половете в българската филмова индустрия“ е резултат от започналата през септември дискусия за „Жените в българското кино“ в рамките на 40-то издание на фестивала „Златна роза“. Проучването изследва нагласите, свързани с равнопоставеността между половете на професионално заетите кинотворци в България. Установени са някои интригуващи разминавания във възприятията по отношение на проблема между филмовите дейци от двата пола.

Най-важният резултат от изследването е установяването на преобладаващото сред жените мнение за съществуващата неравнопоставеност между половете в рамките на българската филмова индустрия.

Автор на изследването е младата Ема Ангелова, която е експерт по международните въпроси в Института за изследване на изкуствата при БАН. Проучването е извършено със съдействието на изпълнителна агенция НФЦ и представя резултатите от онлайн анкета, проведена сред български филмови дейци през периода 20 януари – 20 февруари 2023 година. В него участват режисьори, сценаристи и продуценти, критици, актьори, монтажисти, художници и оператори.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Лили Иванова получи Почетния знак на президента...

Държавният глава Румен Радев удостои Лили Иванова с Почетния знак на президента, съобщават от пресцентъра на президентст...

Прочети още keyboard_arrow_right