Арт център "Топлоцентрала" ще стартира нова програма

"Топлоцентрала"

"Топлоцентрала"

"Топлоцентрала" е домакин на АСТ фестивала за свободен театър

Регионалният център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" ще стартира през ноември своята арт програма. В пространството ще гостуват събитията в рамките на XI-ото издание на АСТ фестивала за свободен театър. Форумът ще представи силна международна програма, в партньорство с културните институти на други държави. Арт - "Топлоцентрала"-та вече е член на Trans Europe Halles - най-старата културна мрежа в Европа, която приобщава сгради в Европа, превръщайки ги в центрове за изкуство и култура.

Изоставената топлоцентрала на НДК, която бе преобразена по изключително креативен начин, вече се превърна в модерен арт център, заедно с цялото пространство около сградата. Реновинаренето й започна по инициатива на асоциация “Топлоцентрала”, с решаващата финансова подкрепа на Столична община. През 2021 г. по предложение на Столичния общински съвет и с решение на Министерски съвет стана регионален център за съвременни изкуства. “Топлоцентрала” ще взаимодейства с независими творци и културни организации от различни райони на страната, между които и Самоков, Ботевград, Ихтиман, Костинброд, Своге, Сливница и Костенец, работещи в сферата на сценичните и визуалните изкуства.

Основната мисия на новото артистично просранство в столицата е да представя и копродуцира културни проекти в различни жанрове на независимата арт сцена - както родна, така и световна. Директорът на центъра - Веселин Димов, обясни, че се предвижда провеждането и на редица дискусии, срещи и образователни програми. Арт центърът се намира зад хълмовете на Южен парк 2 между културно-историческия комплекс “Гарнизонно стрелбище” и Перловска река. Разположена в парк и до река. Сградата е достъпна за хора от всички възрасти и социални групи.

Освен с голяма и камернa сцени и изложбенa залa, “Топлоцентрала” разполага и с външен амфитеатър и тераса, както и с резидентен център за чуждестранни артисти. Мотото на тазгодишното издание на АСТ Фестивала за свободен театър е “Вътрешно горене / Burn-in”, а форумът ще бъде в ръцете на самите участници. Организаторите предвиждат този път да няма жури и комисия. Селекционери на българските участници ще бъдат самите те. Свободната сцена сама ще определи кой и как ще представи своята работа на XI издание на фестивала.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right