Честваме 120-та годишнина от рождението на детския хоров диригент Бончо Бочев (СНИМКИ)

photo_library
  • Бончо Бочев

    Снимка: Юбилеен сборник „Вълшебникът”

  • Бончо Бочев

    Снимка: Юбилеен сборник „Вълшебникът”

Националният дворец на децата и хор „Бодра смяна” ще отбележат 120-та годишнина от рождението на именития педагог и детски хоров диригент Бончо Бочев. Среща на поколенията е днес от 19 часа в зала „Бончо Бочев” на ул. „Княз Борис I” №103. Специален гост на събитието ще бъде Таня Доганова – Христова – една от първите хористи на „Бодра смяна”, диригент, кинорежисьор-документалист, създател на камерния хор за старинна църковна музика „Йоан Кукузел Ангелогласният”. Входът е свободен.

Бончо Бочев, роден на 1.12.1899 г., Поликраище – 22.05.1975 г. София, е детски хоров диригент и педагог. През 30-те години на миналия век е учител в София, където създава хора на „Софийските славейчета“, който през 1947 г. прераства в хор „Бодра смяна“. С този хор Бочев постига световна известност, в потвърждение на която идват многобройните национални и международни награди.

Под негово диригентство „Бодра смяна” е удостоена с Диплом от Националната радиостанция БИ БИ СИ – Лондон за най-добър детски хор в света през 1968 г. С „Бодра смяна“ Бончо Бочев изпълнява за първи път произведенията на редица български композитори, популяризира активно творбите на световната класическа и модерна музика. Признат е за родоначалник на детското хорово пеене в нашата страна.

Постиженията на Бончо Бочев и певческото майсторство на „Бодра смяна” са световно признати. За неговото изкуство руският хоров диригент Владимир Соколов пише:

„...Всички песни бяха изпълнени превъзходно, всяка в своя стил, в своя характер. Тук отново се появи майсторството на Бочев, който се стреми към пределно ясно и правдиво разкриване на произведенията, отхвърляйки външните ефекти и разкрасяване....
...Покорява начинът му да се държи пред колектива. Палитрата на жестовете му е необикновена и не се ограничава с общоприетите. Той не дирижира в обикновения смисъл на тази дума, той изцяло живее с песента, преживява я заедно с децата. Те пеят като че ли са сами, а Бочев стои пред тях, продължавайки задушевния, образен разговор, който е започнал още от репетицията. Това е незабравимо впечатление.”

В книгата „Вълшебникът” посветена на 100-годишнината от рождението на диригента, Лиляна Бочева - негова дъщеря и продължител на делото му, споделя:
„На мен ми е много трудно да говоря за него, защото отношенията ни бяха твърде особено преплетени. Той ми беше баща, учител, той беше човекът, с когото 30 години работихме непрекъснато заедно. Аз безкрайно обичах баща си и досега мисля, че малко хора са имали такива бащи. Безкрайно уважавах своя учител, дълбоко убедена, че не са много хората, които са имали такива учители. И аз безкрайно съм благодарна на предшественика си, защото зная, че никой от моите колеги не е получил наследство, каквото получих аз – този невероятен инструмент „Бодра смяна”.

Любомир Найденов

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отбелязваме Световния ден на театъра, в София връчват наградите И......

В Народния театър "Иван Вазов" днес, в Световния ден на театъра, ще бъдат връчени наградите ИКАР, съобщават от Съюза на ...

Прочети още keyboard_arrow_right