Белият куб на Топлоцентрала представя международната изследователска изложба

-

Снимка: "Топлоцентрала"

Международна изследователска изложба със заглавие "Сега импулсът е да се живее!", ще бъде открита в пространството Бял куб в Топлоцентрала. Изожбата е курирана от румънката Ралука Войнеа.

Експозицията с участието на художници от Румъния, Франция, Нидерландия и Швейцария открива есенно-зимния сезон в галерията.Тя ще бъде открита този петък, 2 септември, в 18:00 ч. Изложбата ще продължи до 17 септември, а след нея в същото пространство ще бъде представен най-новият проект на художника Юлиян Табаков “Реално/Привиднореално”.

Изложбата се организира в рамките на проекта C4R (Cultures for Resilience) на румънската арт мрежа tranzit (ro.tranzit.org) в сътрудничество с Atelier d'Architecture Autogérée (Франция), Casco Art Institute (Нидерландия), Nethood (Швейцария) и в партньорство с РЦСИ Топлоцентрала (България), и е финансирана от фондация ERSTE.

В рамките на проекта C4R се разглеждат практики, които предефинират връзката с провинцията, със земята и почвата, с природата, с храната и природните ресурси, със селските общности и с хората в големите градове, които търсят устойчиви алтернативи на техния начин на живот.

“Поканихме осемнадесет артистични инициативи от Румъния и региона да ни изпратят около петминутни видеоклипове, които улавят атмосферата на местата, където се намират, в селата, сред природата, извън големите градове. Те представляват само няколко от поредица подобни инициативи, които са част от сравнително нова и нарастваща тенденция. Това е извеждане на преден план на определен тип живот в природата, без тя да бъде колонизирана, и покана за преосмисляне на художествената работа на по-устойчиви принципи, както и приемане на крехкостта като причина за засаждане на живот наоколо.” - споделя Владия Михайлова, ръководител “Визуални изкуства” в РСЦИ Топлоцентрала.

Днес някои биха приравнили устойчивостта с глупост, утопизъм, наивност. Защото светът се разпада на милиони неразбираеми парчета и явно реалистичното съзерцание на бедствието е всичко, което ни остава. За други обаче има семена, които трябва да се съберат и засеят отново, дъждовна вода, която да се съхранява, общности, в които да се инвестира и за които да се полагат грижи. “Ще поживеем и ще видим”, както гласи една румънска поговорка. Стимулът за живот изглежда е единственото решение за бъркотията наоколо. Да живееш означава, че сегашното има смисъл, но тази вяра в живите далеч не е просто да се отдадеш на вечното "сега", това е изпълнена форма на надежда. Някои биха го нарекли устойчивост и го свързват с умения и знания, които съществуват отдавна и продължават да се появяват отново - надграждани, следвайки предизвикателството на сегашното време… или с доверие към животински видове, които през повечето време вършат работата си за взаимна защита много по-добре от сложни и разрушителни химикали, произведени в запечатани лаборатории… или просто ще видят устойчивостта като блаженство от споделянето на реколти, идеи, приятели, прогнози и несигурност.

Успоредно с изложбата “Сега импулсът е да се живее!”, единственият български артист в нея - Стоян Дечев - ще покаже в РСЦИ Топлоцентрала своята скулптура “Под налягане”. Стоян Дечев работи едновременно в България и Румъния, а скултурата “Под налягане” е създадена конкретно за РСЦИ Топлоцентрала. Тя използва особеностите на миналото предназначение на сградата на арт центъра и представя заплетена система от тръби, манометри и винтили с неясен произход и предназначение. Скулптурата е замислена като “алхимична” инсталация, която ни препраща към теми от миналото и съвременноста.

Изложбата “Сега импулсът е да се живее!” ще остане в Белия куб на Топлоцентрала две седмици, до 17-и септември. На 28-ми септември в галерията на РЦСИ „Топлоцентрала“ ще бъде показан последният проект на художника Юлиян Табаков - “Реално/Привиднореално”, който регионалният център за съвременни изкуства реализира съвместно с “Фотофабрика”.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right