Алея на книгата в София идва с "Горчиво вино 2021" и четене в памет на Евтим Евтимов

Алея на книгата в София идва с "Горчиво вино 2021" и четене в памет на Евти

Снимка: Издателство Персей

Добромир Банев ще се включи с нови, непубликувани стихове

Традицонната Алея на книгата в София на столичния бул. "Витоша" е от 6 до 12 септември. Наред с предлагане на хитовата и най-нова продукция на издателствата се очертава наситена културна програма на централната столчина пешеходна зона.

От няколко години стана традиция по време на Алеята да се връчват наградите от Националния конкурс за любовна лирика "Горчиво вино", а утвърдени български поети да се включват в поетично четене в памет на Евтим Евтимов. Събитието сега е на 8 септември, сряда, от 18 ч. в жълтата шатра на Литературния кът, близо до пресечката на бул. „Витоша“ и ул. „Солунска“.

Половин час преди това, от 17.30 ч., същия ден, Добромир Банев - "Аз съм другото такси", "Любов до синьо", "Обичай ме бавно" и др., ще раздава автографи на книгите си в шатрата на издателите си от „Персей“ - № 22 (пресечката с ул. „Гладстон“).

Той ще се включи с нови, непубликувани стихове в литературното четене в памет на класика на любовната лирика Евтим Евтимов. В четенето ще участват и Венко Евтимов, Костадин Филипов, Анжела Димчева, Катя Кирянова, Димитър Христов, Катя Кремзер, Петя Хантова, Виктория Катранова, както и наградените в осмото издание на поетичния конкурс, които ще прочетат отличените си творби.

Националният конкурс за любовна лирика "Горчиво вино" (който е анонимен и така дава еднакъв шанс както на утвърдени, така и на неизвестни поети) бе създаден през 2014 г. по случай 100-годишнината на НЧ „Братя Миладинови - 1914” в Петрич и 80-годишния юбилей на Евтим Евтимов. Организатор е Петричкото читалище, което е едно от най-големите и дейните в страната. От него започва творческия си път Евтим Евтимов.

От САЩ пристига професорът от университета в Ориндж Каунти - Атанас Раденски, който ще представя второто, обновено издание на романа си „На парти при президента“ на 7 септември (вторник), от 18:00 ч., в шатра № 22.

За Алея на книгата ще дойде и любимият автор на младите читатели в Северна Македония – Горян Петревски. На 10 септември (петък), от 19:00 ч., в жълтата шатра на Литературния кът той ще представи романите си „Марта“ и „Сама“, посветени на първата любов и порастването. До момента „Марта“ има 21 издания в Република Северна Македония, което я прави една от най-продаваните книги в страната.

На 11 септември (събота) ще бъдат представени от преводачите им два изключително успешни сред читателите и получили големи литературни награди книги. От 17:00 в шатра № 22 на фокус ще бъде романът „Мареси: Хрониките на Червеното абатство“ от финландската писателка Мария Турчаниноф - история за приятелство и оцеляване, за магия и чудеса, за страх и извисяване. Представя Галина Узунова.

Същия ден от 18:00 ч. в Литературния кът преводачката Анета Данчева-Манолова ще разкаже любопитни неща за „Братя“ – шедьовъра на белгийския фламандски писател Барт Муярт. Тази модерна класика за всички възрасти, преведена на повече от 20 езика, спечели най-голямата награда в света, присъждана за книги за деца и млади читатели – Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right