Адмиралска униформа и пелерина на цар Борис III в НИМ (СНИМКИ)

photo_library
  • Медал с лика на Фердинанд

    Снимка: НИМ

  • Медал с лика на Фердинанд

    Снимка: НИМ

  • Медал с лика на Фердинанд

    Снимка: НИМ

  • Медал с лика на Фердинанд

    Снимка: НИМ

Адмиралската униформа и пелерината на цар Борис III могат да се видят в изложбата в Националния исторически музей (НИМ), посветена на 140 години от създаването на Българските военноморски сили. Временната експозиция е от днес, 6 август и продължава до октомври т. г. пред Зала 5 - Трето българско царство 1878-1946 г., съобщават от НИМ.

Уникалната изложба показва снимки и документи, униформи и оръжия на български морски офицери. Сред експонатите са пистолет Маузер HSc, използван през Втората световна война и сабя, изработена по образец от 1902 г.

Акцент в експозицията е изключително рядък възпоменателен медал, който е отсечен през 1917 г. – година след като България слага началото на собствен подводен флот и става десетата държава в света с военни морски сили. Началото е 25 май 1916 г. в пристанището на резиденция "Евксиноград". Там става предаването на германската подводница UB–8.

Подводницата, поризведена в северногерманския град Кил от "Германия верфт", е зачислена в редиците на българския флот с името "Подводник 18". На лицевата страна на медала е лика на цар Фердинанд I, а на другата е подводницата и паметен текст.

Част от историята на родния ни флот са и изложените военноморски адмиралски униформа и пелерина на цар Борис III, дарени на НИМ от дъщеря му княгиня Мария-Луиза. До средата на двадесети век в българския военен флот няма действащ морски офицер с по-висок чин от контраадмирал. Адмиралският чин и униформа са привилегия само на управляващия владетел и те са единствените в България за този период.

В експозицията е и снимката на един от най-известните ни морски офицери, капитан втори ранг Димитър Добрев, командир на отряда торпедоносци при атаката срещу турския крайцер "Хамидие" през 1912 г. Любопитен момент от неговата кариера е участието му като лейтенант в едно от най-важните сражения на двадесети век – морската битка между флотовете на Руската империя и Япония през май 1905 г. при Цушима.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

"Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените в София...

В Деня на Земята, 22 април, на Моста на влюбените до НДК в София ще бъде официално открита изложбата "Ледовете на Антарк...

Прочети още keyboard_arrow_right