Американката Катрин Макмайкъл посвети творбата си „София“ на квартет „Флаутисимо“

Американката Катрин Макмайкъл посвети творбата си „София“ на квартет „Флаут

Снимка: Личен архив

Премиерата ще бъде на 31 юли в Атриума на Квадрат 500

Американската композиторка Катрин Макмайкъл посвещава последната си творба „София“ на флейтовия квартет на Софийската филхармония „Флаутисимо“. Произведението, наречено „София“ е вдъхновено от легендата за Света София и нейните дъщери, разказана ѝ от арфистката Весела Тричкова.

Премиерата му ще бъде на 31 юли в Атриума на Квадрат 500 в концерта на дамите от „Флаутисимо“ и арфистката Весела Тричкова. В програма ще звучат и творби на Моцарт, Вебер, Румен Бояджиев-син, Карлос Салседо, Жак Ибер и др. Програмата преминава от класически вариации за флейти до валсове румба, салса и ръченица.

Концертът на флейтовия квартет „Флаутисимо“ е част от лятната програма на Софийската филхармония „Споделете музиката“ и е подрепен от Столична община – Календар на културните събития.

Флейтовият квартет “Флаутисимо” към Софийската филхармония е създаден онлайн по време на изолация през 2020-та година. В състава са: Кремена Ачева, Гергана Иванова, Петра Атанасова и Мила Цанкова. Първото видео, което записват по време на изолацията през пролетта е прието радушно, и достига 95 000 гледания онлайн. Това вдъхновява четирите дами да представят най-доброто от флейтовия репертоар.

През лятото на 2020-та те концертират в “Квадрат 500” съвместно с вокалния състав Bella Voce, по време на летния сезон на Софийската филхармония “Романтично лято в Квадрат 500”. Поради големият си успех, през ноември месец правят самостоятелен дебютен концерт в Камерна зала “България”, за който специално композиторът Румен Бояджиев-син написва “Три миниатюри за четири флейти”. През сезона 2020 - 2021 арфистката Весела Тричкова участва активно в концертите им. Румен Бояджиев – син написва „Прелюд и Арабеска“ за четири флейти и арфа.

Вдъхновена от техния талант, американската композиторка Катрин Макмайкъл написва Сюита „София“ за четири флейти и арфа, посветена на състава. Участват в петия международен фестивал „Трявна Арт“, а през 2022 – ра правят своя дебют на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе.

Елиана Митова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right