Археологическият музей набира дарения за реставрация на уникални тракийски военни артефакти

Археологическият музей набира дарения за реставрация на уникални тракийски

Снимка: НАМ

Каузата е част от дарителската кампания на банка „Избери, за да помогнеш“

Националният археологически музей планира да реставрира уникални артефакти от тракийско време, открити при разкопки край Старосел. Проектът може да стане реалност с набрани средства от дарителската кампания на банка „Избери, за да помогнеш“, която се провежда за 13-та поредна година. От 2009 г. досега банката, служителите и обществото са подкрепили общо 283 каузи с над 3,5 млн. лв.

Сред находките от Пейчова и Шивачева могила край Старосел е позлатен нагръдник – единствен по рода си, съставен от кожена подложка и нашити върху нея бронзови „люспи“ с позлата. Ще бъдат реставрирани и други тракийски военни артефакти - предпазно и нападателно въоръжение, открити в двата гробни комплекса, които имат изключителна научна ценност за изследването на тракийската древност.

Процесът по реставрация и консервация е изключително сложен, заради комбинацията от различни по вид материали и изисква провеждане на редица изследвания и съставяне на подробен план за извършване на отделните операции. Идеята е след приключването на технологичния процес да бъде организирана изложба, за да стигнат реставрираните исторически ценности до широка аудитория.

Със своя научен и музеен потенциал Националният археологически институт с музей при БАН е най-голямата научно-изследователска институция за археология в Югоизточна Европа. Подробности за каузата на музея, свързана с тракийските воини от Старосел, може да се открие на страницата на дарителската кампания, откъдето лесно всеки може да се направи дарение.

Другите институции и организации, които набират финансиране за проектите си в дарителската кампания на финансовата институция  „Избери, за да помогнеш“, са Рилският манастир, Български фонд за жените, Военно-медицинска академия, Фондация „Първите три минути“, Българската Коледа, многопрофилните болници в Кърджали и Монтана, Каритас България, Конкордия България, Фондация „Х.Степич“, SOS Детски селища, Фондация „За нашите деца“, ЮЗДП и Природен парк „Шуменско плато“.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират нова арт инсталация в Градската градина в София...

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, кое...

Прочети още keyboard_arrow_right