Банатски българи от Румъния и България с концерт в София

-

Снимка: Facebook

Дружеството на банатските българи в България - Фалмис организира голям годишен концерт, съобщава БТА. Концертът ще се проведе под патронажа на
вицепрезидента Илияна Йотова, с подкрепата на Фондация "Българска Памет" и Католическа енория "Свети Йосиф" - София.

"Дружество на банатските българи в България" със седалище София е създадено през 2007г. в стремеж да обедини всички банатски българи в страната. През 2016 г. се създава ансамбъл "Фалмис" към Дружеството.

Банатските българи днес живеят на територията на три държави - Румъния, Сърбия и България. Католици, които след погрома на Чипровското въстание през 1688 г. се заселват в областта Банат на някогашната Австро-Унгарска империя. Създават първата българска диаспора и съумяват да запазят до днес българското в особения му нюанс на красива плетеница от стабилна северняка основа и екзотични нишки, вследствие на съвместния живот с други етноси, разказва Светлана Караджова - основател на дружеството.

Годишният концерт се организира за четвърти път. Идеята за него идва от желанието на членовете на дружеството да напомнят периодично на обществото кои са банатските българи и от стремежа им да поддържат постоянни връзки.

По традиция Дружеството ни получава подкрепа от страна на Президентството на Република България, като изява на съпричастността на институцията към каузата за съхранение на общността на банатските българи. И тази година Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде патрон на събитието и ще присъства. Ще ни гостува представителна група от Стар Бешенов, Румъния, и Северняшки ансамбъл "Иван Вълев" гр. Плевен, който се нарежда сред приятелите на "Фалмис", каза още Караджова.

 

Концертът ще се състои на 21 януари 2022г. от 19,00 часа в кино-театър "Освобождение" в София.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right