4-годишната Дара и Иван Яхнаджиев с благотворителна изложба на Ларгото в подкрепа на хората с епилепсия

4-годишната Дара и Иван Яхнаджиев с благотворителна изложба в сотлицата в п

Снимка: АРДЕ

Момиченцето даде урок по човечност, деца рисуват мечтите си в кампания „Това е моята мечта. Харесва ли ти, мамо?“

Дара Георгиева и нейният учител Иван Яхнаджиев откриха днес благотворителна изложба в Софийското Ларго. Експозицията даде старта на кампанията „Това е моята мечта. Харесва ли ти, мамо?“. Тя е от днес до 15 септември 2021 г. и обединява деца и младежи с епилепсия от цялата страна, които ще могат да се включат със свои рисунки 

Кампанията се организира в сътрудничество между Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) и ЮСИБИ България (UCB) и с подкрепата на лекари и популярни личности. Целта е да стимулира децата, които живеят с епилепсия, да изразят своите мечти и преживявания чрез изкуството, както и да допринесе за по-доброто им разбиране и приемане от обществото.

4-годишната Дара има голям талант и вече има ясно изявен стил, смело съчетава цветовете, а всяка от творбите й създава много настроение. Желанието на момиченцето е приходите от продажбите на картините ѝ да бъдат дарени на Асоциацията на родители на деца с епилепсия. Иван Яхнаджиев пък демонстрира на живо бодиарт и рисува заедно с всички присъстващи, които се изкушават от четките и боичките.

Деца и младежи с епилепсия ще имат възможността да рисуват мечтите си през цялото лято. Всеки заявил желание за участие ще получи по куриер чрез АРДЕ всички необходими материали за рисуване, а готовите картини ще се изпращат отново по куриер до адреса на Асоциацията.

Планират се и арт занимания с уроци по рисуване, като родителите ще могат да събеседват със специалисти, докато децата рисуват и се забавляват. Оригиналните рисунки на всички участници ще бъдат изложени на специална „Алея на мечтите“ по време на неврологичните конференции през есента.

„Все още децата с епилепсия, техните семейства и възрастните хора с тази диагноза в България се сблъскват с проблеми в образователната, социалната и здравната сфера, с неразбиране и неприемане от околните. А това са деца и хора като всички останали: мечтаят за същите неща, радват се и плачат по същия начин, и често живеят зад вратата срещу нас. С тази кампания искаме да им доставим малко радост и да покажем на света мечтите им, цветни като самите тях“, коментира Веска Събева, председател на АРДЕ.

„Всички ние, които подкрепяме инициативата, имаме желание да освободим родителите от ежедневните им страхове и притеснения за техните деца, които живеят с епилепсия, и бихме искали да променим негативното отношение на обществото като разчупим митовете, свързани с епилепсията. Всички ние в нашето работно ежедневие правим всичко, за да ги подкрепим да живеят качествено. Искаме да ги вдъхновим да изразят своите мечти, като рисуват“, каза д-р Лиляна Дурева, медицински съветник Неврология в ЮСИБИ България.

Подкрепа за „Това е моята мечта. Харесва ли ти, мамо?“ вече заявиха проф. Иван Литвиненко, педиатър и детски невролог; неврологът доц. д-р Петя Димова; Константина Живова, телевизионен водещ, художник и писател; актьорите Елена Колевска, Тихомир Делидобрев, Гергана Стоянова; певиците Нора Караиванова и Джина Стоева; Искрен Пецов, Илия Луков и Светослав Стойчев.

Асоциацията на родители на деца с епилепсия благодари на всички партньори и на Регионален исторически музей – София за безвъзмездно предоставеното пространство за изложбата на Дара!

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират нова арт инсталация в Градската градина в София...

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, кое...

Прочети още keyboard_arrow_right