79 лв. е билетът за фестивала "Театър на чудесата" в столичната Топлоцентрала

79 лв. е билетът за фестивала "Театър на чудесата" в столичната Топлоцентра

Снимка: Топлоцентралата

Билетът за четиридневния фестивал "Театър на чудесата" е 79 лв., което осигурява посещение на всички събития. Единичният билет е 15 лв, а дневен, за 29 и 30 октомври - 29 лв., съобщават организаторите.

От 27 до 30 октомври, в общинския център за култура “Топлоцентрала” ще бъдат представени поредица от художествени лекции от най-интересните сфери на науката, с участието на родни и чуждестранни експерти и артисти. 

В програмата на “Театър на чудесата” 2022, който е част от европейската мрежа от фестивали, посветени на сътрудничеството между хора на изкуството и на науката, традиционно са включени сценични продукции в интригуващи научни направления.

Сред акцентите на фестивала е и медицината. След световната си премиера на Световното изложение в Дубай през януари 2022, в София пристига "Медицината на бъдещето" (27.10; 19:00 ч; Топлоцентрала, Зала 1) на италианския драматург Андреа Брунело с участието на Томазо Роси.

Темата на спектакъла е персонализирана медицина, която използва ДНК, пол, раса и възраст на пациента, за да идентифицира най-доброто налично лекарство. Както при всички пиеси на Брунело, тя преминава отвъд конкретната тема - как приемаме факта, че сме смъртни, има ли нашето съществуване цел, какъв е смисълът на всичко това?

Спектакълът представя много конкретни гледни точки. Той разказва и за някои иновативни генни терапии, които вече се използват за лечение на някои коварни заболявания. След представлението е предвидена дискусия с публиката върху повдигнатите от спектакъла теми.

Темата за химията и нейните постижения ще бъде продължена и на 29.10, от 18:30 ч., където в Зала 1 на Топлоцентрала ще се състои лекцията с импровизационни елементи, водена от химика Наско Стаменов и с участието на импро-актьора Живко Джуранов и музикантката Анна Бочева “Сладка отрова”. 

Същият ден (29.10), от 20:00 часа публиката ще се потопи в дебрите на физиката и биологията и ще се впусне в едно научно-философско изследване върху концепцията за живота чрез спектакъла “What is Life?”. Всъщност, “Какво е животът?” е заглавието на поредица от лекции, изнесени от известния физик Ервин Шрьодингер.

Любителите на историята, пътешествията и картографията също имат силен повод да се разходят до “Топлоцентрала” на 30 октомври, тъй като тогава от 18:30 ч., ще бъде представен “Вълнуващият свят на картите”. Картите са съпътствали и подпомогнали развитието на човешката цивилизация. Във “Вълнуващият свят на картите” географът Евгения Сарафова и видео-артистът Никола Налбантов ще ни разкажат за историята на картите, за тяхната употреба, както и за някои неочаквани и прелюбопитни техни приложения.

По-късно в неделната вечер (30.10, от 20:00 ч.), феновете на астрономията и космоса ще могат да се срещнат отново с най-известния астрофизик в България - д-р Владислав Божилов. Добре познатите герои от миналогодишното издание на “Театър на чудесата” се събират отново за да поведат публиката по “Дългият път към звездите”. 

В тазгодишната програма на “Театър на чудесата” е предвидено и едно специално предсъбитие с дата 26.10. Имерсивният проект “alSham” изследва тежкото положение на търсещите убежище в съвременното западноевропейско общество, изпълнено с предразсъдъците, които се разпространяват чрез медийна манипулация или подхранваната от тях изкривена представа за проблемите в техните страни.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Общинският Дом на културата „Средец“ отпразнува с концерт 50-а го......

С празничен концерт тази вечер Общинският културен институт – Дом на културата „Средец“ отбеляза 50-го...

Прочети още keyboard_arrow_right