Артпроектът "Науката е тя!" гостува в Националния политехнически музей-София

Артпроектът "Науката е тя!" гостува в Националния политехнически музей-Софи

Снимка: facebook

Приносът на жените в науката в центъра на украинската изложба

Приносът на жените в науката е в центъра на украинската образователно-художествена изложба "Науката е тя!", която се открива на 16 декември от 11 часа в Националния политехнически музей, съобщиха организаторите.

Инициативата е организирана от STEM is FEM с подкрепата на международните организации ООН Жени в Украйна и Детския фонд на ООН в Украйна (УНИЦЕФ).

Артпроекът представя приноса на украинските жени - учени от края на XX - началото на XXI век за развитието на световната наука. Именно украинските жени-изследователи първи създават стратегията за генетичния скрининг, езика за адресно програмиране, организират най-голямата спектърна лаборатория в света и правят много други новаторски изследвания, изобретения и открития. Проектът е част от кампанията на ООН Жени "Поколението на равнопоставеността", която цели популяризирането на равенството между половете сред младите хора и осигуряването на лидерство на жените в технологиите и иновациите.

Посетителите на изложбата ще имат възможността да се запознаят с научните постижения на Антонина Прихотко, Галина Скибо, Ганна Елска, Катерина Юшченко, Клавдия Латишева, Марина Вязовска, Наталия Атамас, Оксана Пивен, Олена Ванеева, Олга Перевозчикова, Светлана Арбузова и Нана Войтенко.

Художествената визия на изложбата е дело на известните украински илюстратори Сергий Майдуков, Анна Сарвира, Женя Полосина, Оля Дегтярьова и Анна Иваненко, които създават стилизирани портрети на героините от проекта. Творческите текстове към портретите са дело на победителите от националния конкурс за есета "Науката е тя!". Отличените есета са избрани измежду 561 текстове, изпратени от ученички и студентки от цяла Украйна на възраст между 14 и 21 години.

Текстовете от изложбата са преведени от студентки от специалност "Българска филология" - IV курс в Лвовския национален университет "Иван Франко" и студентки от специалност "Украинска филология" - V курс в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Изложбата е представена вече в десетки градове в Украйна, Белгия, Германия, Холандия и Япония. Подготвя се представянето й и във Франция, Великобритания и САЩ.

На откриването на изложбата в НПТМ ще присъстват Негово Превъзходителство Виталий Москаленко - посланик на Украйна в България и други официални лица. Изложбата ще гостува в музея до месец март 2022 г.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират нова арт инсталация в Градската градина в София...

Започва поставянето на инсталацията на Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, кое...

Прочети още keyboard_arrow_right