25 творби в Споделеното изкуство на Балканите в столичната галерия „Мисията“ (СНИМКИ)

photo_library
  • 25 творби в Споделеното изкуство на Балканите в столичната галерия „Мисията

    Снимка: Фейсбук

  • 25 творби в Споделеното изкуство на Балканите в столичната галерия „Мисията

    Снимка: Фейсбук

Произведенията на изкуството са от артфестивала „Река на толерантността“, организиран от НДФ „13 века България“ под патронажа на ЮНЕСКО

Фотографиите и графиките, създадени от участниците в Международния младежки арт фестивал „Река на толерантността“, могат да бъдат видени в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към министъра на външните работи до 13 май 2022.

Изложбата „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“ е в чест на 75-годишнината на ЮНЕСКО и на 40 години от създаването на Националния дарителски фонд „13 века България“. Първата организация е патрон на фестивала, а втората го реализира успешно вече четири пъти. Датата на откриването също не е избрана случайно – в навечерието на 15 април, обявен от ЮНЕСКО за Световен ден на изкуствата.

Експозицията представя произведения от 25 автори от Националната художествена академия в София, от Солунския университет „Аристотел“ - Гърция, Националния университет по изкуствата в Букурещ - Румъния и Университета по изкуствата в Белград, Сърбия. Създадените специално за „Река на толерантността“ творби са дарени от авторите на НДФ „13 века България“ и са публикувани в специален двуезичен каталог, посветен на четвъртото издание на младежкия арт фестивал. То бе различно, защото пандемичната обстановка наложи провеждането му да бъде онлайн. В обособено виртуално пространство на сайта на Фонда студенти и преподаватели от балканските държави обмениха енергия, идеи и умения.

Изложбата „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“ бе открита от директора на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева-Димитрова.

“Това е изложба, която илюстрира как изкуството може да е истинският отговор за ролята на толерантността и свободата на изразяване в творческия дух. Разнообразието в експозицията показва таланта на младите творци от балканските държави и желанието за общо споделяне. Вярваме, че изложбата „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“ ще гостува и на други сцени в чужбина, за да съ-споделяме заедно изкуството на Балканите“", каза тя пред присъстващите представители на различни министерства и дипломатически мисии.

Директорът на Института увери присъстващите, че изложбата ще бъде предложена да гостува в сградата на ЮНЕСКО в Париж и в българските дипломатически мисии, „защото тя е онзи инструмент, който показва, че изкуството може да сплотява“.

От името на вицепрезидента Илияна Йотова бе прочетен поздравителен адрес от члена на нейния екип Милена Димитрова: „Експозицията тази вечер събира млади и утвърдени автори, студенти и преподаватели от университети по визуални изкуства, създали творби, които влизат в съкровищницата на Фонда с визията си за споделени ценности. От създаването си преди 40 години НДФ „13 века България“ поддържа силна връзка между българите по света и у нас и то не само в сферата на живописта, ами в науката, литературата, музиката, културното наследство“.

Д-р Мила Старейшинска-Ангелова от името на Фонда каза: „Река на толерантността“ е ключов, важен проект за нас, защото събира в неформални образователни екипи студенти и преподаватели от балканските държави. Изключително сме щастливи, че 25-имата участници припознаха темите на фестивала – толерантността, споделянето, творчеството. Галерия „Мисията“ е стратегическо място в международния обмен. Имаме редица успешно реализирани партньорства с Държавния културен институт и съм убедена, че това е първата спирка на тази изложба“.

Сред гостите на събитието бяха заместник-министърът на културата Весела Кондакова, съветникът на министъра на външните работи Татяна Казанджиева, директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова, дипломати, директори на културни институции, преподаватели и студенти от Националната художествена академия.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right