Албумът "Стара София в цвят": Любопитни факти за града от Освобождението до днес

Стара София в цвят

Снимка: Кадър от bTV

Как е изглеждала София след Освобождението до наши дни показва албумът „Стара София в цвят”. Той е дело на Иван Кънчев и Мартин Чорбаджийски от сдружение "Българска история"."Работата по албума отне близо 7-8 месеца. Наред с оцветяването на снимките беше важно и да поднесем информация за всяка една от тях. Информацията бе събрана доста трудно”, разказа Иван Кънчев пред камерите на bTV.
 
„Най-трудно бе да се намери точна и адекватна информация. Благодаря на хората от Столична библиотека, които ме насочваха към стари и овехтели издания. Особено полезен бе столичният вестник, който е излизал малко преди 20-те години и списание „Сердика” като най-голямото издание за нашия град”, обяснява и Мартин Чорбаджийски.
 
Нещо, което научих покрай работата по албума, е, че в основите на Военния клуб са положени камъни от Сливница като почит към героите от Сръбско-българската война”, допълни Кънчев.Любопитно е как е изглеждала много коментираната в наши дни ул. „Граф Игнатиев” през 80-те години.
 
Интересна е и друга снимка точно след Освобождението – на гробища, за които се предполага, че са турски. Не е ясно обаче къде точно са били те. В близост до него се вижда джамията и църквата „Св. Неделя” в центъра на столицата.
 
Инж. Иван Иванов пък е човекът, който докарва до София чистата рилска вода – един от най-успешните столични кметове. Той е бил начело на града от 30-те години до началото на Втората световна война.
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right