Черно-бяло нямо кино представят в Дома на киното в София

-

Снимка: Столица.bg


Три черно-бели филма от периода на 30-те години и подема на
германската киноиндустрия ще бъдат представени през декември в Дома на киното в София. Всички филми в програмата "3 от 30-те" са с български субтитри.

Инициативата е на "Гьоте-институт България". През перспективата на три филма – всеки в отделен жанр, с отделна тема и режисьорски поглед – организаторите ще се опитат да разсъждават за обществените вълнения и сътресения от това време. И да потърсят отговори на някои въпроси: Какво вдъхновява режисьорите след бурното и експресионистично десетилетие в киното от 20-те години? Кои теми намират място на екрана? Как еволюира киноезикът? Какви са техническите новости? Какво може да изрази този новия медиум?

На 7.12., сряда, от 18:30 часа ще бъде представен филмът "Westfront 1918" от 1930 г. с режисьор Георг Вилхелм Пабст. Действието се развива предимно в окопите на Западния фронт по време на Първата световна война, а самият филм се отличава с очевидния му пацифизъм. Заради осъждането на войната, което министърът на пропагандата Йозеф Гьобелс определя като "малодушен пораженчески подход", филмът се смята за "неподходящ" по времето на националсоциализма. Лентата ще представи Александър Въчков, историк, художник, специалист по униформи.

На 10.12., събота, в 16:30 часа ще бъде предсавена лента със заглавие "М" от 1931 г. с режисьор Фриц Ланг. Сценарият се основава на действителен случай и е написан от самия Ланг и съпругата му Теа фон Харбоу. Той описва преследването на сериен убиец на деца едновременно от полицията и от престъпен картел, действащ в същия град. Филмът ще бъде представен от Светослав Драганов, режисьор и преподавател в НБУ.

На 11.12., неделя, също в 16:30 часа Александър Донев, кинокритик, режисьор, сценарист, преподавател в НАТФИЗ ще представи "Kuhle Wampe, oder: Wem gehört die Welt?" от 1932г. с режисьор Златан Дудов. Лентата е посветена на безработицата, бездомността и лявото движение във Ваймарската република. Филмът е по идея на българина Златан Дудов, който е един от сценаристите, макар името му да не присъства в надписите. Той кани Брехт да участва като сценарист, а Дудов е посочен единствено като режисьор.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 228 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1269 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1533 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Актьорите от Народния театър защитават директора си с писмо до пр......

Актьорите от Народен театър „Иван Вазов” се обръщат към официалните институции в страната, за да търсят подк...

Прочети още keyboard_arrow_right