Честването на 200-годишнината на Йохан Щраус започва от София (ВИДЕО)

Честването на 200-годишнината на Йохан Щраус започва от София

Снимка: Столица.bg

На 8 август от София започва честването на 200-годишнината на Йохан Щраус. Събитието "Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra". Музикалното събитие с с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун ще е пред  храм-паметник "Св. Александър Невски", предаде БТА.

Столична община е съорганизатор на музикалното събитие с идея да има ярки, видими събития, които поставят София на световната музикална карта. 

"За нас е голяма чест да се представим пред катедралата "Александър Невски". За живота на музикантите невинаги има такива събития, които се случват веднъж в живота. Този концерт е точно такъв, затова е толкова специален", каза Петър Хосек – управляващ директор на Vienna Schonbrunn Orchestra.

За програмата той каза, че освен творби на цялата фамилия Щраус са включени и други бисери от този период.

"Избрахме песен, която оркестърът не само ще свири, а може би и ще пее. Ще има арии, валсове, една много забавна полка, базирана на клюките, които се разпространяват във Виена", допълни Хосек. Почти всички концерти завършват с "Радецки марш", допълни той.

През 2025 г. ще бъде отпразнувана 200-годишнината на Щраус, а турнето започва от София, ще има концерти във Велико Търново и Варна, съобщи Хосек.

Таня Джарова-Салустио, концертмайстор на Vienna Schonbrunn Orchestra, разказа, че оркестрът е сформиран през 1997 г.

"Всеки от нас е следвал във Виена и е свързан с виенската музика и традиции. Но всеки носи колорита на своята националност. Имаме австрийци, няколко българи, австралиец, унгарци, латиноамериканци, южноафриканци - общо взето, от всички континенти", допълни тя.

"Хитове на фамилията Щраус има безкрайно много, почти всички на Щраус-син са такива. Благодарение на огромния ни опит, сме успели да разберем кои се харесват. Някои от тях са познати на всички, както от Новогодишния концерт на Виенската филхармония - като "Радецки марш" и "Син бял Дунав", каза още Таня Джарова.

Петър Хосек съобщи, че една от изненадите на концерта е на композитор, свързан с България.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани ще видят 90 филма на Националния фестивал на българскот......

За поредна година на голям екран в София ще бъдат показани всички номинирани филми за наградите на Съюза на българските ...

Прочети още keyboard_arrow_right