Археологическият музей представя най-уникалните находки за 2019 г. (СНИМКИ)

photo_library
 • уникати

  Снимка: Т.Димитров, НАИМ

 • уникати

  Снимка: К. Георгиев

 • уникати

  Снимка: РИМ Кърджали

Повече от любопитна, уникална и познавателна изложба е подготвил  Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН) за гостите и жителите на столицата. Става дума за тринадесетата национална археологическа изложба “Българска археология 2019”. По традиция проявата представя най-интересните находки и богат илюстративен материал от теренната работа на българските археолози през предходната година. Събитието се открива днес от 18 часа, а 14 февруари е и празникът на археолога.Изложбата ще бъде отворена за посетители от 15 февруари до 26 април 2019 г. в Залата за временни експозиции на НАИМ на пл. Атанас Буров № 1. 
 
В експозицията са включени над 300 експоната от 26 обекта и постери за проучвания от ранната Праистория до Средновековието. Сред тях са продължаващите проучвания на пещерите Козарника и Бачо Киро, неолитното селище Слатина, София, праисторическите селищни могили Юнаците и Козарева могила, къснобронзовият некропол при Балей, гръцката колония Аполония, Созопол, средновековните градове Велико Търново, Калиакра и Перперикон. Представени са и обекти от спасителните археологически разкопки по газопровода „Балкански поток“, интерконекторната връзка Стара Загора – Комотини и автомагистрала „Хемус“, от слабо проучени или неизследвани обекти в Северозападна България. Сред тях впечатляват Грамада, Видинско; Владиня, Ловешко; Стамболийски и Орлово, Хасковско. Изследвани са интересни многослойни обекти, обитавани през различни епохи. Пример за такъв обект е Грамада, която обхваща праисторически селища от неолита и бронзовата епоха, римска вила и некропол към нея, средновековно селище и некропол. 
 
Сред най-впечатляващите находки са антропоморфни фигурки и съдове от Стамболийски и Орлово, костена игла с глава на животно от Слатина, украсена статуетка от Балей,  керамична фиала и сребърни торква, нагръдник и халка от Владиня, бронзова статуетка на овен от Аполония, златна фалера от Алмус, бронзов колан от Големанци, кръст-реликварий от Перперикон, колективна находка на сребърни монети от Търново и златен пръстен-печат от Калиакра.
 
13-та изложба „Българска археология“ стана възможна благодарение на партньорската подкрепа на 17 исторически и археологически музеи в страната, които предоставят находки от своите фондове. Това са: Националният исторически музей, регионалните исторически музеи във Велико Търново, Видин, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Смолян, София, Хасково, Шумен и Ямбол, Археологически музей „Старинен Несебър“ и историческите музеи в Белоградчик, Дряново, Каварна, Лом и Севлиево. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Искате ли във Вашия квартал зелена зона?
 • Да, вече има. (8%, 22 Гласове)
 • Да, искам защото ще има ред. (44%, 122 Гласове)
 • Не, длъжни са да ни осигурят паркомясто. (25%, 71 Гласове)
 • Не и така си е добре. (22%, 60 Гласове)
 • Нямам мнение (1%, 4 Гласове)
Общо гласували: 279 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Михаил Билалов отново в ролята на мафиот- този път в зала 3 на НД......

След култовата си роля на мафиота Джаро в сериала „Под прикритие“ Михаил Билалов се превъплъщава в нов гер...

Прочети още keyboard_arrow_right