Александър Мутафчийски празнува юбилей на сцената на Музикалния театър в София

Александър Мутафчийски празнува юбилей на сцената на Музикалния театър в Со

Снимка: Национален музикален театър

Личният и творческият празник на артиста ще бъдат отбелязани с емблематичния мюзикъл „Цигулар на покрива“

Александър Мутафчийски, които е артист-солист и режисьор на Националния музикален театър в София, чества своя 50-годишен личен и 25-годишен творчески юбилей с емблематичния мюзикъл „Цигулар на покрива“, съобщават от културната институция.

За 25 години на сцената на Музикалния театър оперетната звезда изиграва почти всички комедийни или така наречените субретни роли в оперетите, присъствали в репертоара на Театъра. Зад гърба си има над 60 роли в жанровете оперета и мюзикъл.

Освен водещ солист на националния ни оперетен театър, Александър Мутафчийски е още сценарист и режисьор на концерт-спектакли, сред които „Една вечер с хитовете на Бродуей“, „Зимна приказка“, „Оперетно вариете – Подари мечта!“ и „Grand Cancan – Великата оперета“, представени на сцената на Музикалния театър. Режисьор е на най-новата постановка на оперетата от Асен Карастоянов „Българи от старо време“, както и на мюзикъла за деца „Зайченцето бяло“, поставени в Музикалния театър.  

Освен богатият си музикално-сценичен репертоар в жанровете „оперета“ и „мюзикъл“, изпълнява и камерна музика. Участвал е в пет издания "Нова българска музика" с произведения, написани специално за него.

Има записи за фондовете на Българска национална телевизия и Българско национално радио.

Носител е на множество награди в областта на музикалното изкуство, сред които първа награда на конкурс за млади оперетни и мюзикълни певци "Мими Балканска", "Кристална лира" за върхови постижения в музикалната култура, наградата „Златно перо“ за принос към българската култура, „Сребърна лира“ за високи художествено-творчески постижения и по повод 20 години творческа дейност и др.

„Цигулар на покрива” е красива притча за дома, любовта и семейството. Това е разказ за едно общество, което успява да устои на житейските несгоди и дори в нещастието намира смисъл да прославя живота и да му се  радва. Затова този разказ е смешен и тъжен, в него има и лудост – всичко, което е характерно за човешката природа. Това превръща произведението на композитора Джери Бок и либретистите Джоузеф Стайн и Шелдън Харник в универсална творба. Режисьор на спектакъла е Небойша Брадич. Участват солисти, хол, балет и оркестър на Националния музикален театър. В „Цигулар на покрива“, с който се отбелязва двойният юбилей на солиста  на Музикалния театър, Александър Мутафчийски влиза в една от коронните си роли, тази на Тевие. Също така той е и асистент-режисьор на спектакъла.

Музикалният театър очаква своята публика на „Цигулар на покрива“ в две поредни дати – на 3 декември от 19:00 ч. и на 4 декември от 17:00 ч, когато ще се отбележи 50-годишният личен и 25-годишният професионален юбилей на водещия солист на националния ни оперетен театър.

А ето какво казва самият Александър Мутафчийски. 

„Спомням си, влязох и гледах спектакли на „Царицата на чардаша“ и „Българи от старо време“ и когато видях как комичните двойки артисти, така наречените „субрети“, танцуваха и пееха едновременно, аз само си казах: Това не е за мен, никога не бих се справил с такава роля!... Но никога не казвай: „Никога!“. Само след половин година вече имах премиера на първата си субретна роля – Кайетан в „Циганска любов“, срещнах и моята сценична партньорка Катерина Тупарова, с която през годините сякаш станахме едно цяло. От роля в роля, от пиеса в пиеса.... Все прекрасни субретни герои – любими за нас, обичани и от публиката... Музикалният театър се превърна в най-важното и значимо нещо от моя живот. Там живея, там изгарям в работата си.“

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (18%, 110 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 173 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 122 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 36 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 64 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 11 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 20 Гласове)
Общо гласували: 596 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Софийската филхармония отбелязва рождението Моцарт с концерт...

267 години от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт ще се навършат на 27 януари. По този повод довечера, 26 януари, в за...

Прочети още keyboard_arrow_right